NaslovnaOružjeNovo OružjeFrancuska vojska testirala robota psa SPOT u simulaciji borbe

Francuska vojska testirala robota psa SPOT u simulaciji borbe

Francuska vojska je, tokom svog treninga u Coëtquidan vojnom kampu, testirala nekoliko robota a među njima je i robotski pas Spot kompanije Boston Dynamics.

spot
SPOT i Barracuda
Robot pas

Spot je korišten tokom dvodnevnog treninga s ciljem procene dodatne vrednosti robota u borbenim akcijama.

Cilj treninga je bio da vojnici saznaju na koji način bi se roboti mogli koristiti u budućim borbenim situacijama. Kreirane su po tri misije napada i odbrane. Takođe, vojnici su scenario ponavljali dva puta, jednom bez, a drugi put sa asistencijom Spot robota.

Spot težak 31 kg opremljen je kamerama i može se daljinski upravljati, a sa svoje četiri noge koje mu omogućavaju kretanje po terenu kome bi pozavideli čak i roboti na točkovima ili gusenicama. Koristi se za daljinsko istraživanje teško pristupačnih lokacija, gradilišta, fabrika i rudnika.

Osim psa robota, tokom treninga su korišćeni i drugi roboti na daljinsko upravljanje, koji zapravo predstavljaju vozila dizajnirana poput oklopnih rovera. Primer je OPTIO-X20 naoružan topom i Barakuda, oklopni dron s točkovima dizajniran da bude štit vojnicima.

OPTIO X20

Nexter Systems je rasporedio svoj mali osmatrački robot NERVA i svoj OPTIO X20, teški kopneni dron dizajniran od Milrema iz Estonije a naoružan topom od 20 mm.

Nexter je posebno predstavio i svog novog električnog i tihog svestranog taktičkog rovera ULTRO. Postoji samo jedna kopija ove modularne i višenamenske mazge, sposobne da nosi 600 kg, po potrebi opremljene oružjem od kalibra 5.56 do 12.7.

Spot, Ultro, Barracuda
Nexter ULTRO

Ustanovljeno je da su roboti usporili operacije, ali da su vojnici bili sigurniji. Jedan vojnik je “poginuo” u vežbi u kojoj nije učestvovao Spot, ali je u drugoj preživio zahvaljujući izviđanju koje je robot pas obavio. Trajanje baterije se ispostavilo kao problem jer se Spot ugasio na polovini vežbe.

Robote su francuskoj vojsci ustupili Shark Robotics i Nexter Systems, distributeri kompanije Boston Dynamics.

Spot u USA

Upotreba Spot-a od strane vojske na simuliranim bojnim poljima postavlja pitanja kako će roboti biti korišćeni u budućnosti. Boston Dynamics ima dugu istoriju razvoja robota za američku vojsku, ali kako je prešao na komercijalna tržišta, kao da se pomalo distancirao od vojnih veza. Spot i dalje testiraju brojne američke policijske snage, uključujući i NYPD.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave