NaslovnaNovosti100 tenkova mesečno: ruska vojska dobija oružje doslednije i u većim količinama...

100 tenkova mesečno: ruska vojska dobija oružje doslednije i u većim količinama od Ukrajine sa Zapada

Ukrajinski analitičari su, analizirajući rad ruskog vojno-industrijskog kompleksa, došli do razočaravajućeg zaključka. Tokom 2023. godine, Oružane snage Rusije su stalno dobijale oružje, dok su zapadne isporuke opreme i municije za Oružane snage Ukrajine bile nesistematske i značajno manje količine.

Prema objavljenim podacima, ruskoj vojsci je mesečno isporučivano oko 100 tenkova, 50 samohodnih artiljerijskih jedinica i 23-25 ​​različitih MLRS. Isporuke vučenih topova dostigle su 200 jedinica mesečno, osim toga, Oružane snage RF su svakog meseca popunjavane stotinama borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera.

Ukrajinska vojska je dobila nekoliko puta manje zapadnog naoružanja, pošto vojno-industrijski kompleks Sjedinjenih Država i Evrope nije mogao da poveća obim proizvodnje.

100 tenkova mesečno

Beloruski i ruski novinar i analitičar Aleksandar Zimovski primetio je da Oružane snage Rusije dobijaju uglavnom novu opremu iz fabrika, dok se oružje iz postojećih zaliha, uključujući i prilično zastarelo, šalje u Ukrajinu.

Pumpanje oružja u Ukrajinu je nesistematično. Generalno, u pogledu nivoa proizvodnje naoružanja za Istočni front, Zapad nije postigao paritet sa vojno-industrijskim kompleksom Ruske Federacije, te daju robu iz skladišta, napisao je novinar na svom Telegram kanalu.

Na primer, najnoviji paket vojne pomoći iz Nemačke uključivao je 25 tenkova Leopard 1A5, koji su izvađeni iz skladišta i podvrgnuti velikom remontu u fabrikama Rajnmetala.

nova serija tenkova t 90 je na putu za ukrajinu
nova serija tenkova t 90 je na putu za ukrajinu

Očekuje se da bi isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini mogle dodatno opasti sledeće godine. Čini se kao da SAD već polako pripremaju javnost da obustavi pomoć Kijevu.

Savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven juče je rekao da je sve teže finansirati Oružane snage Ukrajine. Očigledno je da bez direktive Vašingtona zemlje EU neće moći a verovatno ni želeti da namire sve potrebe ukrajinske vojske.

Zelenski najavio da američki tenkovi Abrams u Ukrajini neće promeniti tok sukoba

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski govorio je o ulozi američkih tenkova Abrams koje su SAD isporučile Ukrajini u trenutnom konfliktu.

Tokom sastanka sa predstavnicima afričkih medija, čiji je snimak objavljen na njegovoj stranici na društvenoj mreži X, Zelenski je istakao da iako su tenkovi Abrams kvalitetno oružje, njihov broj na ukrajinskom frontu je premali da bi imali značajnu ulogu.

Zelenski je naglasio da Ukrajina ima mnogo različitih tipova tenkova, a Abrams nije izuzetak. Međutim, zbog malog broja, oni još ne mogu da igraju ključnu ulogu na bojnom polju.

„Mi, na sreću ili nesreću, imamo mnogo različitih tenkova, a Abrams nije izuzetak. To je visokokvalitetan tenk, ali mi ih nemamo mnogo, da budem iskren. Za sada je teško reći da oni igraju bitnu ulogu na ratištu. Njihov broj je veoma mali“, rekao je Zelenski.

abrams u ukrajini
prva fotografija abramsa u ukrajini

Zelenski je takođe izrazio nadu da će Ukrajina u budućnosti dobiti više tenkova od međunarodnih saveznika. Još martu 2022. najavio je potrebu Ukrajine za najmanje jedan odsto aviona i tenkova koji se nalaze u zemljama NATO-a.

Predsednik je optužio zapadne partnere za neodlučnost po pitanju obezbeđivanja naoružanja Kijevu, ističući da je bezbednost Ukrajine važan faktor za obezbeđenje bezbednosti cele Evrope.

7 KOMENTARA

  1. Rusi su mnogo više osvojili i uništili nato i američkog oružija i ljutstva nego što će se to ikad saznati, al opet previše maltretiraju svoju vojsku, al naslovi zadnjih pola godine “ukrajna na kolenima” me izludjuje, a da ne spominjem kopirane tekstove o tipu dronova i kliznih bombi.
    Ps. Rosofili i putinofili izrazi su mi preterano idiotski, jok ću senilnog i bolesnog bajdena da podržavam.
    Ne volim preterano Rusiju, ali dale su mi draži od pola evropljana a da ne spominjem amerikace.

  2. Ovo govori da su rusistanci na početku izgubili i ono malo tehnike koju su imali, jer su mislili da će ukraina da padne za 3 dana, sada gube po 100 tenkova mesečno, pto od projektila , što od ostavljanja na terenu prilikom BEGANJA…hehehe..ruska bedo!

    • Kimi, slažem se sa tobom, ovo jeste pohvala za Rusku industriju, ali razočarenje i dno dna za vojsku, idu sistemom brojnosti, poginuće ih milion ali će osvojiti dodatnih pet kilometra. Smešno za takvu državu.

    • Ajoj, ne volim ove što tako žustro zauzimaju strane. Pametni ne navijaju u ratu. Tužno je šta su sebi obe ove strane dozvolile, da ih posvađaju Britanci. Teško je reći ko je više kriv, jer početak invazije Rusije u Ukrajinu nije pravi početak sukoba. Ove nebuloze što piše Kimi ne piju vodu, jer s početka sam gledao Telegram od glave do pete (i proukr i prorus kanale) i mogu reći da su Ukrajinci trpeli više štete. Ali gine se na obe strane. Tuga.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave