NaslovnaNovostiJedina ruska eskadrila Su-57 teroriše Ukrajinu sa najmanje 6 udara krstarećim raketama...

Jedina ruska eskadrila Su-57 teroriše Ukrajinu sa najmanje 6 udara krstarećim raketama proteklih mesec dana [VIDEO]

Čini se da je Rusija počela redovno da izvodi operacije svojim malobrojnim lovačkim avionima pete generacije Su-57 na ukrajinskom ratištu, što je izazvalo zabrinutost u Kijevu.

Čini se da jedina ruska eskadrila lovaca pete generacije Su-57 teroriše ukrajinski etar, preuzimajući sve više misija u ratu koji je u toku.

U periodu od 15. aprila do 15. maja 2024. ukrajinski izvori su izvestili da su avioni ove eskadrile odgovorni za više od 6 napada krstarećim raketama.

Zastrašujuće sposobna eskadrila Su-57

Sve je počelo kada je krajem februara ove godine objavljen izveštaj u kome je objašnjeno da je jedan od Su-57 dotične eskadrile gađao ukrajinske položaje u Lugansku. Za napad je tada izabrana ruska navođena antiradarska raketa H-59MK2 (eng. Kh-59MK2, rus. Х-59МК2), čiji je domet oko 300 kilometara.

Međutim, sami Ukrajinci nam otkrivaju da projektil može da dostigne udaljenost od 400 km. Svaki H-59MK2 ima bojevu glavu od 320 kg, dovoljno moćnu da uništi čak i dobro zaštićene ciljeve.

Prva terenska ispitivanja H-59MK2 su obavljena u Siriji 2018. godine. Projektil je dizajniran kao glavno oružje vazduh-zemlja Su-57, savršen je za uklanjanje kompaktnih, ojačanih ciljeva na velikim udaljenostima daleko izvan vizuelnog dometa.

U 2015. godini, H-59MK2 je pretrpela značajnu transformaciju i ponovo se izrodila kao H-69, sa poboljšanjima koja uključuju stelt karakteristike i redizajnirano telo skrojeno za odeljak za oružje u Su-57. Projektil H-69 je dizajniran da kombinuje razornu moć i preciznost raketa H-101/H-555.

Dakle, jedna od najvažnijih karakteristika ovih projektila je njihov inovativni dizajn, koji im omogućava da se ugrade u unutrašnje odeljke Su-57. Na ovaj način se ne potkopava stelt profil aviona i njegova efikasnost ostaje visoka.

H-59MK2 ima korelaciono-optički tragač koji obezbeđuje autonomno prepoznavanje terena u blizini mete. Njen navigacioni sistem je zasnovan na inercijalnoj jedinici navigacionog sistema sa trakom sa satelitskom jedinicom za ažuriranje.

Kombinacija ovih tehnologija navođenja daje raketi neverovatno visoku preciznost na cilju sa verovatnoćom kružne greške manjom od 5 metara. Pre lansiranja, projektil se takođe može programirati da promeni pravac i napadne iz novog ugla kako se približava cilju.

Čak i ukrajinski izvori tvrde da je opasnija čak i od Kindžala, a takođe može biti opremljena kasetnim bojevim glavama.

Raketa se može primeniti u bilo koje doba godine, pri osvetljenosti terena od 0,003 lk do 30.000 lk, na bilo kom tipu terena (s obzirom da je optički kontrast u zoni korekcije i terminalnog vođenja veći od 10%).

Danas Rusija ima 22 lovca pete generacije Su-57 i očekuje mnogo više jedinica. U 2023. godini isporučeno je 12 aviona, 2022. godine 6 aviona, a ove godine se očekuje isporuka 20 aviona. Moskva se nada da će do 2027. imati 72 operativna lovca.

U Ukrajini, prvi izveštaji o prisustvu Su-57 na bojnom polju opisali su ruske vazdušno-kosmičke snage koje koriste svoje najsavremenije avione za bombardovanje kritičnih ukrajinskih ciljeva ili za uništavanje ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane.

Kombinacija Su-57 sa ruskim raketama H-69 pokazala se posebno efikasnom, ostavljajući ukrajinske protivvazdušne trupe bez svojih vrednih radara.

Međutim, u izveštaju britanskog Ministarstva odbrane sugeriše se da je Rusija počela da koristi ove letelice i za borbe iz vazduha.

h 69
h 69

Prema posebnom britanskom izveštaju, ovi avioni „ispaljuju rakete vazduh-zemlja velikog dometa i rakete vazduh-vazduh na ciljeve u Ukrajini najmanje od juna 2022. godine”.

Rusija je do februara ograničeno koristila svoj lovac Su-57, uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

Dakle, dolazimo do zaključka da je dotična ruska eskadrila aktivna u Ukrajini već dugi niz meseci, ali je u poslednje vreme intenzivirala prisustvo na ratištu što je izazvalo interesovanje stručnjaka ali i nelagodu kod Ukrajinaca.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave