NaslovnaNovostiKineski vojnik snimljen kako šeta psa-robota naoružanog mitraljezom tokom vojnih vežbi sa...

Kineski vojnik snimljen kako šeta psa-robota naoružanog mitraljezom tokom vojnih vežbi sa Kambodžom [VIDEO]

Video snimak vojnika kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) koji šeta sa robotom psom opremljenim mitraljezom postao je viralan. Video je snimljen navodno tokom vojnih vežbi između Kine i Kambodže.

Video, koji je podeljen na mreži X (nekada Tviter), brzo je privukao pažnju, prikupivši stotine hiljada lajkova i pregleda.

Pojava snimka dolazi dok Kina izvodi vojne vežbe oko Tajvana. Mnogi analitičari su vežbe protumačili kao test sposobnosti kineske vojske da izvrši kontrolu nad ostrvom i dovede ga konačno pod vlastitu upravu.

Video je podstakao spekulacije da bi robotska tehnologija mogla biti ključna u svakom potencijalnom sukobu oko Tajvana. Mišljenja o efikasnosti psa robota su, međutim, podeljena.

Neki skeptici postavljaju pitanje da li robot može da održi preciznost ili da ostane čvrsto na zemlji nakon ispaljivanja hitaca, s obzirom na dodatnu težinu i trzaj od montiranog mitraljeza. Drugi, međutim, vide ove robote kao ključan faktor za štednju ljudskih života u potencijalnoj invaziji na Tajvan.

Zlatni zmaj

Snimak je navodno nastao tokom „Zlatnog zmaja“, najveće zajedničke vojne vežbe Kine i Kambodže.

U 15-dnevnoj vežbi, od 16. do 30. maja, učestvuje 14 ratnih brodova, dva helikoptera, 69 oklopnih vozila i tenkova i uključuje borbene vatre, antiterorističke i humanitarne vežbe spasavanja. Vežbe se održavaju u udaljenom centru za obuku u centralnoj Kambodži i na obali ove zemlje.

Kambodža, nepokolebljivi saveznik Kine, dobila je milijarde kineskih investicija, što je izazvalo “zabrinutost” Vašingtona zbog sve većeg uticaja Pekinga u regionu, gde SAD polako gube trku. Uzrok zabrinutosti je posebno i kambodžanska pomorska baza koju Kina unapređuje u Tajlandskom zalivu.

U vežbi „Zlatni zmaj” kao što vidimo, istakli su se „robot-kerovi”: četvoronožni roboti na daljinsko upravljanje sa mitraljezima postavljenim na leđima.

Međutim, tokom demonstracije, kojoj su prisustvovali novinari i vojni zvaničnici, psi roboti su prikazani kako hodaju na povodcima, ali nisu pokazali svoje sposobnosti gađanja mete.

Ovo nije prvi primer takve tehnologije koju demonstrira kineska vojska.

Jedan od primera je video snimak iz 2023. na kojem se vidi naoružani kineski robot pas pored vojnika tokom vežbe. Na ovom snimku je pas-robot prvi ušao u “opasnu zonu”, a za njim i vojnici.

Kineski psi roboti

Savremeno ratovanje se brzo razvija, a tehnološki napredak igra sve istaknutiju ulogu. Jedna od ovih inovacija su naoružani roboti psi. Upravo u ovom domenu Kina se pojavila kao dominantna sila, pokazujući izuzetan napredak poslednjih godina.

U početku su zaostajali za svojim američkim kolegama u tehnološkoj sofisticiranosti, kineski robotski psi su napravili značajne korake, sa tendencijom da uskoro preuzmu lidersku poziciju ukoliko već i nisu.

Roboti psi se mogu pohvaliti impresivnim mogućnostima, uključujući sposobnost kretanja stepenicama, izvođenje akrobatskih podviga kao što su prevrtanja unazad, prelazak preko izazovnih terena kao što su deponije smeća ili tropske prašume, i kontinuirani rad od četiri sata dok nose teret od 20 kg.

Jedan značajan dokaz napretka Kine u ovoj oblasti desio se 2023. godine kada su američki marinci koristili kineskog robotskog psa tokom testa prikaza ovog koncepta. Četvoronožni sistem, Unitree Go1, pokazao je svoju mobilnost, manevre i sposobnosti nošenja tereta i ispalio je sa leđa projektil iz lakog protivtenkovskog bacača M72, kao što vidite u videu iznad.

Uprkos ovoj demonstraciji, bitno je napomenuti da američka vojska nije nabavila veliki broj pasa robota kineske proizvodnje. Unitree Go1 je verovatno izabran zbog pristupačnosti i zarad uvida u tehnologiju. Njegova cena je neverovatno povoljna, iznosi 2.700 dolara plus poštarina.

Nasuprot tome, sofisticiraniji psi-roboti, kao što je američki Boston Dynamics Spot, prodaju se za oko 60.000 dolara i navodno više nisu namenjeni za vojnu primenu, jer se kompanija, kako tvrde, “snažno protivi naoružavanju njihovih robota”.

Podsetimo, istog robota psa je još 2021. godine testirala francuska vojska, ali i njujorška policija, kao što smo tada preneli. Dodajmo da u SAD, značajno mesto među konkurencijom zauizma i robot-pas Vision 60, naoružan snajperom.

Dok je američka vojska ranije koristila robotskog psa Boston Dynamics za uklanjanje mina u Ukrajini, i dalje je oprezna u pogledu široko rasprostranjenog postavljanja četvoronožnih platformi.

Ovo oklevanje pravdaju na razne načine, od zabrinutosti oko nivoa buke i logističkih izazova, iako se zna o ranijim pokušajima upotrebe robotskih pasa čak i ove, 2004. godine.

Kineski naoružani roboti psi nisu nuđeni samo američkoj vojsci. Kompanija iz Sankt Peterburga je 2022. godine ponudila ruskoj vojsci psa robota naoružanog protivtenkovskim raketnim bacačem, zasnovanu na istoj platformi kineske proizvodnje koju u ograničenom broju koriste američki marinci.

Osim Kine i SAD, druge nacije takođe ulaze u borbu. Indijska vojska je, na primer, razvila svog psa robota nazvanog Multi-Utiliti Legged Equipment (MULE). Predstavljena tokom simpozijuma North-Tech 2023, ova tehnologija je dizajnirana da podrži nadzorne i borbene misije na izazovnom terenu u regionu.

Sa druge strane, kada je reč o humanoidnim robotima, konkurencija na tržištu je još žešća nego kod pasa-robota, a u igri su već nadaleko poznati FEDOR, ATLAS, ASIMO, Valkira…

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave