NaslovnaNovostiAmerička odbrambena industrija proizvodi 12 tenkova Abrams mesečno, za razliku od 75...

Američka odbrambena industrija proizvodi 12 tenkova Abrams mesečno, za razliku od 75 1980-ih

Od 1979. do 1993. godine, podaci govore da je američki vojno-industrijski sektor proizveo impresivnih 8.800 tenkova M1 Abrams u različitim varijantama. Ukoliko se izvede prosečna proizvodnja za ovaj period, znači da je iznosila 840 godišnje, odnosno 75 jedinica mesečno.

Danas, tekući ugovori za SAD Vojska i drugi kupci otkrili su novu realnost. Proizvodne mogućnosti američke vojne industrije smanjene su na 12 tenkova M1 Abrams mesečno, odnosno samo 135 vozila godišnje, navodi poljsko glasilo Defense24 u svojoj opsežnoj analizi.

Analitičari ističu da se američka odbrambena industrija trenutno uglavnom bavi nadogradnjom starih Abramova, a ne izgradnjom novih. Ovi tenkovi najčešće dolaze iz skladišta i namenjeni su za ugovore zaključene sa američkom vojskom ili drugim zemljama.

Ponekad se u skladištima američke vojne industrije mogu naći samo prazna tela tenkova bez kupola, ali se takve komponente ne bacaju, već koriste u procesu proizvodnje.

Takve tehničke složenosti neizbežno izazivaju debatu o stvarnom broju Abrams tenkova koji bi mogli da se skladište u Sjedinjenim Državama. Nakon detaljnih proračuna, ista publikacija procenila je postojanje ukupno 6.000 oklopnih vozila, uključujući tenkove uskladištene u bazama američke vojske u inostranstvu ali i one koji se nalaze na teritoriji Sjedinjenih Država.

Ova cifra se može uporediti sa podacima pomenutim u Vojnom bilansu 2023. Prema izveštaju, SAD su početkom godine imale flotu od samo 2.500 tenkova M1, zajedno sa njih 2.000 u skladišnim bazama, ukupno oko 4.500 Abramsa.

M1A2 Abrams MBT
M1A2 Abrams MBT

Istovremeno, autori navode podatke koje su SAD dostavile Kancelariji UN za registar konvencionalnog naoružanja, iz kojih proizilazi da su Amerikanci imali samo 4.200 operativnih tenkova.

Važno je napomenuti da trenutno ukupna vrednost ugovora za modernizovane tenkove M1 Abrams za američku vojsku i druge saveznike iznosi više od 1.500 jedinica.

Podaci dati u ovom dokumentu pojašnjavaju zašto se SAD trenutno suočavaju sa ograničenjima u snabdevanju tenkova svojim saveznicima, sa posebnim osvrtom na Ukrajinu.

Različiti izvori tvrde da je američka vojska blokirala značajnu količinu od 3,8 milijardi dolara u delovima za Abrams, Bredli i druga oklopna vozila, od kojih je više od polovine neispravno.

Ukrajna je dobila 31 tenk Abrams, tačno onoliko koliko je i obećala američka administracija, izjavio je 11. oktobra predstavnik vojske SAD u Evropi i Africi pukovnik Martin O’Donel. Održali smo svoj deo dogovora. Od sada ukrajinske vlasti moraju da odrede kada i gde će iskoristiti ovaj potencijal, naglasio je Martin O’Donel.

100 tenkova mesečno: ruska vojska dobija oružje dosledo

Ukrajinski analitičari su, analizirajući rad ruskog vojno-industrijskog kompleksa, došli do zanimljivog zaključka. Tokom 2023. godine, Oružane snage Rusije su stalno dobijale oružje, tvrde.

Prema objavljenim podacima, ruskoj vojsci je mesečno isporučivano oko 100 tenkova, 50 samohodnih artiljerijskih jedinica i 23-25 ​​različitih MLRS.

nova serija tenkova t 90 je na putu za ukrajinu
nova serija tenkova t 90 je na putu za ukrajinu

Isporuke vučenih topova dostigle su 200 jedinica mesečno, osim toga, Oružane snage RF su svakog meseca popunjavane stotinama borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera.

4 KOMENTARA

  1. Rusi će vjerovatno nastojati da povećaju proizvodnju T-90M,kao i modernizaciju T-72B,T-80BV i T-62,kako bi odgovorili zahtijevima ratišta.

  2. Osim manjeg broja novoproizvedenih tenkova M1A2,uglavnom modifikuju/modernizuju starije verzije(sa topom M256)kao M1A1 HA na standard M1A2 Sep V2 i Sep V3.

  3. To su uglavnom remontovani tenkovi iz skladista.
    Skroz novih ne pravi ni Rusija vise od 12 mesecno i to sada posle uvodjenja malo reda u vojsku.
    Ranije je to bio cirkus gde su svi krali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave