NaslovnaNovostiPutin dovodi još jednog ekonomistu na čelo ruskog Ministarstva odbrane, Olega Saveljeva

Putin dovodi još jednog ekonomistu na čelo ruskog Ministarstva odbrane, Olega Saveljeva

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je u ponedeljak bivšeg zamenika ministra za ekonomski razvoj Olega Saveljeva za novog zamenika ministra odbrane.

Imenovanje dvojice ekonomista na čelo Ministarstva odbrane dodatno pokazuje Putinovu odlučnost da poveća efikasnost ruske ratne ekonomije.

Ruski predsednik Vladimir Putin razrešio je u ponedeljak zamenika ministra odbrane Jurija Sadovenka, zamenivši ga Olegom Saveljevim.

Tim Saveljev – Belousov dolazi iz Ministarstva za ekonomski razvoj. Savelijev je radio kao zamenik sadašnjeg, novog ministra odbrane Andreja Belousova.

Konkretno, Saveljev je radio u Ministarstvu za ekonomski razvoj od 2008. do 2014. Nakon ruske aneksije poluostrva Krim, bio je ministar za pitanja Krima do 2015. Poslednjih pet godina proveo je kao revizor Ruske računovodstvene komore, gde je nadgledao potrošnju na odbranu i bezbednost države.

Vladimir Putin je iznenadio mnoge kada je pre nedelju dana smenio ministra odbrane Sergeja Šojgua i zamenio ga Belousovim, bivšim potpredsednikom vlade i ekonomistom bez borbenog iskustva.

Rojters piše da se taj potez naširoko smatra potezom za racionalizaciju potrošnje za odbranu i čišćenje ministarstva pogođenog velikim korupcijskim skandalom.

Nakon smene Šojgua, koji je bio ministar odbrane više od decenije, dva dana kasnije usledilo je hapšenje visokog člana njegovog ministarstva u mogućem slučaju korupcije.

Prethodno je po istoj optužbi uhapšen zamenik ministra i Šojguova desna ruka Timur Ivanov.

Putinovo imenovanje Saveljeva za zamenika Belousova čini se kao da potvrđuje ove pretpostavke, međutim u pitaju je tandem koji je kao što smo napomenuli, uhodan.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave