NaslovnaNovostiKijev: ruski Su-25 „kažnjen zbog ilegalnog prelaska granice“; Ukrajinci tvrde da su...

Kijev: ruski Su-25 „kažnjen zbog ilegalnog prelaska granice“; Ukrajinci tvrde da su ovog meseca oborili 4 jurišna aviona

“110. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine oborila je još jedan ruski jurišni avion Su-25”, tvrde iz Kijeva.

    Protivvazdušna jedinica 110. mehanizovane brigade oborila je ruski jurišni avion Su-25 u regionu Donjecka, navodi se u poruci strukture koju je prenelo ukrajinsko glasilo Ukrinform.

    Ovo je već četvrti ruski avion za kojeg ukrajinski izvori tvrde da je u maju eliminisala 110. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine. Svoje tvrdje potkrepljuju naivnom 3D animacijom koju možete videti iznad.

    „Četvrti je otišao! Protivazdušni lovci 110. vazdušno-desantne snage nastavljaju da daju goruće kazne moskovskim pilotima zbog ilegalnog prelaska granice. Ponovo je oboren neprijateljski Su-25! Sada tinjaju njegovi ostaci u blizini jedne od aerodrome iz Donjecka“, saopštila je ukrajinska brigada.

    “Obaranje u petak, 17. maja, četvrti je takav cilj na računima 110. brigade, čiji su vojnici uspeli da obore prvi jurišni avion 4. maja, drugi 11. maja, treći 13. maja.” prikazuje loša grafika ove brigade.

    Ruski avioni, neprestana opasnost

    Uzmimo da se ovi uspesi ukrajinskih brigada pokažu kao istiniti, a čak i pored napada na nekoliko ruskih vazdušnih baza u blizini linije fronta, ruski avioni predstavljaju značajnu pretnju ukrajinskim snagama.

    Rusija sve više koristi vazdušne navođene bombe sa dodatim modulima za jedrenje i korekciju UMPK – jeftinu, ali veoma razornu municiju – u svom napredovanju u Ukrajini. “Klizne bombe” su napravljene dodavanjem preklopnih krila i satelitske navigacije starim sovjetskim bombama i integrisane su u ruske frontovske bombardere.

    su 25sm3 nad sirijom
    su 25sm3 nad sirijom

    Ove bombe su jeftine (15-25 hiljada dolara), a sa dodatim UMPK imaju radijus jedrenja/klizanja do 70 kilometara, a ogromna količina eksplozivnog materijala (najmanja bomba, 250 a najveća 3000 kg eksploziva) nanosi ozbiljnu štetu ukrajinskim utvrđenjima.

    Su-25 ukratko

    Su-25 je sovjetski jurišni avion dizajniran da pruži vazdušnu podršku kopnenim snagama. Prvi put je poleteo 1975. godine, a u službu je ušao 1981. godine. Avion je dizajniran za operacije na liniji fronta gde može efikasno da angažuje neprijateljski oklop, utvrđenja i ljudstvo. Su-25 ima teški oklop koji štiti od malokalibarskog oružja i protivavionskih topova, a opremljen je raznim naoružanjem, uključujući topove, projektile i bombe.

    Su-25 je izvezen u mnoge zemlje, a i dalje ga koriste oružane snage mnogih država, uključujući Rusiju i Ukrajinu.

    Su-25 je zastupljen u izveštajima o sukobu skoro skoro svakodnevno. I Rusija i Ukrajina izgubile su pozamašnu količinu Su-25 u sukobu koji je u toku. Zbog pretnje koju predstavljaju neprijateljski prenosivi sistemi protivvazdušne odbrane (MANPADS), Su-25 obično ispušta svoju municiju dok se lagano penje na duži domet.

    Kompjuter za napad oružjem na avionu izračunava domet, visinu i ugao penjanja za preciznu isporuku i daje signale za lansiranje pilotu, uzimajući u obzir balistiku oružja i preovlađujući vetar. Kada je letelica blizu mete, ona lagano roni i lansira rakete u metu sa visine.

    Tačnost napada je veća kada je domet nizak, ali su pilot i avion u većem riziku. Međutim, uprkos opasnostima letenja Su-25, to je avion sa najvećom eksploatacijom u ratu koji je u toku.

    Trenutno se ruskim trupama isporučuje Su-25 u modifikaciji SM3. Ova verzija jurišnika opremljena je automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom, optoelektronskim sistemom SOLT-25, ugrađenim sistemom za označavanje ciljeva i nišanskim sistemom sa elementima veštačke inteligencije. 

    su 25sm3 poster
    su 25sm3 poster

    Najnovija oprema omogućava pilotu da pogađa objekte na visini većoj od 5.000 km. Svi ažurirani avioni opremljeni su motorima R-195, koji su se ranije smatrali tajnim i najpouzdaniji su u svojoj klasi. Oklopna zaštita jurišnih aviona i njihova povećana preživljavanje ostali su nepromenjeni.

    Su-25SM3

    Su-25SM3 je razvijen na osnovu lekcija iz rata sa Gruzijom 2008. godine, u kojem su tri aviona izgubljena od vatre iz prenosnih raketnih PVO sistem (MANPADs).

    Su-25SM3 od nedavno nosi i sistem elektronskog ratovanja, retku konfiguraciju za kopneni napad na niskom nivou odnosno avion za blisku vazdušnu podršku.

    U pitanju je verzija Su-25SM3, sa nosačem sistema Vitebsk-25. Varijanta takođe ima modul za satelitsku navigaciju koji je povezan sa ruskom GLONASS satelitskom mrežom.

    Još jedna karakteristika koja definiše avion je sistem nišana i navigacije SVP-24-25, za koji se tvrdi da poboljšava preciznost nevođenog oružja u radijusu od 10 metara. Inače, nova modifikacija Su-35SM dobija najnapredniji ruski sistem radioelektronske borbe za lovce – Himalaja.

    5 KOMENTARA

    1. Verovatno jesu nešto oborili. Međutim o brojevima im se ne može verovati. Ako sami Ukrajinci ne veruju u onome što njihova vlast objavlja, zašto bi bilo ko drugi verovao?

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Povezani članci

    Najnovije objave