NaslovnaNovostiBelgija najavila transfer još 30 lovaca F-16 u Kijev, ali do 2028;...

Belgija najavila transfer još 30 lovaca F-16 u Kijev, ali do 2028; Prvi stižu ove godine ali tačan broj se ne zna

Belgija planira da Ukrajini isporuči 30 borbenih aviona F-16 do 2028. godine, saopštilo je belgijsko ministarstvo spoljnih poslova. Prvi avion će stići ove godine, ali tačan broj prve serije nije preciziran.

Zapad očekuje da će snabdevanje F-16, kako tvrde, jednog od najmodernijih i najsvestranijih lovaca na svetu, značajno ojačati ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Međutim, ruski stručnjaci smatraju da zbog nedostatka kvalifikovanih pilota to Kijevu neće dati nikakve prednosti.

Uzimajući u obzir najavljenu isporučnu partiju lovaca, Ukrajina će u budućnosti navodno dobiti više od stotinu aviona ovog tipa, dok će neki od njih biti opremljeni relativno modernim naoružanjem. Ovo uključuje AMRAAM rakete dugog dometa.

Ministar spoljnih poslova Belgije je napomenuo da je ova odluka doneta u okviru “međunarodne podrške Ukrajini”.

AIM-120 AMRAAM

Vazduhoplovstvo Ukrajine detaljno opisuje obuku ukrajinskih pilota F-16

„Ovaj proces je kontinuiran, stalno koristimo sva mesta partnerskih zemalja koja su nam na raspolaganju. Nakon etape, poput one u Arizoni, piloti se sele na drugo mesto u Evropi, a drugi ljudi se regrutuju da zauzmu njihovo mesto“, dodaje govornik ukrajinskog vazduhoplovstva Jevlaš, prenosi RBC Ukrajina.

Tokom obuke, piloti uče osnovne veštine kako bi obezbedili brzo održavanje lovaca. Konkretno, piloti vežbaju različite taktičke grupne zadatke i tehnike letenja.

Prema Jevlašu, program obuke za F-16 je dizajniran za dve godine, ali to je relativno. Na primer, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo završilo je program obuke Patriot za 3-4 nedelje, iako je strukturiran za period od 3-4 meseca.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva dodaje da je avion F-16 prilično složena letelica, pa će se stoga tek nakon što prvi piloti diplomiraju biti poznato koliko je uopšte potrebno za obuku.

Prva grupa ukrajinskih pilota završila je obuku za američki F-16, rekli su američki zvaničnici pre nekoliko dana.

Nekoliko ukrajinskih pilota završilo je obuku za F-16 u 162. krilu Nacionalne garde vazduhoplovstva u Tusonu u Arizoni, izjavila je 23. maja portparolka Nacionalne garde Arizone kapetan Erin Hanigan. Poznato je da je 162. krilo jedinica za obuku američkih vazduhoplovnih snaga za strane pilote F-16.

Hanigan je odbila da kaže koliko je pilota diplomiralo i kada su to učinili, navodeći “bezbednosne brige”. Ali neki ukrajinski piloti i dalje prolaze obuku u SAD, rekli su američki zvaničnici.

Ukrajinski piloti koji su završili obuku za F-16 u Arizoni sprovešće dodatnu obuku dalje u inostranstvu, rekao je portparol Pentagona major Čarli Dic.

„Mali broj pilota je završio obuku u SAD i prešao na sledeću fazu obuke van Sjedinjenih Država“, rekao je Dic „Drugi ukrajinski piloti nastavljaju da treniraju u Arizoni.

Iako ne mogu da potvrdim konkretne detalje u vezi sa rasporedom obuke pilota i lokacijama, mogu da vas uverim da ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa našim ukrajinskim partnerima na poboljšanju njihove operativne obuke i interoperabilnosti u skladu sa standardima NATO-a“, rekao je on.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

f 16 ispred bunkera
f 16 ispred bunkera

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

10 KOMENTARA

  1. I smakesonci dali dva! Stajali od 2001god. Nikako da prebace, kao da prebacuju dinosaurusa. Poletis i sletis u ukr. Kad prebace bice nevidljivi. Dobili su bar sto aviona iz istocne evrope, gde su?

  2. Buuuuu…..ustaše sta je …frka pa raspali po mašti……ukrosifilisticari vratite se u realnost…vidite stanje na frontu…slike iz ukrajinski gradova mobilizaciju…vojska koja vrši nadilnu mobilizaciju i levi ljude nikad alu nikad nije dobila ni jedan rat…jebo vas više f 16…dajte ga više sta čekate?

    4
    2
  3. Zatvaraju vazdušni prostor a to znači zaštita za transfer NATO a, a raspala rusija i dalje glumi super silu, kada se završi ciklus opipavanja i testiranje rusije, nastupiće masovni udar od kojeg će od rusije R ostati neeće

    2
    80

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave