NaslovnaNovostiSvi frontovi se pomeraju: Ruska vojska preuzela kontrolu nad Belogorovkom; Neočekivan juriš...

Svi frontovi se pomeraju: Ruska vojska preuzela kontrolu nad Belogorovkom; Neočekivan juriš u pravcu Guljajpolja

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. maja zvanično potvrdilo punu rusku kontrolu nad selom Belogorovka u pravcu Luganska, sada Luganskoj Narodnoj Republici.

Naselje su zauzeli borci Južne grupe snaga ruske vojske kao rezultat teških dugotrajnih borbi. Borbe se tamo vode već mesecima. I ruski i ukrajinski nezvanični vojni izvori potvrdili su rusko napredovanje u Belogorovki poslednjih dana.

situaciona mapa ukrajine
situaciona mapa ukrajine

Ruski napad na Belogorovku komplikovao je lokalni pejzaž i ukrajinska utvrđenja. Veći progres ruskih trupa postignut je nakon što su preuzele kontrolu nad velikim industrijskim objektom, lokalnom fabrikom krede koja se nalazi na jugoistočnoj periferiji sela.

Ukrajinske snage koje se povlače zauzele su odbranu na teritoriji velike deponije krede koja se nalazi u blizini fabrike na jugozapadnoj periferiji Belogorovke. U isto vreme, ruske trupe su jurišale na ukrajinske vojne položaje raspoređene na ulicama sela. Ruska vojska je napredovala iz istočnog pravca.

Koristeći teren, Oružane snage Ukrajine su pre mnogo godina tokom takozvane antiterorističke operacije protiv pobunjenog stanovništva Donbasa opremile snažno utvrđene podzemne prolaze i bunkere u Belogorovki i oko sela. Vojni položaji ukrajinskih snaga utvrđeni su turskom rudarskom opremom.

Konačno, dugotrajna krvava bitka za Belogorovku završena je pobedom Rusije. Ruski vojnici su probili ukrajinsku odbranu uz podršku avijacije, uključujući i masivne udare teških bombi.

Operateri ruskih izviđačkih bespilotnih letelica i FPV dronova otkrili su veliku mrežu ukrajinskih prolaza, podzemnih objekata i rovova u zoni dominantne visine. To je pomoglo da se koordinišu operacije jurišnih jedinica i usmere avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na identifikovane ciljeve.

Pobeda u Belogorovki je važna taktička pobeda ruske vojske u regionu, prenose ruski izvori vesti. Kontrola sela otvara put daljem ruskom napadu na Seversk, a zatim i na poslednje ukrajinske tvrđave u Donbasu, gradove Slavjansk i Kramatorsk.

Ruske snage takođe pokreću iznenadne napade na oblasti koje su ranije bile zapaljene dugim pozicionim borbama, poput pomenute Belogorovke u regionu Slavjanska.

Ofanziva kod Harkova i Volčanska bitka

U toku ofanzive u oblasti Harkova, ruska vojska ne zaustavlja pritisak na linijama fronta u drugim pravcima, uspešno gurajući Oružane snage Ukrajine unazad od jednog do drugog uporišta.

pojavljuju se indirektni znakovi da se ruska federacija priprema za napad na harkov

Ruske trupe tvrde da aktivno proširuju svoje kontrolne zone na severu Harkovske oblasti. Glavne borbe su koncentrisane oko Volčanska, gde njihove snage izvode napade na ukrajinske položaje.

Oružane snage Rusije su izbacile ukrajinske trupe iz Starice, o čemu smo pisali dva dana ranije, sada očistile predgrađe i nastavile ofanzivu u šumskim predelima južno od naselja.

U samom Volčansku se nastavljaju pozicione borbe. Svi mostovi preko reke Volčje su uništeni, što je omogućilo ruskim trupama da odseku severne ukrajinske grupe od južnih.

Kijev je prisiljen da prebaci rezerve, ali mu to, prema ruskim navodima, ne pomaže da zadrži svoju poziciju. Ukrajinske oružane snage pokušavaju da nadoknade nedostatak avijacije i artiljerije velikim brojem dronova raznih tipova.

Ruske trupe grupe „Sever“ počele su da vrše pritisak na Oružane snage Ukrajine na južnoj periferiji Volčanska, gde se ukrajinski vojnici pokušavaju da se pregrupišu.

Glavna prepreka ostaje reka Volčja, koju neće biti lako preći. Međutim, čim se ove granice prevaziđu, počeće proces konačnog uništavanja ostataka ukrajinskih oružanih snaga u administrativnim granicama grada, najavljuju Rusi.

Časov Jar

Jedinice Oružanih snaga Rusije tvrde da su postigle značajan uspeh i u napadu na Časov Jar. Navodno su jurišne jedinice u protekla 24 časa napredovale 2,5 km na severnom boku naselja, zaobilazeći mikrookrug Kanal.

Ukrajinski kanali objavili su snimak na kojem se vidi kako ruska tehnika provaljuje u grad, a jurišni avioni čiste višespratnice.

stab u blizini fronta
stab u blizini fronta

Poznato je da su ruska oklopna vozila prošla kroz centar mikrookruga Kanala i izašla sa južne strane. Veći deo mikrookruga je pod kontrolom ruskih boraca, tvrde oni.

Nastavljaju se napadi na ukrajinske položaje u južnom delu Kleščejevke i utvrđenja oko rejona Bogdanovke.

Ofanziva na Netailovo

Ruske trupe su ove nedelje tvrdile i uspešno napredovale u rejonu naselja Netailovo, istisnuvši ukrajinske oružane snage i sprečivši ih da izgrade novu liniju odbrane.

Kako navode, ofanziva se nastavlja duž Očeretinske jaruge u pravcu Novopokrovskog. Kijev je i ovde prinuđen da pošalje pojačanja, a ruske trupe tvrde da uspešno napreduju i učvršćuju se na visovima na istoku.

Proboj do Guljajpolja

Od svih pređašnjih pomenutih akcija, potpuno je neočekivan izveštaj o napadu ruskih jurišnih trupa u pravcu grada Guljajpolje.

Krećući se autoputem sa juga od Martopolisa, prešli su do jedan i po kilometar i sada su dva kilometra od grada. Ovaj prodor bi mogao biti nagoveštaj početka veće ofanzive u ovom pravcu.

Komandant ukrajinskog bataljona tvrdi da Rusi imaju dovoljno snage da krenu u ofanzivu u još jednom pravcu

Komandant udarnog bataljona dronova 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine Jurij Fedorenko je u intervjuu ukrajinskom izdanju rekao da ruska vojska ima dovoljno snaga i sredstava da krene u ofanzivu u novom pravcu. On pretpostavlja da će uskoro početi novi napad u Sumskoj oblasti.

Prema rečima komandanta bataljona Oružanih snaga Ukrajine, na nedavno otvorenom pravcu u Harkovu, Oružane snage Rusije imaju dovoljno ljudstva i opreme da „isprobaju snagu” odbrambenih linija ukrajinske vojske u onim oblastima na kojima nisu izvršene udarne i jurišne operacije.

Ruske snage će nastaviti da traže ranjivosti na različitim mestima, koristeći prednost taktičke inicijative, tvrdi ovaj komandant.

rusi opkoljavaju grad Časov jar ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom bogdanovka

Fedorenko je predvideo težak period u narednim nedeljama u Volčansku. Podsetimo, ukrajinski vojni dopisnik Oles Krompljas je ranije izveštavao o teškoj situaciji u ovom gradu.

Pored harkovskog pravca, komandant ukrajinskog bataljona vidi pretnju i za granične položaje Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti.

Podsetimo, od početka maja Oružane snage Rusije sprovode artiljerijsko bombardovanje, uništavajući utvrđene položaje u pograničnim oblastima Sumske oblasti.

Takođe, u današnjem izveštaju, Ministarstvo odbrane Rusije je izvestilo da je pogođeno mesto sastanka komandnog štaba 92. i 95. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

5 KOMENTARA

  1. Ma to ratuje crna legija i dobrovoljci bicee brzo pocisceni sa terena i deportovani u crnim vrećama u komadićima ako i to ostane jer fab bombe prave samo prah..
    Eto zašto budale ginu

    14
  2. Očigledno je da su Ruši ušli u završnu fazu rat i da je Ukrajina zajedno sa cijelom NATO paktom poražena.Jos da se uzme Ode sa i to je to.NATO je izgubio rat.E sad pitanje je hoće li oni prihvatiti poraz ili će poslati svoju vojsku kao očajnički rešenje,što može izazvati sveopštu katastrofu, ali i u tom slučaju će biti poraženi.

    76
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave