NaslovnaNovostiOsvanule prve fotografije ukrajinskog MiG-29 opremljenog municijom ADM-160 MALD

Osvanule prve fotografije ukrajinskog MiG-29 opremljenog municijom ADM-160 MALD

Prvi put posle više od godinu dana, ukrajinski avion MiG-29 je fotografisan sa municijom za mamce američke proizvodnje ADM-160 postavljenom ispod njegovih krila.

Na slici, koja se nedavno pojavila na društvenoj mreži X, vidi se avion MiG-29, dodeljen ukrajinskoj 114. brigadi taktičke avijacije, tokom leta na maloj visini, sa municijom za mamce ADM-160 na pilonima unutrašnjeg krila.

Isporuka MALD nosača Ukrajini nikada nije zvanično objavljena, ali slike ostataka neke municije ADM-160 pronađene u blizini zgrada pogođenih projektilima u oblasti Luganska već duže vreme kruže društvenim mrežama.

Tada je bilo nejasno koja je platforma za lansiranje, iako se pominjala mogućnost da se radi o lovcima MiG-29 i Su-27.

Ovom prilikom, čini se da su mamci proizvedeni u SAD možda mogli da odvuku pažnju ruske protivvazdušne odbrane od projektila Storm Shadow koji su korišćeni za gađanje ciljeva. Nisu poznate okolnosti u kojima je slika napravljena sa MiG-29 opremljenim MALD-om, navodi aviationist.com publikacija.

Prvo pominjanje takve upotrebe datira iz maja 2023. godine, kada smo o događaju i pisali. Događaj se poklopilo sa naoružavanjem Kijeva britanskim krstarećim raketama Storm Shadow.

Ostaci MALD pronađeni su u blizini mesta ukrajinskog raketnog udara u Lugansku 12. maja. Slike olupine pojavile su se na društvenim mrežama, što je izazvalo diskusiju da Oružane snage Ukrajine (OSU) verovatno koriste ove mamce.

MALD mamci bi navodno trebalo da pomognu da rakete Storm Shadow budu efikasnije kada se koriste u tandemu. Rakete-mamci pomažu da se zasiti sistem protivvazdušne odbrane, a rakete mogu lako pogoditi određeni cilj.

ADM-160 MALD

ADM-160 Miniature Air-Launched Decoy (MALD) je bespilotna letelica razvijena od strane Raytheona za američko vazduhoplovstvo. Namenjena je upotrebi kao mamac koji ometa i zavarava neprijateljsku protivvazdušnu odbranu, što omogućava prijateljskim avionima da prodru u neprijateljski vazdušni prostor smanjenim rizikom.

mald
mald

ADM-160 MALD je mala, mlazna bespilotna letelica koja se lansira s aviona, obično B-52 ili F-16. Nakon lansiranja, MALD može leteti u unapred programiranu misiju ili ga može daljinski kontrolisati operator na zemlji. MALD je opremljen naprednim sistemima elektronskog ometanja i radarskim reflektorima, što mu omogućava da simulira radarski potpis prijateljskih aviona.

MALD se može koristiti u različitim scenarijima misija, uključujući i ofanzivne i defanzivne operacije. U ofanzivnoj ulozi, MALD se može koristiti za ometanje neprijateljske protivvazdušne odbrane, omogućavajući prijateljskim avionima da prodru duboko u neprijateljsku teritoriju. U defanzivnoj ulozi, MALD se može koristiti za zaštitu prijateljskih aviona preusmeravanjem neprijateljskih raketa i radarski vođenog oružja od njihovih ciljeva.

ADM-160 MALD je izuzetno fleksibilan i može se prilagoditi različitim zahtevima misija. Može se opremiti različitim teretima, uključujući sisteme elektronskog ratovanja, senzore i komunikacijsku opremu. MALD je navodno takođe izuzetno pouzdan, s dokazanom istorijom uspešnih misija i niskom stopom kvarova, tvrde SAD.

Sa dužinom od samo 2,38 metara, rasponom krila od 0,65 metara i lansirnom težinom od 45 kilograma, može da pređe domet od 460 do 570 kilometara, u zavisnosti od modifikacije. Raketa je opremljena sistemima koji joj omogućavaju da imitira radarski potpis prave krstareće rakete.

Govorilo se da bi MiG-29 mogli da se koriste kao lansirna platforma, ali to nikada nije zvanično potvrđeno. Integracija MALD-a u borbeni avion bi bila prilično jednostavna jer bi svi podaci bili unapred instalirani na MALD mamac pre lansiranja.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Malobrojna preostala ukrajinska flota Su-24 trenutno je platforma koja lansira rakete Storm Shadow/SCALP-EG.

Prisustvo američkih “drona mamaca” ADM-160 MALD u Ukrajini nije nikada javno objavljeno, a Sjedinjene Države nisu zvanično objavile da su naoružale ovim oružjem Oružane snage Ukrajine iz logičnih taktičkih razloga.

5 KOMENTARA

  1. Ako si uživo gledao naše “dvadeset devetke” u letu, ni one ne ostavljaju baš neuočljiv trag.
    Mnogo je veći problem što Rusi, ni posle ovolikog trajanja SVO, nisu uspeli da uspostave apsolutnu vazdušnu premoć na ukrajinskom nebu. A zapadnjaci šalju sve što mogu od oružja.

    2
    1
  2. Или је фотографија преживела електронску обраду, или је овом авиону мотор на издисају. Црни дим није добар знак, код дизела.😉

    1
    1
  3. Zapad eksperimentiše preko ukrajinskih žrtava, i uništene države, kojoj će sutra okrenuti leđa! Za to vreme Ruska vojska, koja je bila uspavana neaktivnošću, budi se i jača! Naoružava svoje jedinice i stavlja u punu borbenu gotovost svoj nuklearni potencijal, koji je u mirnodopskim uslovima debrim delom konzerviran, u nije “nakačen” na rakete nosače! Za dve godine, Rusija je punila kaponire, i opremala podmorničku flotu i pokretne Jars sisteme! Takođe je verovatno pripremila i hiljade taktičkih nuklearnih raketa, i razvila elektronsko ratovanje, u čemu joj pomaže sada u tome vešta Kina, sa jakom elektronskom industrijom! Kako vreme prolazi, Rusija je sve jača, dok se NATO-u približava kraj!

    47
    2
    • Dušane, izgleda da je to kod Rusa nekakva tradicija. 1941. nisu se baš najbolje snašli, pa Germanci stigoše pred Moskvu. Ali kad su se sredili i uhvatili zalet, sateraše Hitlera u mišju rupu. Pardon, Vučju jazbinu.

      • Вучја јазбина – прави израз за крај. Има ли шансе сатерати у Вучју јазбину овог нашег или вашег вучјака.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave