NaslovnaNovostiŠvedska odbila Ukrajinu: Gripen - ne damo; Ukrajina: Još bolje, znači dobićemo...

Švedska odbila Ukrajinu: Gripen – ne damo; Ukrajina: Još bolje, znači dobićemo F-16

Švedski ministar odbrane Pol Jonson rekao je za lokalnu televiziju SVT da njegova zemlja “nema viška JAS 39 Gripen-a” koji bi mogli da se “pošalju u Ukrajinu”.

Zbog toga, kako je rekao, švedsko Ministarstvo odbrane ne namerava da prebacuje borbene avione ukrajinskim oružanim snagama, već se radije fokusira na održavanje već prebačenog naoružanja i obuku ukrajinskih vojnika.

Svako odbijanje je na svoj način bolno, posebno kada je reč o oružju koje je od kritične važnosti za Ukrajinu, poput aviona.

Štaviše, u februaru 2023. saznalo se da je Ukrajina poslala Švedskoj zahtev za avione JAS 39 Gripen, koji se odlikuju jednostavnim održavanjem a prilagođeni su za poletanje sa autoputeva i sposobnim da lansiraju rakete vazduh-vazduh Meteor.

Iz vojnog bilansa, rađenog za 2022. godinu, vidimo da Ratno vazduhoplovstvo Švedske ima u upotrebi 96 borbenih aviona JAS 39C/D Gripen, organizovanih u 6 eskadrila od po 16 aviona.

jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini
jas 39 gripen

Ukrajinski vojni blog Difens Ekspres navodi da je jedno kada Poljska obezbedi Oružanim snagama Ukrajine desetak aviona MiG-29, za koje već postoje centri za održavanje u Ukrajini. Dok je nešto drugo dobijanje manjeg broja aviona JAS 39 Gripen, što će zahtevati razvoj relevantne infrastrukture od nule i izdvajanje finansijskih sredstava za održavanje, a koji svakako neće zadovoljiti potrebnu količinu savremenih borbenih aviona za Ukrajinu.

Difens Ekspres, ukrajinski vojni blog podseća da je Švedska po drugi put odbila da Ukrajini isporuči JAS 39 Gripen, prvi put krajem februara 2023. Nastavak ove teme, odnosno odbijanje isporuke Gripena Ukrajini, može se pokazati da je to, paradoksalno, dobra vest za Ukrajince, jer se nadaju da će im zato avioni F-16 brzo stići.

Difens Ekspres insistira na ovom argumentu jer zapadne države neće imati druge opcije za avione osim F-16. Dakle Ukrajinci razmišljaju u kom smeru njihovi saveznici moraju da idu do te mere da navode i njihova brojčana stanja u flotama.

Podsećanja radi, komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva procenila je da će Ukrajini biti potrebno makar 180 aviona za borbu protiv ruskog vazduhoplovstva, čak i ako je reč o dugoročnom projektu.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Prostor za diskusiju, ukrajinski vojni analitičari ostavljaju samo po pitanju količine aviona i kada će biti izvršen transfer ili se barem tako nadaju.

Prednosti Gripen-a

Sposobnost SAAB JAS 39 Gripen-a da poleti sa kratkih, poljoprivrednih pista bi značila Ukrajini. Gripen se može sakriti u šumi ili uzleteti sa autoputa. Kijev bi mogao brzo da ih premesti na različita mesta, zbunjujući protivnika.

Ono što švedski borac ima kao prednost čini ga idealnom opcijom za Ukrajinu. Ni F-16 ni Eurofighter Typhoon ni francuski Rafali trenutno ne mogu ispuniti ove ratne zahteve.

Gripen je lovac sposoban da se suprotstavi i donekle umanji rusku vazdušnu nadmoć trenutno nad Ukrajinom. Cela flota švedskih Gripena neće promeniti situaciju, ali može pilote Suhoja i Mikojana učiniti mnogo opreznijima u vazduhu.

Nije za potcenjivanje činjenica da se švedski lovac brzo i lako servisira. Što smanjuje potrebu za hangarom, dajući tako avionu prednost, čak i kod njegovih ruskih konkurenata. Ukrajina i da uspe da izgradi nove ili renovira postojeće vojne piste, to ne može promaći ruskim obaveštajnim satelitima.

SAAB je razvio Gripen posebno za suprotstavljanje sovjetskim i ruskim lovcima. Gripen je dizajniran za borbu u uslovima švedske klime, pejzaža i geografije. Gripen je među zapadnim lovcima najupravljiviji čak i najbliži je upravljivosti ruskih konkurenta. Ipak, kvalitet i sposobnost koju rusi neguju decenijama je nesporna, sa pozicijom svetskog lidera u ovoj oblasti.

MAĐARSKI GRIPENI
MAĐARSKI GRIPENI

Gripen koristi mali broj zemalja u svetu. Švedska, Brazil, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Tajland i Velika Britanija. U stvarnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da se odrekne par njih u korist Ukrajine.

Broj Gripena među ostalim zemljama nije veliki i osnova je njihove vazdušne flote. Britanija, sudeći po tome da su prvi u redu kada se spomene naoružavanje Ukrajine, verovatno bi se odrekla Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave