NaslovnaNovostiNakon dve godine od izdate poternice, ruske trupe zarobile famozni estonski kopneni...

Nakon dve godine od izdate poternice, ruske trupe zarobile famozni estonski kopneni dron THeMIS

Ruski izvori su objavili da su njihove snage uhvatile “neuhvatljivog” estonskog robota THeMIS, koji je doniran Ukrajini prvi put pre skoro dve godine. Ova robotska zemaljska platforma bila je među prvim doprinosima ostrašćene Estonije Ukrajini.

U pitanju je takođe bila prva strana donacija koja je bila na meti Moskve.

themis zarobljen na frontu u ukrajini
themis zarobljen na frontu u ukrajini

Ruski izvor je podelio pločicu sa imenom robota. THEMIS 4.5, identifikovan serijskim brojem 45046 i brojem modela MR100585, nosi NATO broj (NSN) 2360-38-001-4590. Na natpisnoj pločici je istaknut logo estonskog proizvođača, Milrem Robotics.

Dodatni detalji uključuju njegovu težinu od 1.630 kg, maksimalnu nosivost od 750 kg i maksimalnu brzinu od 20 km/h.

Da Rusija nudi 16.000 dolara svakome ko uhvati ovog robota u Ukrajini, pisali smo još septembra 2022. godine. Da bi se nagrada dodelila, uhvaćeni robot mora biti u „odličnom stanju“. Nagradu je obećao istraživački centar sa sedištem u Moskvi koji je blisko povezan sa ruskom odbrambenom industrijom.

TEMIS je estonski robot, vozilo koje prevozi teret i ranjenike na bojnom polju. Tvorac TheMIS-a potvrdio je još pretprošle godine britanskoj publikaciji Jane’s da je vozilo isporučeno Ukrajini.

Estonska kompanija Milrem Robotics razvija TheEMIS. Pored transportne verzije, ThEMIS može biti naoružan i transformisan u robotsko borbeno vozilo.

Francuska, Nemačka i SAD imaju najmanje jedno robotsko vozilo TheEMIS u svom inventaru. Milrem Robotics je već isporučio 15 THeMIS bespilotnih zemaljskih vozila u Ukrajinu za podršku logistici, evakuaciji nastradalih i operacijama čišćenja ruta.

Inače, Milrem Robotics (Milrem AS) sa sedištem u estonskom Talinu, Betooni 1, osnovana je 2013. godine i za samo jednu deceniju je narasla u svetski poznatu kompaniju za robotske sisteme.

themis

U više navrata smo pisali da zapadnoevropski saveznici Kijeva, planiraju da u samoj Ukrajini podignu pogone za remont pa i moguću proizvodnju vojne tehnike. U ovome su prednjaćile nemačke firme ali ostaje otvoreno pitanje koliko su ove ideje daleko od realizacije. U ove ambiciozne planove uključila se i Estonija.

Evropski proizvođač robotike i autonomnih sistema Milrem Robotics i Ukrajinska odbrambena industrija (UDI), potpisali su sporazum o početku izgradnje nove generacije robotskih odbrambenih sistema primenljivih u više domena u Ukrajini decembra 2023. godine. Dakle nije jasno da li je zarobljeni dron THeMIS proizveden u Estoniji ili Ukrajini.

12 KOMENTARA

      • И научит памети да им више никад не падне на памет да помисле да са лошом намером погледају Русију. А што се тиче тих трију острашћени руских покрајина и оне ће да дођу на ред.

        13
  1. Pa i mi imamo Malog Miloša. Plus, razvijamo Šomija u svim pravcima. Od podrške preko antiterorističkih do napadnih funkcija.
    Znate, prvi Šomi je projektovan da može da prođe kroz standardne širine vrata stana i da se penje uz stepenice. Novije verzije Šomija je ipak nešto što bi stručniji ljudi od mene mogli da objasne…

    82
    92
    • Mali Milos je jos ne dovrsen, kos uvek se u voznji ponasa kao sepavi invalid.
      Inertni smo, tesko prepustamo novim licima razvoj. A imamo kapaciteta i znanja da napravimo bolje ali mnogo sujete da u ceo sistem udju novi i iskusnij ljudi

      • Dragi NATO botu, ti očigledno ne znaš da je Šomi imao već 4 (četiri) iteracija i niko od raspalih NATO kolonija nema tehnologiju da napravi takvo nešto.
        Vidiš, Šomi je prvo bio zamišljen da se koristi u urbanim sredinama i zato je prvenstveno guseničar širine da može da prođe kroz vrata stana.
        A pogledaj novu verziju čime je sve naouružana. I dimenzije.
        Plus, razvijen je Šomi za izvlačenje ranjenika i dostavu municije na linije fronta. To je ono što kod vas u NATO kolonijama još rade konji i magarići.

  2. Ebem ti život Huti koje ameri prestavljaju kao pećince oborili još jednog raptora a Rusi se ustručavaju, bedak

    73
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave