NaslovnaNovostiUkrajinski piloti počeli da koriste taktiku „divlje lasice“: Ruska PVO prinuđena da...

Ukrajinski piloti počeli da koriste taktiku „divlje lasice“: Ruska PVO prinuđena da privremeno ugasi radare

Decenijama staru američku taktiku koristilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo u pokušaju da eliminiše ruske protivvazdušne radare i sisteme, piše Business Insider sa sedištem u Njujorku.

Radi se o taktici zvanoj „divlja lasica“, koju su izmislili američki piloti tokom rata u Vijetnamu.

„Divlja lasica“, prema Biznis Insajedru, uključuje “veoma rizične misije koje sprovode ukrajinski piloti”. Oni izvode letove za mamce i lete na ivicu fronta kako bi „u akciju“ povukli protivvazdušnu odbranu neprijatelja, koja se pokazala izuzetno aktivnom.

Osnovna namena je da se saznaju položaji ruskih ciljanih radara koje će neprijatelj aktivirati da otkrije ukrajinsku letelicu. Međutim, ovo će zauzvrat otkriti njihov položaj i piloti mogu da ih neutrališu.

Prema Biznis Insajderu (u Srbiji rade pod imenom Blic), ukrajinski piloti sada pokušavaju da oponašaju ovaj pristup tako što „dopuštaju ruskim sistemima da otkriju njihove letelice“, a zatim prate radarske talase nazad do izvora kako bi odredili položaj ruskih radara. Sledeći korak, navodi publikacija, je upotreba antiradar raketa AGM-88 HARM.

Američka raketa AGM-88 HARM je deo naoružanja borbenih aviona F-16, ali je integrisana i u sovjetske avione Ukrajinaca, Su-27 i MiG-29, o čemu smo pisali u više navrata.

Međutim, prema Frederiku Mertensu, analitičaru “Centra za strateške studije” sa sedištem u Hagu, ove misije su veoma opasne za ukrajinske „divlje lasice“, ne samo zato što ukrajinsko vazduhoplovstvo i dalje ima poteškoća da lansira rakete zapadne proizvodnje iz sovjetskih MiG-29 i Su-27.

S tim u vezi, Biznis Insajder, pozivajući se na američkog podsekretara odbrane za nabavke, Vilijama LaPlantea, piše da ukrajinski piloti moraju da se “oslanjaju na iPad-e da bi koristili zapadne rakete”. Međutim, “Ukrajina očigledno uči iz zapadnog vojnog razmišljanja“, primetio je analitičar Mertens.

RUSI: “HIMARS i Storm Shadow imaju „prozor” da pobegnu od ruskih protivvazdušnih sistema”

Prema Business Insideru, rakete HARM se sada više koriste za „uznemiravanje“ ruske protivvazdušne odbrane nego za njihovo uništavanje. Ali njihova uloga je posebno važna, a pokušali su da objasne zašto.

„Projektil HARM primorao je ruske operatere protivvazdušne odbrane da isključe svoje radare i krenu kako bi izbegli da budu pogođeni projektilima“, nadovezao se Džastin Bronk iz Royal United Services Institute (RUSI), sa sedištem u Londonu.

„Ovo stvara kratak period u kome drugi sistemi kao što su HIMARS ili rakete Storm Shadow mogu da dostignu ruske ciljeve sa mnogo manjim rizikom da budu presretnuti od strane ruske protivvazdušne odbrane“, dodao je on.

Tviter nalog blizak zapadnim službama daje opis uz video: Novi snimak (iz 2022. godine), prikazuje ranu ukrajinsku SEAD misiju koristeći integrisane AGM-88 HARM koje je isporučio SAD. Ukrajinski Su-27 leteli bi blizu nivoa krošnje drveća iza fronta pre nego što bi lansirali svoje HARM-ove.

Međutim, najnovije rakete vazduh-zemlja HARM mogu locirati i aktivirati neprijateljski radar čak i nakon što je operater onemogućio svoje sisteme. Projektil težak 350 kilograma sa dometom od oko 150 kilometara može tada potpuno uništiti radar.

Međutim…

Međutim, nisu sve ove rakete pogodile svoje predviđene ciljeve, nije čak ni pola, što je malo ukoliko uzmemo u obzir rizik koji preduzimaju piloti. Kako bi naveli primer uspešnosti gore pomenutih taktičkih manevara, ne moramo da idemo u 2022. godinu.

Juče, 13. maja olupina jedne od ovih raketa pronađena je na periferiji Nehotejevke u Belgorodskoj oblasti. Raketa je pokušala da napadne jedan od sistema protivvazdušne odbrane, ali je “izgubila cilj”.

Ove misije se klasifikuju kao izuzetno rizične, s obzirom na napredni sistem protivvazdušne odbrane koji trenutno koriste ruske snage. Ovi sistemi ispaljuju protivvazdušne rakete nakon što se zaključaju na avion pre nego što može da pobegne.

Ovo čini misiju Wild Weasel ekstremno opasnom jer su ukrajinske vazduhoplovne snage drastično brojčano nadjačane od ruskih.

Teško je i predvideti efikasnost ovih misija u ovom trenutku jer bi to u velikoj meri zavisilo od elektromagnetnog okruženja koje preovlađuje u linija fronta.

Međutim, nekoliko vojnih analitičara je na društvenim mrežama smatra da bi dolazak lovaca F-16 pojačao misije taktikom Wild Weasel. Očekuje se da će Ukrajina dobiti prvu seriju svojih F-16 za oko mesec dana, međutim, situacija se iz časa u čas menja za već preko godinu dana obećavane avione.

f 16
f 16

Jedan optimistični zapadni analitičar je rekao da će “F-16 naoružan HARM-om pronaći i desetkovati svaki radar raspoređen u dometu projektila i radara letelice”. Neki ipak nisu tako optimistični.

Čitava poenta ovog rizika je da se eliminiše ruska protivvazdušna odbrana kako bi ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo moglo da stvori “prihvatljivo okruženje” za delovanje svojih aviona.

Podsetimo, američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink rekla medijima da Vašington ne „omogućava niti podstiče“ Ukrajinu da koristi oružje američke proizvodnje na ciljevima unutar Rusije.

Dakle, s obzirom da se region Belgoroda graniči sa Harkovom, F-16 kada i ako stignu će gotovo sigurno ciljati rusku teritoriju u misijama Wild Weasel.

„Divlja lasica“

„Divlja lasica“ je prastara taktika koju su izmislile i prve koristile američke vazduhoplovne snage u Vijetnamskom ratu za suzbijanje neprijateljskih sistema PVO.

F-105G Wild Weasel III u letu. Ispod levog krila na nosačima su postavljene protivradarske rakete i to na spoljnom nosaču raketa AGM-45A Shrike, a na unutrašnjem nosaču raketa AGM-78A Standard ARM. Na desnom krilu kao protivteža na unutrašnjem nosaču je postavljen dopunski rezervoar kapaciteta od 1705 litara goriva, dok je na spoljnom nosaču postavljena protivradarska raketa AGM-45A Shrike. Na centralnom podtrupnom nasaču postavljen je dopunski rezervoar kapaciteta od 2464 litre goriva
F-105G Wild Weasel III u letu. Ispod levog krila na nosačima su postavljene protivradarske rakete i to na spoljnom nosaču raketa AGM-45A Shrike, a na unutrašnjem nosaču raketa AGM-78A Standard ARM. Na desnom krilu kao protivteža na unutrašnjem nosaču je postavljen dopunski rezervoar kapaciteta od 1705 litara goriva, dok je na spoljnom nosaču postavljena protivradarska raketa AGM-45A Shrike. Na centralnom podtrupnom nasaču postavljen je dopunski rezervoar kapaciteta od 2464 litre goriva

Iako Vijetnamski rat nije nešto čime bi američka vojska i propaganda trebalo da se ponosi a kamoli promoviše kao što radi, taktika „divlje lasice“ je zaista od tada postala jedna od najcenjenih taktika borbe.

Taktika „divlje lasice“ se modernizovala od rata u Vijetnamu. Korišćena je u oba iračka rata 1991. i 2003. a poslednji put navodno u Libiji 2011. godine. Misije “divljih lasica” pored veštine pilota, direktno zavise od celokupne taktike, elektronskog ratovanja i adekvatnog oružja.

8 KOMENTARA

 1. “Radi se o taktici zvanoj „divlja lasica“, koju su izmislili američki piloti tokom rata u Vijetnamu.”
  Onako kako su Ameri prošli u ratu sa Vijetnamcima, tako će, isto, loše proći i Ukrajinci sa Rusima. I još mnogo gore.
  Potpisuj Zelenski i budi zahvalan.

  79
  6
  • lupetaju samo gluposti da se pise…cim neki Ukrajinski avion se digne malo vise iznad zemlje tako bude otkriven i oboren….lete ljudi previse nisko i zato ne mogu radari da ih uvek nahvataju…pa nasi su u Bosni sa galebovima prosli celu bosnu da bombarduju mostarski aerodrom uz sve satelite NATO i silne radare a nebo kontrolisali F-16 i F-15 i Mirazi i onu opet uspeli otkrili ih tek kad su izbacili bombe i opet u su se neki vrataili na polazni aerodrom nisu uspeli sve da ih obore a ovi leteli galebom G-2 i G-4 smesno…zasto je tesko uloviti krstareci projektili ili lutajucu municiju leti nisko nije bucna prati teren…to radari tesko otkrivaju….kakva Ukrajinska taktika kao Ruski generali glupi ovi Ukrajinci posisali svu pamet sveta…kao i NATO generali pa celo leto nigde nisu probli prvu liniju Generala Sergeja Surovkina a covek napravio tri…i sad nesto ovi ismislili, bajke brace Grim su na drugom spratu…

   • Zato su se od 8 Jastrebova samo 2 vratila nazad na aerodrom Mihovljani kada su išli bombardirat Hrvatsku Vojsku kod Knina 1995 , oborila ih samo 2 F-16 !?

    7
    54
   • Zato su se od 8 Orlova samo 2 vratila nazad na aerodrom Mihovljani kada su išli bombardirat Hrvatsku Vojsku kod Knina 1995 , oborila ih samo 2 F-16 !?

    7
    38
    • tacno je tako…ja sam naveo primer galebova iz Bosne koji su mnogo losiji od bilo kojeg aparata iz sadasnjeg sukoba u Ukrajini..i kako funkcionise ratno vazduhoplovstvo Ukrajine protiv ruskih snaga….a ne koje jaci u sukobu galeb ili orao protiv f-16..to je smesno porediti….e uskoro cemo imati da vidimo pravu snagu zapadnih vazduhoplova kad se suoce sa mnogo jacim od orla ili galeba i saceka ih PVO najnovijih generacija a ne kao na balkanu iz 60-tih godina……ako se pokazu kao Ambramsi, leopardi ili ostala najbolja tehnika nek je Ukrajincima bog u pomoci….inace ne zelim da se raspravljam sa navijacki nastrojenim beckim konjusarem koji zivi u virtuelnom svetu…pozdrav…

     24
    • Стевче (Бука)/ Од свих крватских коментатора остаде само ти на овом порталу. А нека те, шта бисмо ми Срби без вас Крвата, тј. могжемо ми без вас ал не можете ви без нас, вуче вас ген – па то ти је!

     112

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave