NaslovnaNovostiPoljska postaje druga država na svetu koja će koristiti džinovske balone za...

Poljska postaje druga država na svetu koja će koristiti džinovske balone za odbranu vazdušnog prostora

Poljska je 22. maja 2024. potpisala dodatni sporazum o nabavci četiri balona za izviđanje i rano upozoravanje opremljena radarima i transponderima.

Sistemi su kupljeni u okviru programa Barbara, a posao je vredan 960 miliona dolara (približno 4,6 milijardi PLN bruto). Prva radarska stanica koja koristi aerostat Barbara trebalo bi da postane operativna za nešto više od dve godine, u julu 2026. godine.

Četiri aerostata sistema Barbara biće locirana u istočnoj i severoistočnoj Poljskoj, omogućavajući vojsci da nadgleda vazdušni prostor i otkriva potencijalne pretnje na malim visinama.

Od eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine, Poljska je drastično pojačala ulaganja u nabavku novog naoružanja i vojne opreme za svoje oružane snage.

Prema planu, četiri balona biće raspoređena u poljske vojne baze na istoku i severoistoku zemlje, gde se Poljska graniči sa Belorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingradom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Poljske.

Baloni će takođe moći da prate pomorske ciljeve. Sistemi ovog tipa mogu da ostanu u vazduhu 24 sata dnevno, za razliku od platformi za rano vazdušno upozornje baziranih na letelicama tipa aviona (AWACS), koje su ograničene trajanjem leta ali i mentalnom i fizičkom izdržljivošću posade.

Baloni Barbara će obezbediti radarsko pokriće na udaljenostima od preko 300 kilometara.

raytheon barbara
raytheon barbara

Poljsko Ministarstvo odbrane objavilo je nameru da nabavi takve sisteme još 26. maja 2023. Američki Stejt department je odobrio da Poljacima proda ove aerostate 7. februara ove godine.

Poljska, druga zemlja u svetu koja koristi balone za praćenje vazdušnog prostora

Sporazum je potpisan u prisustvu poljskog ministra odbrane, državnog sekretara poljskog Ministarstva odbrane, američkog ambasadora u Poljskoj i šefa američke Agencije za naoružanje.

„Poljska će biti druga zemlja u svetu koja će koristiti takav sistem“, rekao je ministar odbrane Poljske na jučerašnoj konferenciji za novinare, citirano u saopštenju poljskog Ministarstva odbrane. „Ovi baloni će biti kupljeni putem kredita Sjedinjenih Država”, dodaje se.

U saopštenju, Američka agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju navodi da će glavni izvođači za ovu kupovinu biti Raytheon Intelligence and Space, TCOM, ELTA North America i Avantus Federal, podružnica KinetiX.

Isporuke prema ugovoru pokrivaće sisteme za izviđanje vazdušnog prostora i radara, radare za rano upozoravanje u vazduhu i prateću opremu i logistiku, navodi agencija.

Poljska već neko vreme preduzima korake ka poboljšanju radarske pokrivenosti, ali i radarske pokrivenosti vazdušnog prostora na malim visinama. Barbara radari su samo jedan element ove jednačine.

Drugi element predstavljaju dve letelice Saab 340 AEW&C (Aerial Early Warning & Control) koje je poljska mornarica kupila polovne od Švedske. Od dve kupljene, jedna je već isporučena.

poljski saab 340 aewc
poljski saab 340 aewc

Podsetimo, veruje se da Saab isporučuje Poljskoj dva nedavno penzionisana aviona iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja su bila uskladištena u Švedskoj. Saab je ranije rekao da je ugovor procenjen na približno 600 miliona švedskih kruna (58 miliona dolara), a period ugovora je 2023-25. godine.

Čak i ako se smatraju prelaznom platformom, s obzirom na poljsku politiku javnih nabavki poslednjih godina, ova tranzicija bi mogla da postane polutrajno rešenje.

4 KOMENTARA

  1. Bitno da su im uvalili ,pa nek placaju nek se zaduzuju.Nato se naoruzava misle da će ceo svet osvojiti a nesmisle da će puknuti kao balon.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave