NaslovnaNovostiKijev: Identifikovali smo više od 100 PVO sistema Patriot dostupnih na zapadu,...

Kijev: Identifikovali smo više od 100 PVO sistema Patriot dostupnih na zapadu, zašto nećete da nam ih date?

Ukrajina treba da dobije sedam PVO baterija Patriot što je pre moguće, čak i kao kredit, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u intervjuu objavljenom 10. aprila.

Kako je Rusija pojačala svoje napade na elektroenergetske ciljeve, koji se ne mogu prikriti, nedostatak sistema protivvazdušne odbrane se oseća sve oštrije, a sve je veći broja žrtava do sistematske štete na ukrajinskom sistemu snabdevanja električnom energijom.

Predsednik Zelenski je nedavno izjavio da je samo u martu Rusija lansirala više od 400 projektila različitih tipova, 600 dronova Geran (Šahid) i 3.000 vazdušnih vođenih bombi, što je izazvalo civilne žrtve i ozbiljnu štetu ukrajinskoj infrastrukturi. Kao što vidimo, ovaj tempo se nastavio delimično i tokom aprila.

Kijev je stoga pojačao pozive svojim saveznicima za više sistema protivvazdušne odbrane, posebno sistema Patriot, koji mogu da presreću balističke rakete.

kh 101

Prema rečima predsednika Zelenskog, Ukrajini je potrebno 25 diviziona Patriota da pokrije zemlju u celini, ali je njegov ministar spoljnih poslova Kuleba dodao da je u početku fokusiran na obezbeđivanje sedam baterija.

Ovo bi navodno bilo dovoljno da se zaštite najveći gradovi Ukrajine i ostavi bar jedna baterija da bude bliže frontu, tvrdi on.

Četiri zemlje u Evropi i Aziji imaju Patriot baterije ali ih ne daju Kijevu, kaže ukrajinski zvaničnik

Kuleba je takođe rekao da je njegov tim identifikovao više od 100 sistema Patriot dostupnih u inostranstvu, dodajući da se “muči da razume” zašto neke zemlje odbijaju da prenesu bar jedan od svojih sistema u Ukrajinu.

Ukrajinski diplomata tvrdi da Ukrajina može da dobije baterije Patriot čak i kao kredit, dajući uveravanja da će ih vratiti čim budu potrebni zemlji koja ih je obezbedila.

“Ali ni ova vrsta diplomatije ne funkcioniše, dođe mi da lupam glavom o zidove. Samo ne razumem zašto se to dešava“, izrazio je Kuleba frustraciju u svom maniru novinarima Vašington posta.

Prema rečima ministra, četiri zemlje u Evropi i Aziji imaju sisteme Patriot koji bi odmah mogli da budu poslati u Ukrajinu. On je naveo da će nastaviti da lobira i u SAD, od kojih se očekuju glavne isporuke.

“Da li iskreno mislite da cela američka vojska nema rezervnu bateriju Patriot koja nije u borbenoj službi i koja se ne može dati Ukrajini”, upitao je diplomata američke novinare.

patriot
patriot

Nakon što je Kuleba naglasio potrebu Ukrajine za sistemima Patriot na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u belgijskoj prestonici 3-4. aprila, nekoliko saveznika Kijeva obećalo je da će tražiti sisteme protivvazdušne odbrane za Kijev.

Do sada nije izneta nijedna direktna ponuda, međutim, juče, 11. aprila, Evropski parlament je preduzeo navodno prvi korak da poveća pritisak na evropske zemlje u tom pogledu i odbio je da isplati budžet Saveta EU dok evropski lideri ne odluče da podrže Ukrajinu sa dodatni sistemi protivvazdušne odbrane Patriot.

Odluku je podržalo ucenjenih 515 poslanika, od kojih su 62 glasala protiv.

22 KOMENTARA

  1. Ма дали би они него виде да су неки уништени (иако је оружје одлично) и то је већ срозало углед оружју, па се плаше да ће и ово које ће дати, а даће га, бити уништено, и ето додатног срозавања угледа за тако скупо оружје – зато и затезжу.

      • Де повуци још коју пијандуро, такви као ти друго ништа и не знају! /Сва срећа да такви не могу никад доћи у врх државе иначе би је уништили брзо, сасвим. А видим да многима одговараш на исти начин, чак и онима који износе србску истину на праболичан начин, ни то не разумеш, то показује низак ниво твог образовања и твоје интелигенције. А верујем да ни војску ниси служио, па шта ћеш онда на војним порталима (и сви други који војску нису одслужили). Ишш брее! Ја сам ратовао док је тебе мама гуркала у колицима прдежу напувани! Ти ћеш мени нешто да кажеш! /И ако си таква србенда као што се представљаш што не пишеш ћирилицом?

      • 🐂лино нико да ти скрене до знања да за тебе није тастатура, нити било какво писаније, поготово У латиницом на овом сајту. Само знаш да мамуран лечиш своје 🐂ловске фрустрације вређајући без икаква повода овдашње прихватљиве читаоце са њиховим корисним коментарима. Поради на себи, цивилизуј се, научи срБску ћирилицу па тек онда коментариши оно у што се разумијеш! Иначе, остаћеш вавјеки 🐂лина!

      • Латинични Веселине упорно се показујеш да живиш где ти је и место у обору. 🐂лино нико да ти скрене до знања да за тебе није тастатура, нити било какво писаније, поготово У латиницом на овом сајту. Само знаш да мамуран лечиш своје 🐂ловске фрустрације вређајући без икаква повода овдашње прихватљиве читаоце са њиховим корисним коментарима. Поради на себи, цивилизуј се, научи срБску ћирилицу па тек онда коментариши оно у што се разумијеш! Иначе, остаћеш вавјеки 🐂лина! 🐂, временом у твојем случају постаје 🐂лина! Невесиле Веселине, космећарски 🐂ловски монтенегрине – срами се, људска ништаријо!

  2. Рента кар оружје. Ово што прича украјински министар вањских послова му дође нешто тако. Да није смешно било би тужно. Изнајмљивати туђе оружје за рат на својој земљи је фантастична идеја. Само се поставља питање ко би то оружје издавао, под којим условима, цени? Чак и ноторни продавачи оружја не би се усудили ући у такву непредвививу, много рискантну авантуру. Савремена оружја су постала таква да је веома захтевно са њима руковати. Руковаоци, и командни кадар морају бити одговарајуће обучени. Обука изискива време и скупа је. Квака је што би се тешко једна таква идеја са унајмљеним оружјем тешко реализовала уз присуство обучених плаћеника на простору туђе државе, зараћене стране. Ко зна шта се све може од овога излећи?

  3. Podržavam stav ukrajne i tražim da se i kod nas uvede taj sistem, moj komšija ima jedno dete a ima plac sa 30 vozilama a ja idem autobusom, njemu ne treba toliko automobila.

    6
    1
      • Ukrajinci su 90ih god ratovali na strani Hrvata i Bošnjaka protiv Srba.
        Dokazano pronađenim dokumentima lica koja su neutralisale srpske snage.

        2
        4
      • Е мој Веселине – Невеселине! По овом коментару који си дао .AndrijiA. види се да ти интелигенција није јача страна без обзира који ти је ниво образовања а сумњам да си у школи имао високе оцене. У мом предходном одговору теби, управо сам мислио на овај комент АндријеА када сам рекао да не разумеш параболичан начин говора већ све схваташ буквално – Андрија је направио поређење у којем је рекао да његов комшија од 30 аута треба да дадне и њему неки, а сасвим је схватљиво да нико неће поклонити ништа безплатно, поготову богаташ(и), те из тог разлога следи посредан и логичан закључак ‘да Украјина неће добити те системе’, ал ти рекох не видиш широко већ све просто, зато ти је главна реч ‘распала НАТО ботино’ у нападу на људе који виде нешто шире од тебе./ И друго, у неким ранијим текстовима, и твојим пистовима, сећам се, појави се извесни Дардан са алб.стране менталног склопа као што је и твој, и ти му шаљеш поруке како ћемо им побити детцу, жене силовати, итд. Одмах да ти кажем, у моје име немој да убијаш ничију детцу (они нашу јесу и зато ће изгубити ову битку кад-тад) нити ће ти ово право дати 98%, па и висше, Срба. Србин кад ратује он треба да победи ратника наспрам себе, да је господин, херој, а не зликовац над женама и детцом! И да те упознам са две изјаве патријарха Павла: прва је кад су га новинари питали за време босанског рата шта мисли ако неко убије муслиманско дете он је одговорио: “Боље је да изгине сав србски народ, да га нема, него да будне убијено једно муслиманско дете.”; и друга мисао му је: “Кад нешто дајеш другоме то се умањује а само је код љубави тако да што је више дајеш то је више имаш!”/ И завршићу овако: видим да АндријуА подучаваш ‘као распалу НАТО ботину да научи прво СРПСКИ’. Одмах да ти кажем: ПРВО НАУЧИ ТИ – изсправно је СРБСКИ са ‘Б’ (не гледај на ‘ћопаво правило’ В. Караџића), јер ми нисмо ‘СРПИ’ да будне ‘српски’ него смо ‘СРБИ’ (Собраћа Робови Богжије Истине – СРБИ / моје ликчно одкритће знакчења насшег имена, да се похвалим.), па је зато ‘срБски’. Е толико,…поздрав!

        • Ne brini ti za mene.
          Vučić je objavio da ćemo vam se svima vama najebati materi.
          Govna jedna, sve ćemo vas pobiti. Nije više važno da li su žene ili deca, sve ćemo vas pobiti.
          Niko živ neće ostati.
          Smučili ste nam se raspale NATO botine po medijima.
          Sada dolazi realnost – pobiti sve kozojebce, poturice i ustaše.

          • Цврчак
            Sve ćemo vas pobiti.
            Smučili ste nam se. Genocid nije dovoljno jaka reč za ono šta ćemo vam jadnima uraditi.
            Kao što ste vi klali bebe državljana Srbije, tako ćemo mi klati bebe kozojebaca, ustaša i bošnjaka poturica.

          • Najebali ste. Uništićemo vas sve. Ima BRE da radite šta vam SRBI kažu inače ćemo vas SVE uništiti.

          • Џаба…ипак само ЛАЗА и лудачка кошуља!/ Жалим..!

  4. Familijo, nemas ti vise sta da im das, videli oni i otkacili te…sad polako trazi mesto gde nece da te nadje niko

  5. Sta bi vi da vam neko pozajmi svoje oruzje da vi koristite i poslije da ga vratite.kako ste ga planirali vratit karijolom na gomilu. Rusi samljeli sve do sada sto vam je stiglo jel i to trebate vratiti?

    11
  6. Ludaci teski mislite dace vama neko dati zabe stacw vam svjedno Ukraina nije vise nacisticka nego Rusko carstvo kao stoje i pre bilo.
    Al nije samo to vec istocna Evropai Balkan odose i oni pod Rusko carstvo.
    Ukrainskom rukovodsvu sa glumcem umjesto patriota bolje da sebi naruce vjesala jer za koji dan trebaceim.

    16
  7. Lupaćeš ti glavom o zid, kao i tvoj komedijaš, kad vas ukrajinski narod strpa u ćorku. Vi ste gomila maloumnika.

    11
  8. Vama treba nesto bolje, a toga u eu i kod vas nema. Usled tog nedostatka ni vestacka inteligencija nece vam biti puno od koristi. Dusko Radovic je mislio i na vas kad je dao definiciju takvih kao vi !

    28

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave