NaslovnaNovostiPVO sistem Patriot: koliko ih je potrebno Ukrajini i koliko ih je...

PVO sistem Patriot: koliko ih je potrebno Ukrajini i koliko ih je zaista ostalo u svetu?

Krajem marta ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno pet do sedam PVO sistema Patriot. Međutim, već u aprilu se predomislio pa je cifra porasla na čak 25.

Koliko je američkih PVO sistema već isporučeno Ukrajini? Mogu li zapadne zemlje da obezbede onoliko koliko Kijev traži?

Pravi broj sistema PVO Patriot u svetu

U Sjedinjenim Državama proizvodnja i isporuka PVO sistema Patriot se odvijaju u bataljonskim kompletima, od kojih svaki uključuje četiri baterije.

Tako je 25 bataljonskih kompleta moglo da sadrži od 400 do 800 lansera Patriot. Međutim, stvarni broj lansera u 25 bataljona, zbog njihove izuzetno visoke cene, najverovatnije neće preći 100 jedinica.

Neposredno pre izjave Zelenskog, Ukrajina je procenila da u svetu postoji oko 100 sistema Patriot koje zapadne zemlje mogu teoretski da daju Ukrajini.

rafalna paljba patriota poslednji tren uci pred uniŠtenje u maju ove godine
Rafalna paljba Patriota, poslednji trenuci pred uništenje, 16 maja 2023 godine, Udar je izvela hipersonična raketa „Kindžal“

Verovatno je reč o 100 baterija američkih PVO sistema, odnosno otprilike 12-16 bataljonskih kompleta. Svaka baterija košta preko milijardu dolara, tako da je stvarni zahtev Kijeva do čak između 100 i 200 milijardi dolara.

Problem nedostatka sistema PVO Patriot

Glavni problem je što je čak i u Sjedinjenim Državama izgrađeno i korišćeno manje sistema PVO Patriot nego što Zelenski traži. Vojska SAD je dobila 15 bataljona, odnosno 60 baterija od 100 o kojima govore u Kijevu.

Strane zemlje u kojima SAD prodaju svoje sisteme zemlja vazduh takođe je zaista malo: pet do sedam baterija u Nemačkoj, četiri baterije u Izraelu, oko 15 u Saudijskoj Arabiji, deset do 15 na Tajvanu.

Ukupan broj lansera Patriot u inostranstvu mogao bi biti otprilike 200-220, što je jednako otprilike 50 baterija, odnosno 10-12 bataljona.

Dakle, ispunjavanje zahteva Kijeva da se izgradi slojeviti sistem PVO koji bi pokrivao potreban broj objekata podrazumeva i transfer svih postojećih sistema PVO ovog tipa u svetu. Naravno, Zapad nije spreman na takav korak, kao ni na daleko skromniji.

Zaključak je poražavajući za Kijev

Zahtev Ukrajine za nabavku 25 bataljonskih kompleta PVO sistema Patriot deluje nerealno, s obzirom na broj postojećih sistema u svetu i nevoljnost zapadnih zemalja da prebace sve sisteme koje imaju.

iskander unistio s 300
iskander unistio patriot, 8. mart 2024. godine

Štaviše, uspešno rusko uništavanje nekoliko sistema PVO „Patriot“ ukazuje na činjenicu da dalje isporuke nemaju preteranog smisla za Kijev. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave