NaslovnaNovostiPriprema terena pred novu ofanzivu: Uništavanje ukrajinskog radara ST-68 iz Su-34 u...

Priprema terena pred novu ofanzivu: Uništavanje ukrajinskog radara ST-68 iz Su-34 u Sumskoj oblasti

Ruski izvori vesti na internetu su objavili video snimak uništavanja ukrajinskog radara ST-68 ruskom protivbrodskom raketom H-35U koju je ispalio avion Su-34. Incident se dogodio u oblasti sela Bucikovo u blizini grada Sumi.

Snimci objektivnog praćenja jasno pokazuju kako ruska visokoprecizna municija pogađa radarsku stanicu Oružanih snaga Ukrajine, čija je glavna namena otkrivanje i praćenje ciljeva na malim visinama pokrivenih aktivnim i pasivnim ometanjem.

Ovu stanicu, čije su glavne taktičko-tehničke karakteristike povećan domet otkrivanja ciljeva na malim visinama i veoma visoka preciznost u određivanju koordinata azimuta, razvili su sovjetski dizajneri 1968. godine. Međutim, kao što vidimo, ispostavio se kao nemoćan protiv ruske precizno navođene municije.

Napomenimo da je ruska vojska sada ozbiljno angažovana na uništavanju sistema PVO u Sumskoj oblasti. Osim toga, kako primećuju ukrajinski vojni analitičari, vojno osoblje Oružanih snaga Rusije je takođe raspoređeno u pograničnom području u regionu.

To može značiti pripreme za novu ofanzivu ruske vojske u Sumskoj oblasti, na šta u poslednje vreme redovno upozoravaju brojni analitičari.

Po njihovom mišljenju, taktički plan ruske komande je da rastegne odbranu Oružanih snaga Ukrajine, što će im omogućiti da pronađu slabosti u pojedinim oblastima i naprave prodor.

Komandant ukrajinskog bataljona tvrdi da Rusi imaju dovoljno snage da krenu u ofanzivu u još jednom pravcu

Komandant udarnog bataljona dronova 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine Jurij Fedorenko je u intervjuu ukrajinskom izdanju rekao da ruska vojska ima dovoljno snaga i sredstava da krene u ofanzivu u novom pravcu. On pretpostavlja da će uskoro početi novi napad u Sumskoj oblasti.

Prema rečima komandanta bataljona Oružanih snaga Ukrajine, na nedavno otvorenom pravcu u  Harkovu, Oružane snage Rusije imaju dovoljno ljudstva i opreme da „isprobaju snagu” odbrambenih linija ukrajinske vojske u onim oblastima na kojima nisu izvršene udarne i jurišne operacije.

Ruske snage će nastaviti da traže ranjivosti na različitim mestima, koristeći prednost taktičke inicijative, tvrdi ovaj komandant.

rusi opkoljavaju grad Časov jar ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom bogdanovka

Fedorenko je predvideo težak period u narednim nedeljama u Volčansku. Podsetimo, ukrajinski vojni dopisnik Oles Krompljas je ranije izveštavao o teškoj situaciji u ovom gradu.

Pored harkovskog pravca, komandant ukrajinskog bataljona vidi pretnju i za granične položaje Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti.

Podsetimo, od početka maja Oružane snage Rusije sprovode artiljerijsko bombardovanje, uništavajući utvrđene položaje u pograničnim oblastima Sumske oblasti.

Takođe, u jučerašnjem izveštaju, Ministarstvo odbrane Rusije je izvestilo da je pogođeno mesto sastanka komandnog štaba 92. i 95. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Pentagon: ofanziva Rusije iscrpljuje Ukrajinu

Ukrajinske rezerve i zalihe se iscrpljuju zbog napredovanja ruske vojske u oblasti Harkov, rekao je predsednik Združenog generalštaba Čarls Braun na brifingu u Pentagonu. Prema njegovim rečima, Kijevu su hitno potrebne zalihe oružja.

Ukrajinske oružane snage se sada suočavaju sa velikim izazovom, posebno u oblasti Harkov. Rusija je poslednjih dana otvorila novi front, pokrenula nove operacije, žele da naprave takvu zonu bezbednosti, žele da Ukrajina povuče svoje snage sa drugih važnih delova fronta kako bi zaštitila svoju teritoriju, rekao je Čarls Braun.

On je dodao da svojom ofanzivom u Harkovu Rusija testira ukrajinske oružane snage i želi da ih razvuče duž fronta. Prema Braunu, glavni problem ukrajinske vojske trenutno je nesposobnost da se odbrani od ruskih vazdušnih udara, kao i ozbiljan nedostatak rezervi.

sirski i budanov
sirski i budanov

Ukrajinske rezerve su sada pod velikim pitanjem, potrebna im je pomoć kako bi nastavili da uporno odbijaju ove napade, rekao je predsednik Zajedničkog generalštaba SAD.

Podsetimo, tokom ofanzive u Harkovskoj oblasti ruska vojska je već zauzela dvocifren broj naselja. Sada se najteže borbe vode u Volčansku i u oblasti Lipci. Ukrajinski vojni analitičari priznaju da su u obe ove oblasti ukrajinske oružane snage prinuđene na povlačenje.

Su-34 u Ukrajini

Su-34 drži istaknuto mesto u ažuriranjima ruskog ministarstva odbrane, posebno tokom proteklih meseci, iskorišćavajući svoju punu sposobnost kopnenog napada u gađanju taktičkih ukrajinskih kopnenih ciljeva.

To uključuje koncentracije ljudstva, tačke privremenog raspoređivanja, skladišta municije i koncentracije rezervi ukrajinske vojske izvođenjem raketnih i udara navođenim bombama.

Su-34 je glavna okosnica ruskog ratnog vazduhoplovstva koji između ostalog koristi i municiju dugog dometa bez ulaska u domet sistema protivvazdušne odbrane protivnika.

Zasnovan na borbenom avionu Suhoj Su-27, avion je dizajniran za vazduhoplovne sukobe ali i misije bombardovanja. Sofisticirani radar sa faznom rešetkom sa više modova sa mogućnošću praćenja terena i mogućnosti izbegavanja je ugrađen u nosni deo Su-34.

Nedavni crni niz za koje ukrajinski izvori tvrde da je zadesio rusko vazduhoplovstvo počeo je 22. decembra 2023. godine, kada je prema tvrdanjama Ukrajinaca njihova protivvazdušna odbrana istovremeno uništila tri borbena aviona Su-34 u oblasti Hersona.

Naime, počev od 22. decembra, Ukrajinci tvrde da su oborili još nekoliko Su-34 u izuzetno kratkom vremenskom periodu, čime je broj taktičkih letelica za koje ukrajinska protivvazdušna odbrana tvrdi da je uništila prošle nedelje povećana na sedam.

su 34 nosi kindzal
su 34 nosi kindzal

Hrabra akcija ukrajinske vojske da približi protivvazdušni sistem srednjeg dometa frontu u početku je viđena kao jedinstvena i rizična operacija, ali izgleda da su ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane uspele da sastave scenario koji preti ruskim avionima čak i u njihovoj do sada smatranoj bezbednoj zoni. Međutim, kao posledica ovog rizika, sa ruske strane danas je prijavljen uništen sistem Patriot.

Tako su Ukrajinci sredinom januara tvrdili da su oborili dva ruska strateška aviona (A-50 i IL-22M) iznad Azovskog mora, na udaljenosti većoj od bilo čega što su ranije pogodili.

Sada daju nagoveštaje o novoj taktici ili novim mogućnostima, asimetričnim, koje možda omogućavaju gađanje vazdušnih ciljeva na većoj udaljenosti nego što je ranije bilo poznato, međutim bez ikakvih konkretnih odgovora i dokaza.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave