NaslovnaNovostiIranski zvaničnik tvrdi da Teheran ima nuklearno oružje, dok zapadni stručnjaci sumnjaju...

Iranski zvaničnik tvrdi da Teheran ima nuklearno oružje, dok zapadni stručnjaci sumnjaju u takve izjave

Član iranskog parlamenta je primetio: „U klimi u kojoj je Rusija napala Ukrajinu, a Izrael napao Gazu i Iran je nepokolebljiv pristalica Fronta otpora, sasvim je prirodno da (međunarodni) sistem odvraćanja zahteva od Irana da ima nuklearne bombe”.

Nakon što je šef organizacije UN za atomsku energiju Rafael Grosi upozorio da Iran ima dovoljno uranijuma da proizvede “nekoliko” nuklearnih bombi, iranski poslanik je rekao da Islamska Republika Iran već ima nuklearno oružje.

„Po mom mišljenju, razvili smo nuklearno oružje, ali ga ne najavljujemo. To znači da je naša trenutna politika da imamo nuklearne bombe, ali naša navedena politika je trenutno u okviru JCPOA“, rekao je Ahmad Bakhshaiesh Ardestani, prenosi Iran International.

JCPOA „Zajednički sveobuhvatni plan akcije“ odnosi se na nuklearni sporazum sa Iranom.

SAD su se povukle iz JCPOA 2018. godine jer, kako su tvrdile, sporazum nije sprečio Iran da razvija nuklearno oružje. JCPOA je, dok je bio na snazi, navodno je garantovao Iranu da neće trpeti velike ekonomske sankcije u zamenu za nerazvijanje nuklearnog oružja.

Iako se zapadni stručnjaci slažu da je malo verovatno da Teheran već poseduje nuklearne kapacitete, čini se da nedavne izjave iranskih zvaničnika postavljaju teren za zvaničnu najavu strateških nuklearnih sposobnosti koja se očekuje u ne tako dalekoj budućnosti.

Sjedinjene Države nisu uverene

Zapadni stručnjaci koji prate da se Iran slučajno ne naoruža nuklearnim oružjem “ilegalno” upozorili su na naizgled spekulativne komentare koje je dao Ardestani.

nuklearna pretnja ilustracija

Džejson Brodski, direktor organizacije koja se zove “Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana”, rekao je za Foks njuz da je „Ardestani samo član parlamenta i da nije u jezgru režimskog kruga nuklearnog odlučivanja, tako da su njegovi komentari zanimljivi, ali mislim da bi trebalo biti pravilno odmereni u pogledu njegovog pristupa i statusa“.

Samo dva dana pre Ardestanijeve objave, predsedavajući iranskog Saveta za strateške spoljne odnose Kamal Harazi rekao je za katarsku Al Džaziru:

„Pre dve godine smo objavili da Iran ima kapacitet apsorpcije i sposobnost da proizvede nuklearnu bombu. Iran i dalje ima tu sposobnost, ali mi nismo doneli odluku da napravimo nuklearnu bombu. Međutim, iranski interesi bi mogli da promene ovu doktrinu ako bi naša nuklearna postrojenja bila napadnuta“.

Brodski je takođe rekao: „Harazijevi komentari su deo rastućeg hora pretnji iranskih zvaničnika da će promeniti iransku nuklearnu doktrinu ako ih Izrael napadne”.

Portparol američkog Stejt departmenta je ranije izjavio: „Kao što su predsednik i sekretar jasno rekli, Sjedinjene Države će obezbediti, na ovaj ili onaj način, da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje. Nastavljamo da koristimo različite alate u potrazi za ovim ciljem, a sve opcije ostaju na stolu.

Dejvid Vurmser, bivši viši savetnik bivšeg potpredsednika Dika Čejnija za neširenje oružja i bliskoistočnu strategiju, rekao je za Foks njuz:

„Udaljenost od Irana do stvarnog oružja je i dalje velika, pod uslovom da su informacije koje imamo tačne. Znamo da su Severnokorejci komunicirali sa Irancima i znamo da odnosi sa Severnom Korejom sežu mnogo, mnogo godina unazad. Komunistička država Severna Koreja je ranije pomogla Siriji da izgradi svoj ilegalni nuklearni reaktor. Izraelsko vazduhoplovstvo deaktiviralo je taj reaktor 2007. godine”

iranska mornarica
iranska mornarica

Vurmser se tada nadovezao: „Pošto su informacije generalno nepotpune… moramo pretpostaviti iznenađenja. Pakistanski, ruski, kineski, pa čak i južnoafrički programi bili su ispred onoga što smo očekivali kada su bili razotkriveni. To je bio i slučaj Libije“.

Jedan stručnjak u službi samoproklamovanog globalnog policajca za neproliferaciju je primetio:

„Dakle, sve u svemu, sumnjam da Iran još uvek ima nuklearno oružje, a takođe sumnjam da je program u stabilnom stanju. Ali mislim da Iran ide napred i da ima jasnu nameru da ide do kraja, tako da još ima vremena, ali brzo ističe. I, naravno, posledice iranske bombe su katastrofalne za region, za opstanak Izraela i za status američke sile u svetu“.

5 KOMENTARA

  1. Iranci tesko da imaju nukl.oruzje,jedino ako im Rusi ilegalno doturili.Pakistan nece,Saudijski saveznik.Rusi pomogli Kinezima pedesetih i Indusima ,pocetkom sedamdes.da naprave nukl.oruzje.Pakistanu pomogli S.Korea,Kina ,finansirala S.Arabija.Zato Indija okrenuta Izraelu,povremeno SAD ,pored Rusa.

  2. 🌈Čestitke Iranu 🌈
    Zaista me raduje;
    Od sada će ta divna zemlja biti mirna i sigurna;
    nakon 3000godina!
    Dok god imaju drugi atomsko oružje,neka imaju i Persijanci💓Neka ne budu goloruki kao Bošnjaci (Bošnjaci su bili pod užasnim embargom takozvanih “civiliziranih” država),a jedino Persijanci 💓 su ih spašavali koliko su mogli, divan i kulturan narod!

    1
    4
    • Raduje je te što jedna nestabilna islamska zemlja može imati nuklearno oružje? Da li ste svi vi pri zdravom razumu? Činjenica da neko ne voli Ameriku i njihovu politiku ne znači da treba biti na strani njihovih neprijatelja. Vi ste kompaktno prsli.

      3
      3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave