NaslovnaOružjeNovo OružjePredstavljen robot-pas naoružan snajperom

Predstavljen robot-pas naoružan snajperom

Od kada su se na tržištu pojavili roboti-psi, koji se mogu prilično prirodno kretati i izvoditi neke impresivne poteze, naučnici i mediji navode da je samo pitanje vremena kad će policija i vojska početi da koriste robote za svoje misije. Njujorška policija i francuska vojska već su isprobali robota “Spot” u određenim uslovima.

Na slikama prikazan je četvoronožni robot-pas Vision 60. Psa je izgradila američka firma Ghost Robotics a opremljen je prilagođenim snajperom, u kalibru 6.5 Creedmoor, proizvedenim od strane stručnjaka za malokalibarsko oružje SWORD International Inc. Čini se da je sam snajper (nazvan SPUR ili „puška bez posade posebne namene“) dizajniran za postavljanje na različite robotske platforme. Ima 30x optički zum, termalnu kameru za ciljanje u mraku i efikasan domet od 1.200 metara.

Robot-pas je prvi put predstavljen na godišnjoj konferenciji Združenih snaga Sjedinjenih Država 2021. u Vašingtonu od 11. do 13. oktobra. Konferencije ovog tipa se predstavljaju kao „forum o stručnom razvoju borbenih sredstava“.

“Goust robotiks” (Ghost Robotics), poznat je po proizvodnji robotičkih uređaja, dronova i vozila za vojsku.

Ghost Robotics
Ghost Robotics

Iako je izviđanje jedan od najočiglednijih slučajeva upotrebe robotskih pasa, proizvođači polako eksperimentišu sa drugim korisnim namenama. Osim što pružaju video prenos i mapiranje na daljinu, ovakvi dronovi se mogu koristiti i kao bazne stanice, za deaktiviranje bombi ili za otkrivanje hemijske, biološke, radiološke i nuklearne materije (poznate i kao CBRN) i naravno, vrlo lako mogu postati oružje.

Već neko vreme stručnjaci ukazuju na porast upotrebe „robota ubica“ a zvanična američka regulativa ne zabranjuje njihov razvoj ili primenu.

Goust robotiks se pohvalio na Twitteru svojom kreacijom uz objavu da je reč o njihovom “najnovijem ubojitom izumu”:

https://twitter.com/Ghost_Robotics/status/1447699250570203137?s=20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave