NaslovnaNovostiŠef Pentagona: „Američka vojska je najsmrtonosnija borbena sila na planeti, i tako...

Šef Pentagona: „Američka vojska je najsmrtonosnija borbena sila na planeti, i tako ćemo je i zadržati“

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i predsednik Zajedničkog generalštaba general Čarls Braun predstavili su budžet za odbranu za narednu fiskalnu godinu pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma SAD.

Predsedavajući Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa, republikanski kongresmen Majk Rodžers, rekao je da u kontekstu izazova Rusije, Kine i Irana, američki odbrambeni budžet treba da bude konfigurisan tako da obezbedi sposobnost zemlje da se „bori čak i odmah“.

„Očigledno, trebalo bi da budemo zabrinuti zbog sve veće saradnje između Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje. Da li mislite da ovaj budžet adekvatno finansira našu sposobnost da odvratimo njihovo organizovano i ujedinjeno agresivno ponašanje u narednim godinama?“, upitao je Majk Rodžers šefa Pentagona.

Lojd Ostin je potvrdio da su sve bliskije veze između Kine, Rusije, Severne Koreje i Irana „zabrinjavajuće“ i da ih Pentagon “pomno prati”.

Ostin je izjavio da “odbrana Ukrajine i gubici naneti ruskim trupama primoravaju Rusiju da se obrati svojim partnerima za dodatnu podršku u vidu artiljerije, municije i raketa”.

americka stelt ekipa
americka stelt ekipa

„Iran je Rusiji dao mogućnosti, tehnologiju, dronove. I to je uticalo na sposobnost Rusije da se oporavi od štete koju je Ukrajina izazvala“, izjavio je Ostin.

On je takođe dodao da Severna Koreja „postaje samouverenija zbog svoje blizine Putinu“.

„Moraćemo da obezbedimo da imamo sposobnost i kapacitet da sarađujemo sa našim saveznicima kako bismo nastavili da odvraćamo i kako bi doneli mir i stabilnost svakom od regiona“, rekao je Lojd Ostin.

Sa svoje strane, predsednik Združenog generalštabova general Čarls Braun istakao je važnost obezbeđivanja Ukrajini aviona F-16 i obuke pilota.

Prema Lojdu Ostinu, budžet Ministarstva odbrane za fiskalnu godinu 2025. koji je predložio američki predsednik Džo Bajden „ulaže u napredne sposobnosti širom sveta“.

Ulaganja u pešadiju, mornaricu i vazduhoplovstvo

Pentagonov budžetski zahtev za 2025. uključuje 48,1 milijardu dolara za brodogradnje, 61,2 milijarde dolara za jačanje vazduhoplovstvo SAD i 13 milijardi dolara za poboljšanje ratnih sposobnosti vojske i marinace.

Pentagon, zajedno sa administracijom predsednika SAD, takođe traži 33,7 milijardi dolara za jačanje svemirske arhitekture i 14,5 milijardi dolara za razvoj i primenu naprednih alata za sajber bezbednost.

americka vojska se priprema rasporeduju lazna ruska vojna vozila u nemacku

Očekuje se da će na modernizaciju i dokapitalizaciju tri kraka nuklearne trijade biti potrošeno 49,2 milijarde dolara.

Američka vojska je “najsmrtonosnija vojna sila na planeti”

Očekuje se i da će novi budžet ojačati veze u indo-pacifičkom regionu i u okviru nedavno proširene alijanse NATO-a, kao i unutar 50-člane “Kontakt grupe za odbranu Ukrajine”.

To će pomoći, kaže Ostin, da se suprotstavi „akutnoj pretnji Putinove sve agresivnije Rusije“.

Lojd Ostin, koji je pred kongresmenima “branio” zakon o budžetu za odbranu, rezimirao je propagandno: „Američka vojska je najsmrtonosnija borbena sila na planeti. I uz vašu pomoć, tako ćemo i zadržati.“

Što se tiče potreba Ukrajine, američki ministar odbrane je, odgovarajući na brojna pitanja kongresmena, potvrdio da PVO ostaje najvažnija potreba:

americka flota
americka flota

„Kao što znate, okupljam oko 50 zemalja svakog meseca kako bismo razgovarali o tome kako ćemo nastaviti da pružamo bezbednosnu pomoć Ukrajini na širok i brz način. PVO je odavno jedna od stvari koju smo uvek iznova naglašavali kada ljudi pričaju o drugim mogućnostima… Postoje zemlje koje imaju Patriot sisteme, pa mi nastavljamo da angažujemo te zemlje, podstičući ih da obezbede više sposobnosti Ukrajini”.

10 KOMENTARA

  1. То је једна кукавичка, пљачкашка војска, која долази пред крај сваког рата да пљачка, и никада у историји се нису борили против равноправне војске, него искључиво против слабијих и на даљину.

  2. Jesu najsmrtonosniji, koliko miliona nevinih su ubili od 1945. do danas, ali nisu najjača armija apsolutno, vojska im je u raspadu (gojazni i niskog koeficijenta inteligencije), oružje nekvalitetno a izuzetno skupo, koliko imaju vojne tehnike koje je na brojnom stanju ali neupotrebljivo (avioni, brodovi), pa šta da kažemo kada u Srbiju 1999. nisu smeli da siđu i da se bore kopneno, a ima još takvih primera, nego su drugi ginuli za njihove interese!

    14
  3. Verovatno misli na najjaču vojsu, a ne najsmrtonosniju. Pošto ceo svet zna da su oni bez sumnje najsmrtonosniji, ali nisu najjači. Bar do dan današnjeg, nisu nikada to pokazali.

  4. Je l to ona ista vojska od Afghanistana? Baletani i transgenderi ne mogu biti najjača armija sveta. Međutim čuj, sasvim je razumljivo zašto ste došli do potrebe da kažete nešto ovakvo.

    12
  5. …како будете “помагали” тако ће вам се и вратити…да сте најсмртоноснија сила то стоји,сејете смрт где год дођете…треба вас уништити све до последњег који каже да је Американац,јер сте настали из инцеста,греха,робијаша…

    21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave