NaslovnaNovostiDok ga Izrael izbacuje iz upotrebe, Pentagon pokušava da ubedi zemlje EU...

Dok ga Izrael izbacuje iz upotrebe, Pentagon pokušava da ubedi zemlje EU da podele svoje sisteme PVO Patriot sa Ukrajinom

Izrael planira da postepeno ukine upotrebu raketnih sistema zemlja-vazduh Patriot, koji su decenijama služili kao oslonac njihove protivvazdušne odbrane. Informaciju je prenelo izraelsko izdanje „Tajms of Izrael”.

Očekuje se da će glavni deo novog sistema PVO zemlje činiti elementi svima već dobro poznatog kompleksa Gvozdena kupola.

iron dome
iron dome

Odluka o nadogradnji vojne infrastrukture dolazi usred rastućih tenzija u regionu, uključujući nedavne raketne napade Irana.

Stručnjaci smatraju da je promena u odbrambenom sistemu posledica potrebe prilagođavanja novim pretnjama i poboljšanja efikasnosti protivraketne odbrane.

Prema istim izvorima, do deset baterija Patriot, od kojih svaka sadrži do četiri lansera, moglo bi biti uklonjeno iz izraelskog arsenala.

Gde će tačno biti preusmereni sistemski podaci ostaje nepoznato. Međutim, stručnjaci veruju da oprema koja je uklonjena iz upotrebe može biti prebačena u Kijev.

Pentagon pokušava da „ubedi“ zemlje EU da „podele“ sistem PVO Patriot sa Ukrajinom

Zelenski nastavlja da stoji ispružene ruke, zahtevajući sisteme protivvazdušne odbrane od evropskih saveznika, ali trenutno je samo Nemačka pristala da deli protivvazdušne sisteme sa Kijevom. U tom kontekstu, SAD su pojačale pritisak na svoje saveznike.

Evropske zemlje još nisu odlučile ko će imati „čast“ da deli svoje PVO sisteme Patriot sa Ukrajinom. Brisel nastavlja da ubeđuje vlasti evropskih zemalja, ali od toga ništa.

Sada su se SAD uključile u diskusiju u liku šefa Pentagona Lojda Ostina, koji ima zadatak da ubedi saveznike da svoje postojeće protivvazdušne sisteme američke proizvodnje prenesu u Kijev.

„Kao što znate, okupljam oko 50 zemalja svakog meseca kako bismo razgovarali o tome kako ćemo nastaviti da pružamo bezbednosnu pomoć Ukrajini na širok i brz način. PVO je odavno jedna od stvari koju smo uvek iznova naglašavali kada ljudi pričaju o drugim mogućnostima… Postoje zemlje koje imaju Patriot sisteme, pa mi nastavljamo da angažujemo te zemlje, podstičući ih da obezbede više sposobnosti Ukrajini”.

“Lično sam razgovarao sa liderima nekoliko zemalja u poslednje dve nedelje, pozivajući ih da obezbede Ukrajini više ovih sistema protivvazdušne odbrane”, rekao je američki ministar odbrane.

lojd ostin
lojd ostin

Još uvek je nejasno kako će se ova ubeđivanja završiti, prema izjavama iz Evrope, broj zemalja koji žele da dele PVO sisteme sa Kijevom nije povećan, ali sudeći po dosadašnjem iskustvu, reči koje dolaze iz SAD moraju da se slušaju.

Podsetimo, Zelenski je od Evropske unije zahtevao najmanje sedam protivvazdušnih raketnih sistema Patriot ili sličnih. Do danas je samo Nemačka isporučila Ukrajini jedan sistem Patriot i obećala drugi, međutim, druge zemlje ne žele da daju sopstvene sisteme protivvazdušne odbrane.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave