NaslovnaNovostiSnimci uništenja PVO sistema Patriot Oružanih snaga Ukrajine udarom rakete Iskander pod...

Snimci uništenja PVO sistema Patriot Oružanih snaga Ukrajine udarom rakete Iskander pod znakom pitanja

Na internetu su objavljeni snimci uništavanja PVO sistema Patriot i radara AN/MPQ-65 boraca kijevskog režima raketnim napadom Iskander. Navodno, američki PVO sistem ukrajinskih snaga otkriven je u oblasti grada Guljajpolje u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Na snimku objektivne kontrole snimljenom dronom, možete videti kako ruska raketa udara u neposrednu blizinu lansera PVO Oružanih snaga Ukrajine, nanoseći štetu PVO sistemu.

Da su lansirne cevi prazne, vidi se u prvim kadrovima snimka, stoga nema sekundarnih detonacija. Na kraju snimka vidimo i navodni tim za evakuaciju.

Pojedini internet stručnjaci veruju da je u pitanju mamac, a neobično je da lanser i radar stoje na otvorenom terenu toliko blizu jedan do drugog nepravilno okrenuti jednog od dugog.

Takođe, skreće se pažnja na činjenicu da su lanser i radar različito usmereni (AN/MPQ-65 ima ograničeno vidno polje). Dodatni faktor je i odsustvo antene, karakteristično za lanser M902/903.

Tokom više od dve godine koliko traje, jednostavan trik korišćenja makete koriste obe strane u sukobu, tako da ništa nije sigurno.

Da li je zbog toga komanda Oružanih snaga Ukrajine počela masovno da postavlja makete tehnike na nekim pozicijama, ne zna se.

Međutim, ukoliko ovo zaista jeste maketa, napravljena je veoma kvalitetno, a sa visine na kojoj lete ruski izviđački dronovi nije tako lako identifikovati lažnjak.

Ukrajinske oružane snage su navodno sa maketama u poslednje vreme počele da rade mnogo češće nego ranije. Činjenica je da je ukrajinskoj vojsci ostalo malo prave opreme, a posebno se akutni nedostatak oseća se u jedinicama PVO.

Podsetimo, u aprilu mesecu je takođe kružila priča da je uništeni retki ukrajinski PVO S-300V zapravo maketa. Iskander je tada udario uzmeđu lansera i stanice, te takođe nije bilo sekundarnih detonacija.

retki ukrajinski pvo s 300v zapravo maketa? iskander udario uzmeđu lansera i stanice ali nema detonacije
retki ukrajinski pvo s 300v zapravo maketa? iskander udario uzmeđu lansera i stanice ali nema detonacije

Ranije smo pisali da vlasti SAD nameravaju da Kijevu pruže još jedan paket vojne pomoći vredan 400 miliona dolara. Američki predsednik Bajden potpisao je odgovarajući nalog.

Očekuje se da će novi paket uključiti dodatne HIMARS višecevne raketne sisteme i municiju za njih. Pored toga, Sjedinjene Države planiraju da ukrajinskim militantima prebace rakete za sisteme PVO Patriot, MANPADS Stinger, artiljerijske granate 155 i 105 mm, TOW rakete, rakete Javelin, protivtenkovske sisteme AT-4, borbena vozila pešadije Bredli, patrolne čamce, malokalibarsko oružje i rezervne delove.

Istovremeno, s obzirom na širok spektar naoružanja uključenog u paket i uzimajući u obzir ograničenu količinu sredstava namenjenih za vojnu podršku Kijevu, očigledno je da Kijev neće dobiti značajne količine raketa za PVO Patriot sisteme.

Čak i ako rakete Patriot čine polovinu celog paketa, ukrajinske oružane snage ne bi dobile više od dve stotine zastarelih MIM-104A/B ili manje od pedeset novijih PAC-2 ili PAC-3. Dakle, sledeći paket američke vojne pomoći neće rešiti probleme ukrajinske vojske sa protivvazdušnom odbranom.

Ukrajinski Patriot

Prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija. Većinu ovih sistema vrlo je verovatno da je ruska vojska već oštetila ili uništila, posebno imajući u vidu hitnost da se Kijevu isporuče pomenuti sistemi.

Predsednik Vladimir Zelenski nedavno je rekao da je Ukrajini potrebno 25 Patriota da pokrije celu zemlju, ali je njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ipak rekao da je za sada fokusiran na obezbeđivanje sedam sistema za zaštitu samo najvećih gradova u zemlji.

Zelenski nastavlja da stoji ispružene ruke, zahtevajući sisteme protivvazdušne odbrane od svojih saveznika, ali trenutno je samo Nemačka konkretno pristala da deli protivvazdušne sisteme sa Kijevom. U tom kontekstu, SAD su pojačale pritisak na svoje saveznike.

Izrael planira da postepeno ukine upotrebu raketnih sistema zemlja-vazduh Patriot, koji su decenijama služili kao oslonac njihove protivvazdušne odbrane. Gde će tačno biti preusmereni rashodovani Patriot sistemi ostaje nepoznato. Međutim, stručnjaci veruju da oprema koja je uklonjena iz upotrebe može biti prebačena u Kijev.

unisteni konvoj pvo sistema patriot
potvrđeno unisteni konvoj pvo sistema patriot u martu 2024. godine

Nemačka je 13. aprila saopštila da će Ukrajini obezbediti još jedan sistem Patriot. Međutim, Grčka je odbila zahteve da isporuči bilo koji od svojih sistema. Španija je takođe odbila, ali je rekla da će isporučiti dodatne rakete kijevskim snagama.

Dodatni sistem Patriot Ukrajina će dobiti od Nemačke, a drugi koji bi mogla da isporuči Rumunija vrlo lako može zadesiti ista sudbina kao i oni koji su do sada isporučeni Ukrajini.

Štaviše, uspešno rusko uništavanje nekoliko sistema PVO „Patriot“ ukazuje na činjenicu da dalje isporuke, ukoliko ne obuhvataju zaista značajne količine, nemaju preteranog smisla za Kijev. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

9 KOMENTARA

  1. Neznam o kavom mamcu pišete kada se jasno vide dve eksplozije i da je druga mnogo veća.izgleda da su pogođeni projektili ipak bili pravi.Možda je jedinica bila u pripremi za premeštanje na drugi položaj pa zato onakav raspored.

  2. Čuvena češka fabrika poznata po proizvodnji nekada dosta dobrih guma ,,Barum,, sada ostvaruje veliku profit praveći makete raznih skupih zapadnih oruđa i oružja , jako uvjerljivo
    izgledaju i uopšte nisu jeftine te makete …Uglavnom mnogo je onih koji iz ovog rata izvlače veliku finansijsku profit (ako ne svi) a vojska gine kao snoplje poslije leda…

    • bas tako kao kod nas kompanija Mila Dragica sto je pravila makete na naduvavanje koje su bile verne kopije, a sad posle 25 godina je to mnogo lakse proizvesti kopiju vernu orginalu, ali isto tako tehnologija je uznapredovala u izvidjackom smislu plus to u tom ratu na podruciju Ukrajine imas dosta lokalnog zivlja koja je pro ruski ili pro ukrajiski orjetisano ne verujem da bi Rusi tek tako bez veze ispalili Iskander nije to raketa koja se proizvodi masovno kao artiljerijska municija….a to sto nema sekundarne detonacije pa mozda partiot sistem nije imao raketa na polozaju, sto kaze neki pre mene mozda su krenuli da je premeste zato je cudan raspored….u svakom slucaju treba uzeti u obzir i da je veoma dobra maketa nije iskljuceno….

    • pa sta mislis sa cime su drugo gadjali? nije daleko od fronta 75km…mozda je nekim sistemom dometa do 100-150km…imaju Rusi svasta ovi mediji samo pominju Kinzale i Iskandere kao da ovi to proizvode na hiljade komada….mozda je nekim projektilom iz sistema tornado-s….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave