NaslovnaNovostiPo prvi put od 90-ih, SAD ponovo počinju proizvodnju tenka Abrams od...

Po prvi put od 90-ih, SAD ponovo počinju proizvodnju tenka Abrams od nule, proces sada automatizovan

Po prvi put od 1990-ih, Sjedinjene Države će započeti proizvodnju potpuno novih glavnih borbenih tenkova Abrams bez upotrebe karoserija i komponenti iz ranije proizvedenih vozila.

Treba napomenuti da je od tada jedina američka fabrika za proizvodnju tenkova Abrams u Limi, Ohajo, angažovana samo na modernizaciji i prepravljanju ovih teških oklopa, ali je nedavno dobila snažnu kapitalnu infuziju od 3 milijarde dolara za period od 14 godina.

Iako se tenkovi Abrams M1A2SEPv3 isporučeni američkoj vojsci i međunarodnim kupcima opisuju kao novi, u praksi su napravljeni od starih komponenti sa kratkim vekom trajanja.

Uskoro će se ova situacija promeniti, te Amerikanci planiraju da počnu proizvodnju potpuno novih tenkova Abrams.

Tenkovi M1A2SEPv3 su novi. Iako im je životni vek (kilometraža) nula, oni sadrže elemente proizvedene pre više decenija, kao što je trup.

Na proizvodnoj liniji, ovi stari delovi, dopunjeni su novim oklopnim modulima i koriste se u procesu sklapanja novih tenkova.

Povećanje međunarodne tenzije navelo je Amerikance da prepoznaju potrebu da prekinu dosadašnju praksu, zbog koje je isporuka novih glavnih tenkova zavisila od dostupnosti starih komponenti.

Iz tog razloga, Centar za proizvodnju zajedničkih sistema dobio je značajna sredstva za proširenje svoje proizvodne baze, omogućavajući mu proizvodnju potpuno novih tenkova kao što je M1A2SEPv3 i, u budućnosti, sledeću verziju u razvoju, M1A3.

Fabrika tenkova u Limi će takođe imati nove proizvodne linije zasnovane na automatizovanim i robotskim procesima, što će proširiti kapacitet kompanije i smanjiti vreme proizvodnog ciklusa.

Ovo su detalji koje je izneo viši predstavnik kompanije General Dynamics Land Systems, koja je vlasnik fabrike, tokom govora u preduzeću, kako je objavio lokalni list Lima Ohajo.

Prema rečima predstavnika kompanije, dodatna javna investicija u privatnu fabriku povećaće budžet na 287 miliona dolara u 2028. i 300 miliona dolara u 2029. godini.

Fabrika Abramsa sa 75 spala na 12 tenkova mesečno

Vredi napomenuti da su 1980-ih SAD proizvodile 75 M1 Abramova mesečno, a sada proizvode samo 12 vozila u istom periodu.

Međutim, pre nego što požurimo da napravimo poređenje između tempa proizvodnje tokom Hladnog rata i današnjeg, potrebno je razjasniti koliko je zaposlenih sada zaposleno u fabrici tenkova u Limi.

Fabrika tenkova u Limi trenutno ima 856 civilnih zaposlenih i otprilike 80 vojnog osoblja. Istovremeno, 2015. godine isti pogon je imao samo 400 radnika.

Pored Abramsa, ova fabrika proizvodi i oklopna vozila na točkovima Stryker i ostala vozila zasnovana na istoj platformi, a trenutno počinje i proizvodnja lakog tenka M10 Booker, koji je trenutno na testiranju.

Ako se vratimo u osamdesete, američka fabrika tenkova u Limi imala je 3.800 zaposlenih. Istovremeno, imali su dovoljno kapaciteta i radne snage da proizvedu još oko 60 trupova tenkova Abrams mesečno, koji su slati u fabriku u Detroitu.

Međutim, savremene tehnologije omogućavaju da se proizvede još više tenkova nego pre 40 godina, sa mnogo manje radnika.

m1a1 umesto m1a2
m1a1

Ali, naravno, to zahteva ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, što američka vlada upravo radi, vrlo verovatno poučena iskustvom najavećeg vojnog optinog centra na svetu od Drugog svetskog rata, u Ukrajini.

Poređenja radi, ukrajinski analitičari su, analizirajući rad ruskog vojno-industrijskog kompleksa, došli do zanimljivog zaključka. Tokom 2023. godine, Oružane snage Rusije su stalno dobijale oružje, tvrde.

Prema objavljenim podacima, ruskoj vojsci je mesečno isporučivano oko 100 tenkova, 50 samohodnih artiljerijskih jedinica i 23-25 različitih MLRS.

Isporuke vučenih topova dostigle su 200 jedinica mesečno, osim toga, Oružane snage Rusije su svakog meseca popunjavane stotinama borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera. U 2024. godini je navedena proizvodnja iz 2023. još povećana.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave