NaslovnaNovostiRusija sprema „visoko modifikovane“ jurišne avione Su-25 za napad na Ukrajinu

Rusija sprema „visoko modifikovane“ jurišne avione Su-25 za napad na Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Rusije je 16. februara istaklo sposobnosti jurišnika Su-25 koje je zemlja nadogradila u postu Telegrama pod nazivom „Nadograđeni Su-25SM3: Supersila nad bojnim poljem“.

Objavu je pratio #Z, slovo koje je postalo simbol ruske SVO u prvim nedeljama sukoba, što je izazvalo spekulacije da je unapređeni jurišni avion mogao biti raspoređen u Ukrajini.

Ovaj razvoj događaja je značajan jer dolazi usred straha od neizbežnog vazdušnog napada ruskih vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) nakon što je nekoliko lovaca i helikoptera stacionirano blizu granice sa Ukrajinom.

Dalje, raspoređivanje unapređenih jurišnih aviona potencijalno bi pomoglo žestokoj ruskoj ofanzivi koja je navodno ima za cilj zauzimanje teritorija u Donbasu, posebno Bahmuta.

Tokom meseci, više postova na društvenim mrežama aludiralo je na raspoređivanje nadograđenog aviona. Neki izveštaji u ruskim medijima, uključujući TASS, takođe su nagovestili da je visoko modifikovana letelica iz sovjetske ere bila operativna na linijama fronta. Međutim, ova telegram objava od ruskog ministarstva odbrane može biti prvo zvanično priznanje.

Od početka neprijateljstava, i Rusija i Ukrajina su u velikoj meri koristile jurišne avione Su-25 iz sovjetske ere. Ovi lovci obično lete na opasno malim visinama da bi izbegli radare i neprijateljske projektile.

Ministarstvo odbrane Rusije je na svom zvaničnom sajtu postavio video snimak na kome se vidi kako jurišnici Su-25 lansiraju vazdušne rakete na vojne objekte i opremu AFU.

su 25sm3
Retka fotografija kokpita Su-25SM3

Bez identifikacije konkretnih varijanti korišćenih aviona, rusko Ministarstvo odbrane često postavlja video-snimke kako jurišni avioni Su-25 uništavaju protivničke ciljeve.

Ovaj ruski borbeni avion je unapređen u različite konfiguracije, ali je novi Su-25SM3 najnaprednija verzija.

Su-25SM3

Su-25SM3 je ažurirana verzija Su-25 Grač (NATO ime Frogfoot), oklopnog podzvučnog jurišnog aviona napravljenog da pruži direktnu podršku kopnenim snagama preko bojnog polja napadom na vidljive ciljeve, kao i za uništavajte ciljeve sa određenim koordinatama u svim vremenskim uslovima.

Su-25SM3 ima borbeni radijus od 650 kilometara, maksimalnu brzinu od 975 kilometara i nosivost od 4,4 tone. Ova iteracija aviona se izdvaja od svojih prethodnika zbog svog novog SOLT-25 (optičkog, laserskog, termografskog) sistema za navigaciju i nalaženju ciljeva.

Laserski daljinomer-marker cilja, na primer, olakšava upotrebu „pametne“ municije sa laserskim navođenjem. Sve ovo zajedno omogućava avionu da automatski locira mete.

su 25sm3 poster
su 25sm3 poster

Unapređena varijanta je opremljena GLONASS sistemom koji omogućava letelici navigaciju i upravljanje visoko preciznim naoružanjem. Sistem navodno omogućava povećanje preciznosti nevođenog vazdušnog oružja na nivo vođenog oružja.

Sposoban je i da uništi male kopnene i vazdušne ciljeve non-stop, a tri puta je smrtonosniji od prethodnih nadogradnji. Su-25SM3 je opremljen dvocevnim automatskim topom 30 mm GŠ-30-2 iz sovjetskog doba i nizom drugih bombi i projektila vazduh-zemlja kao i nevođenih bombi.

Ova napredna varijanta dolazi i sa sistemom za samoodbranu u vazduhu, Vitebsk, sistem protivvazdušne odbrane na avionu je razvio Istraživački institut Ekran za specifičnu odbranu aviona i helikoptera od navođenih projektila i prenosnih bacača. To čini tako što štiti lovca optičkim i elektronskim ometanjem.

Pošto su ukrajinske trupe u velikoj meri koristile prenosive sisteme protivvazdušne odbrane da obaraju nisko leteće jurišne avione, Su-25SM3 bi mogao da koristi svoju protivvazdušnu odbranu Vitebsk da nekažnjeno napada ciljeve unutar Ukrajine. Prvi primerci ovog sistema isporučeni su ruskoj vojsci 2015. godine.

Osim za elektronsko ratovanje, ovaj sistem se koristi za oslobađanje toplotnih baklji ako avion bude napadnut od strane vazdušne odbrane, navodi Ministarstvo odbrane Rusije. Obe strane su izgubile nekoliko Su-25 u jednogodišnjoj borbi.

Pored poboljšanih sposobnosti, ruske snage sada koriste bolju taktiku zbog čega su gubici Su-25 sve ređi. Varijante Su-25 obezbeđuju podršku na zemlji dok su pod zaštitom Su-35S i Su-30SM.

Su-25SM3 je učestvovao u sukobima u Siriji u više navrata od 2015. godine, što je bio i svojevrstan test da li je efikasan i dobro zaštićen od modernih projetila lansiranih sa ramena poput 9K38 Igla i FIM-92 Stinger.

Kako Rusija nastavlja da probija odbranu Ukrajine i kako sukob ulazi u drugu godinu, ovi stari ali unapređeni avioni bi mogli značajno da pojačaju rusku vazdušnu ofanzivu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave