NaslovnaNovostiEstonski roboti će se boriti protiv Rusa umesto ukrajinskih vojnika

Estonski roboti će se boriti protiv Rusa umesto ukrajinskih vojnika

U više navrata smo pisali da zapadnoevropski saveznici Kijeva, zbog otežane logistike, planiraju da u samoj Ukrajini podignu pogone za remont pa i moguću proizvodnju vojne tehnike.

U ovome su prednjaćile nemačke firme ali ostaje otvoreno pitanje koliko su ove ideje daleko od realizacije. U ove ambiciozne planove uključila se i Estonija.

Vodeći evropski proizvođač robotike i autonomnih sistema Milrem Robotics i Ukrajinska odbrambena industrija (UDI), potpisali su sporazum o početku izgradnje nove generacije robotskih odbrambenih sistema primenljivih u više domena. UDI je u suštini državni koncern Ukroboronprom koji objedinjava sve kompanije ukrajinske odbrambene industrije u jedinstveni koncern.

Sporazum je potpisan tokom Prvog foruma odbrambene industrije (First International Defense Industries Forum, DFNC1) koji je otvoren u Kijevu  29 septembra 2023. godine. Sporazum obuhvata nekoliko razvojnih i proizvodnih aktivnosti između Milrem Robotics i komapnija iz sastava  Ukroboronproma.

Inače, Milrem Robotics (Milrem AS) sa sedištem u estonskom Talinu, Betooni 1, osnovana je 2013. godine i za samo jednu deceniju je narasla u svetski poznatu kompaniju za robotske sisteme.

Kao prvi korak, strane će započeti stratešku saradnju u identifikaciji ukrajinskih zahteva i slučajeva upotrebe robotskih sistema koji mogu da unaprede sposobnosti oružanih snaga u ratu koji je u toku. No, sporazum obuvata i siteme koji će biti u eksploataciji i u mirnodopskim uslovima. 

Kompanije uključene u saradnju integrisaće ukrajinska iskustva stečena na bojnom polju u postojeće robotske i autonomne sisteme Milrem Robotics. Cilj je kreiranje i razvoj novih proizvoda sa ili bez posade, namenjenih za upotrebu u više domena.

„Rat u Ukrajini je jasno stavio do znanja da bespilotni i robotski sistemi imaju važnu ulogu na bojnom polju i da će se ta uloga vremenom povećati“, rekao je Kuldar Väärsi, izvršni direktor Milrem Robotics. „Glavni cilj je zaštita trupa i sigurnost boraca, ali istovremeno i jače, asimetrično dejstvo po neprijateljskim snagama. 

Treba reći da tokom DFNC1 Kijev potpisao slične ugovore i sa drugim zapadnim kompanijama. Primera radi, sličan ugovor su potpisali ukrajinsko ministarstvo odbrane, ukrajinsko ministarstvo strateške industrije i američko ministarstvo odbrane.

Ugovor koji podrazumeva „najviši nivo saradnje“ između preduzeća odbrambene industrije Ukrajine i Sjedinjenih Država“ verifikovan je 7. decembra 2023. godine 

Ministar strateške industrije Ukrajine, Oleksandr Mikolajovič Kamišin, izjavio je da je „Prvi međunarodni forum odbrambene industrije dokazao da je Ukrajina na istom kursu kao i njeni zapadni partneri…

Trenutno Ukrajina stiče jedinstveno iskustvo u odbrambenoj tehnici i spremna je da to znanje podeli sa partnerima.

Cilj je da se produbi saradnja sa vodećim međunarodnim kompanijama visoke tehnologije kako bi se zajednički izgradio arsenal slobodnog sveta“. Ova izjava deluje pomalo prepotentno – teško je zamisliti da Ukrajina u sadašnjoj situaciji može graditi arsenal za „slobodni svet“.

themis besposadno vozilo
themis besposadno modularno vozilo

S druge strane, činjenica je da su iskustva stečena u sukobu sa jednom od najjačih vojnih sila svakako dragocena za vojno-industrijski kompleks „slobodnog sveta“.

U svakom slučaju, ukrajinski programeri i proizvođači imaju zadatak da integrišu svoju odbrambenu tehnologiju, kao što su sistemi naoružanja, sistemi za elektronsko ratovanje i oprema za deminiranje sa Milremovim robotskim vozilima.

Pored toga, strane će razmotriti proizvodnju: 

  • Milrem Robotics besposadnih vozila THeMIS Combat (naoružanih teškim mitraljezima i protivtenkovskim oruđem), po sistemu ADDER; 
  • Milrem Robotics Combat Engineering (bespilotno vozilo za detekciju mina i deminiranje); 
  • Milrem Robotics bespilotnih kopnenih vozila za evakuaciju ranjenika CASEVAC (Casualty evacuation);
  • novog robotizovanog borbenog vozila – točkaša (wheeled Robotic Combat Vehicle), baziranog na ukrajinskim idejama,
  • kao i drugih sistema kompanije Milrem Robotics. Ova sredstva bi se proizvodila u Ukrajini. Inače, Milrem Robotics je Ukrajini već isporučio 15 THeMIS bespilotnih zemaljskih vozila za logističku podršku, evakuaciju ranjenika i operacije deminiranja. 

Rusi nudili 16.000 dolara za THeMIS-a

Rusija je inače prošle godine nudila 16.000 dolara svakome ko uhvati TheEMIS robota u Ukrajini. Da bi se nagrada dodelila, uhvaćeni robot mora biti u „odličnom stanju“. Nagradu obezbeđuje istraživački centar sa sedištem u Moskvi koji je blisko povezan sa ruskom odbrambenom industrijom.

TEMIS je estonski robot, vozilo koje prevozi teret i ranjenike na bojnom polju. Tvorac TheMIS-a potvrdio je još prošle godine britanskoj publikaciji Jane’s da je vozilo isporučeno Ukrajini. Za sada samo osnovni model koncepta.

themis

Estonska kompanija Milrem Robotics razvija TheEMIS. Pored transportne verzije, ThEMIS može biti naoružan i transformisan u robotsko borbeno vozilo.

Francuska, Nemačka i SAD imaju najmanje jedno robotsko vozilo TheEMIS u svom inventaru. Milrem Robotics je već isporučio 15 THeMIS bespilotnih zemaljskih vozila u Ukrajinu za podršku logistici, evakuaciji nastradalih i operacijama čišćenja ruta.

Milrem Robotics nije isporučio borbenu verziju Ukrajini, iako nije negirao da će se to dogoditi u budućnosti.

12 KOMENTARA

  1. Ма да, препуни су уџбеници, енциклопедије, научни часописи и дуге хронике монументалних дела естонаца којима су допринели светској цивилизацији! Да их није прихватио СССР и данас би учешће у нацистичком злу било једини детаљ по којем су препознатљиви и чувени!

    • Не лупетај, све треба узимати за озбиљно, мада ни ово неће помогћи Украјини да победи, али ће засигурно правити додатне невоље Руссима. Ко с ђаволом тикве сади о главу му се лупају – виде то Украјинци већ сад подобро!

  2. Zapad se pompezno reklamirao i sa Bredlijem,Nemackim pancirima,Engleskim tenkovima,Americkim PVO Patriotima i sada zele i tenkovima i avionima F 16,i to ce im otici u staro gvozdje i kasnije sekundarnu sirovinu.Tako da je mnogo pametnije da mole Rusiju za mir,da bi bar nesto ostalo od Ukrajine.Ako nastave sa svojom politikom ovako,onda bojim se da ce sledeca opravdana meta biti upravo priBalticki patuljci,Varsava pa i Berlin.Zato pamet u glavu,molite Rusiju za mir,jer rat ste vec izgubili.

  3. Spustite se na zemlju gospodo.
    Udarili ste na tvrdu voćku i većinu zuba ste već izgubili.
    Molite se za zdravlje Putina i da osvoji i sljedeći mandat
    Ako bi ga Medvedev zamjenio to zuba što vam je ostalo skrckace isti čas
    Pogledajte Gazu. Takav bi bio Kijev odavno

  4. Nebitno je kome je slava ,ginu i jedni i drugi i kad tad će morati sjesti za sto i dogovarati se ,pogotovo Ukri ,kad ih zapad prestane finansirati ,što prije to bolje i za jedne i za druge…..i najgori mir je bolji od rata ,primjer je Federacija i Republika Srpska ,kaskaju u mjestu 30 godina ,ali je mir ! !!!!!!!!!!

  5. Razumite, ne moguće je pobediti vojno Rusiju, a ne suočiti se sa nuklearnom represijom tako cesto napadane nacije i drzave od strane Zapada!

    Jednostavno cak i da pobedi Zapad, apokalipsa ce zadesiti ceo svet, i Zapad sa njim.

  6. Ne razumem, kako je to lakše i bezbednije proizvoditi oruzije na ratistu Ukrajine, gde fabrika, radnici, i proizvedena tehnika mogu biti cilj nezaustavljivih hipersonicnih raketa Rusije, nego to oruzije proizvoditi na bezbednoj NATO teritoriji i transportovati ga u Ukrajinu preko njenih zapadnih granica?

    A da, rusi mogu odlučiti da u nekom trenutku napadnu NATO teritoriju ako je proizvedeno oruzije za masovnu destrukciju rizik po njen opstanak.

    Znaci, blizimo se ipak trecem svetskom ratu, i jedna strana nije spremna za njega, ili je ne voljna da se odigrava na njenoj teritoriji.

    Ali zaboravljaju jednu stvar kod svetskog rata, za tu dimenziju sukoba, nisu potrebne dve voljne strane, dovoljna je jedna!

  7. Možda će se Estonski roboti u Ukrajini boriti protiv Rusa, ali zato će Estonci morati da se bore protiv Rusa u Estoniji, bez robota ili sa robotima sve jedno!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave