NaslovnaNovostiNovi američki paket vredan 2 milijarde najavljen za Kijev: Evo koje će...

Novi američki paket vredan 2 milijarde najavljen za Kijev: Evo koje će naoružanje uključivati

Najavljen je novi paket američke vojne pomoći Ukrajini od dve milijarde dolara. Da vidimo koje će sisteme naoružanja sadržati.

Tokom konferencije za štampu 15. maja u Kijevu, američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je najnoviji paket američke vojne pomoći koji će biti isporučen Ukrajini.

Novi paket će imati ukupnu vrednost od 2 milijarde dolara i uključiće različite sisteme naoružanja, sa glavnim ciljem jačanja ukrajinske PVO i ukrajinske odbrambene industrije.

Kako je objasnio Blinken, američki novac će biti potrošen da bi Ukrajina nabavila sisteme naoružanja koji su joj trenutno potrebni, da bi se investiralo u ukrajinsku domaću odbrambenu industriju i, treće, da bi se platilo nešto od oružja koje je Ukrajina kupila od SAD i spolja.

Blinken je objasnio da su hitne potrebe ukrajinske vojske dodatni sistemi PVO, protivvazdušne rakete, artiljerijske granate i oklopna vozila.

„Fokusiramo naše razgovore na detalje naših napora da isporučimo više sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini. Mogu da kažem da je to prioritet za nas“, dodao je američki diplomata.

Hoće li kupiti PVO sisteme Patriot od drugih zemalja?

Ukrajinski mediji veruju da iako Blinken to nije jasno rekao, deo od 2 milijarde može da se iskoristi za Ukrajinu za kupovinu nekog sistema PVO (možda Patriot) od strane zemlje.

Na nišanu Kijeva i NATO-a nalaze se Patriot sistemi Rumunije i Izraela. Rumunski predsednik Klaus Johanis je u početku bio pozitivan u pogledu mogućeg transfera u Ukrajinu, ali se kasnije predomislio i sada traži garanciju od SAD za zamenu za Patriota koju će dati Kijevu.

rumunski patriot
rumunski patriot

Podsetimo, Izrael planira da postepeno ukine upotrebu raketnih sistema zemlja-vazduh Patriot, koji su decenijama služili kao oslonac njihove protivvazdušne odbrane.

Ukrajinci misle da bi mogli da otkupe rumunske sisteme Patriot nekim od „svežih“ američkih milijardi. Podjednako su optimisti i po pitanju izraelskih Patriota, jer smatraju da je Jerusalim spreman da se oslobodi ovih sistema dobijanjem novca kao „kompenzacije“.

Naravno, potrebe ukrajinskih oružanih snaga nisu ograničene samo na protivvazdušnu odbranu, tako da američki novac treba trošiti i da bi se vojska zemlje mogla opremiti drugim naoružanjem, poput artiljerije i oklopnih vozila.

Ulaganju u ukrajinski projekat čini se da nema kraja, tako je prema procenama do sada više od 250 milijardi dolara potrošeno.

Ukrajinski Patriot

Prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija. Većinu ovih sistema vrlo je verovatno da je ruska vojska već oštetila ili uništila, posebno imajući u vidu hitnost da se Kijevu isporuče pomenuti sistemi.

Predsednik Vladimir Zelenski nedavno je rekao da je Ukrajini potrebno 25 Patriota da pokrije celu zemlju, ali je njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ipak rekao da je za sada fokusiran na obezbeđivanje sedam sistema za zaštitu samo najvećih gradova u zemlji.

Zelenski nastavlja da stoji ispružene ruke, zahtevajući sisteme protivvazdušne odbrane od svojih saveznika, ali trenutno je samo Nemačka konkretno pristala da deli protivvazdušne sisteme sa Kijevom. U tom kontekstu, SAD su pojačale pritisak na svoje saveznike.

Izrael planira da postepeno ukine upotrebu raketnih sistema zemlja-vazduh Patriot, koji su decenijama služili kao oslonac njihove protivvazdušne odbrane. Gde će tačno biti preusmereni rashodovani Patriot sistemi ostaje nepoznato. Međutim, stručnjaci veruju da oprema koja je uklonjena iz upotrebe može biti prebačena u Kijev.

Nemačka je 13. aprila saopštila da će Ukrajini obezbediti još jedan sistem Patriot. Međutim, Grčka je odbila zahteve da isporuči bilo koji od svojih sistema. Španija je takođe odbila, ali je rekla da će isporučiti dodatne rakete kijevskim snagama.

rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini
rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini

Dodatni sistem Patriot Ukrajina će dobiti od Nemačke, a drugi koji bi mogla da isporuči Rumunija vrlo lako može zadesiti ista sudbina kao i oni koji su do sada isporučeni Ukrajini.

Štaviše, uspešno rusko uništavanje nekoliko sistema PVO „Patriot“ ukazuje na činjenicu da dalje isporuke, ukoliko ne obuhvataju zaista značajne količine, nemaju preteranog smisla za Kijev. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave