NaslovnaNovostiUkrajinska vojska: Rusi postigli „delimičan uspeh“ u blizini sela u Harkovu, ipak,...

Ukrajinska vojska: Rusi postigli „delimičan uspeh“ u blizini sela u Harkovu, ipak, Blinken hitno u Kijevu

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je sprečila ruske snage da napreduju dalje u blizini sela Lukjanči severno od oblasti Harkov, gde su, kako tvde postigle „delimičan uspeh“.

Ukrajinski generalštab je na svom Telegram kanalu objavio da ruske trupe nastavljaju ofanzivne akcije i da će Ukrajina nastaviti da koncentriše svoje snage u regionu u zavisnosti od situacije.

U međuvremenu, borbe su sinoć nastavljene u oblasti Harkov, na severoistoku Ukrajine, gde je više od 30 zajednica pod ruskom vatrom, a skoro 6.000 stanovnika je prinuđeno da napusti svoje domove, rekao je regionalni guverner.

„Više od 30 zajednica u regionu Harkova je pogođeno neprijateljskom artiljerijskom i minobacačkom vatrom“, rekao je Oleh Sinekhubov na društvenim mrežama. Guverner je pojasnio da je od početka sukoba sa ovih područja napustilo ukupno 5.762 stanovnika.

Ruske snage su od petka prešle granicu da bi pokrenule ofanzivu u pravcu Lipčija i Vovčanska, dve zajednice koje se nalaze na oko 20, odnosno 40 kilometara severoistočno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

„Trenutno, neprijatelj beleži redovne uspehe“, naveo je ukrajinski generalštab u saopštenju na Fejsbuku juče. Moskva je mobilisala „do pet bataljona“, navodi Kijev.

Prema kanalu DeepState na Telegramu, koji je blizak ukrajinskoj vojsci, Rusi su uspeli da zauzmu oko 100 kvadratna kilometra ukupno u ova dva pogranična područja.

komandant ukrajinskih snaga „kritični trenutak u naredna dva meseca“; generalštab rusi se približavaju harkovu
komandant ukrajinskih snaga „kritični trenutak u naredna dva meseca“; generalštab rusi se približavaju harkovu

Vojska Moskve „nastavlja napredovanje u pravcu sela Lipči… Neprijateljska pešadija pokušava da napreduje, ali je pod stalnom vatrom, uglavnom od FPV dronova (sa eksplozivom) od strane ukrajinskih odbrambenih snaga“, rekao je on na jutarnjem brifingu za kanal DeepState.

„Neprijatelj nastavlja da napreduje prema Bovčansku, zauzimajući položaje na periferiji kako bi prodro dalje u grad“, koji je „pod jakim granatiranjem i evakuacija stanovnika je u toku “, dodao je isti izvor.

Juče je u Vovčansku “nekoliko kuća oštećeno nakon serije masovnih granatiranja”, a sedam osoba je povređeno, rekao je guverner Sinekhubov. Tamo je ostalo manje od 300 stanovnika, u poređenju sa 2.500 pre rata, rekao je on.

Blinken stigao u iznenadnu posetu Kijevu

Blinken dolazi u iznenadnu posetu Ukrajini kako bi dao uveravanja o američkoj pomoći.

Američki državni sekretar Antoni Blinken stigao je vozom u utorak rano ujutro u nenajavljenu posetu Ukrajini. Razgovaraće se o tome šta bi trebalo da sadrži buduće isporuke američkog oružja i municije.

Blinken, koji je u svojoj četvrtoj poseti Kijevu od početka eskalacije februaru 2022. godine, stigao je noćnim vozom iz Poljske i trebalo bi da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, navodi novinar AFP-a u njegovoj pratnji.

„Vratio sam se danas u Kijev da pokažem našu nepokolebljivu podršku Ukrajini dok brani svoju slobodu od ruske agresije“, naveo je Blinken na Tviteru u utorak ujutro.

Blinken je stigao u Kijev dan nakon što je Bela kuća objavila da je Ukrajina dobila prvu tranšu američke vojne pomoći iz paketa od 61 milijardu dolara koji je Kongres odobrio krajem aprila nakon višemesečnih spekulacija.

Plan za naredne mesece

Prema rečima jednog od američkih diplomatskih zvaničnika u pratnji sekretara Stejt departmenta, Blinken će govoriti o tome kako bi trebalo da izgledaju sadašnje i buduće isporuke američkog oružja i municije kako bi pomogla ukrajinskoj vojsci da se odbrani od ruske ofanzive i omogućila joj da preuzme inicijativu. na bojnom polju.

Šef američke diplomatije takođe želi da „pošalje snažan signal uveravanja Ukrajincima, koji se očigledno nalaze u veoma teškom vremenu“, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Ukrajina i evropske zemlje već dugo pozivaju SAD da ne oklevaju da odobre gore pomenuti paket. Međutim, zahtevi republikanaca u Kongresu, koje su demokrate odbile da ispune, dugo su kočili pregovore.

Ubrzo nakon što je pomoć odobrena u aprilu, administracija predsednika Džoa Bajdena objavila je da će Sjedinjene Države kupiti rakete protivvazdušne odbrane, druge vrste municije, dronove ili sisteme kako bi ih prosledile za Ukrajinu. Ovih dana bi Ukrajina trebalo da dobije i rakete dugog dometa ili artiljerijsku municiju.

kretanja ruske grupe trupa sever
kretanja ruske grupe trupa sever

Posle više od dve godine od eskalacije, Rusija pojačava ofanzivu duž fronta, posebno na istoku zemlje, Ukrajinci poslednjih dana s mukom gube u Harkovskoj oblasti. Osim toga, i prema samom Kijevu, Rusi su prodiranjem u ukrajinsku odbranu stekli „stratešku prednost“ u toj oblasti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave