NaslovnaNovostiRuska vojska uništila dva ukrajinska mutant sistema protivvazdušne odbrane „FrankenSAM“

Ruska vojska uništila dva ukrajinska mutant sistema protivvazdušne odbrane „FrankenSAM“ [VIDEO]

Ruska vojska uništila je dva ukrajinska takozvana sistema protivvazdušne odbrane FrankenSAM koji su razvijeni u saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Video snimci koji pokazuju uništenje oba sistema objavljeni su na društvenim mrežama 10. maja. Prvi sistem je uništen uz pomoć municije Lancet u pravcu Harkova, dok je drugi uništen zajedno sa vozilom za punjenje i skladištem projektila u taktičkoj balističkoj raketi Iskander udar u zaporoškom pravcu.

Razvoj FrankenSAM-a, koji je zasnovan na sistemu protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Buk-M1 iz sovjetske ere, počeo je prošle godine kako bi se nadoknadio osiromašena protivvazdušna odbrana Ukrajine.

Improvizovani sistem navodno koristi tri različite protivvazdušne rakete američke proizvodnje, poluaktivne rakete RIM-7 Sea Sparrow, aktivne rakete Patriot navođene radarom i modifikovane infracrvene navođene rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder.

Ne zna se mnogo o operativnom dometu sistema i njegovim performansama, međutim za se da je Ukrajinska protivvazdušna odbrana prvi put upotrebila hibridnu protivvazdušnu instalaciju da odbije noćni napad ruskih kamikaza dronova u januaru 2024. godine. Prema izveštajima, tada je uz pomoć ovog kombinovanog sistema PVO bilo je moguće oboriti jedan ruski dron.

Dva sistema koja su juče uništila ruska vojska u Harkovu i Zaporožju bila su naoružana raketama RIM-7 Sea Sparrow.

frankensam
frankensam

Ukrajina je nasledila oko 70 sistema Buk-M1 nakon raspada Sovjetskog Saveza. Mnogi od ovih sistema su već uništeni ili oštećeni od strane ruske vojske, što znači da kijevske snage neće moći da proizvedu mnogo FrankenSAM-ova.

U poslednjih nekoliko meseci, ruska vojska je intenzivirala suzbijanje operacija protivvazdušne odbrane Ukrajine, uništavajući ili oštetivši desetine preostalih ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i tipove zapadne proizvodnje.

Frankenštajni u odbrani ukrajinskog neba

FrankenSAM mešavinom novih i starih sistema predstavlja kompromisno zadovoljenje ukrajinskih zahteva. Poreklo programa datira još od kraja prošle godine, kada su ukrajinski zvaničnici zamolili saveznike da im pomognu u pronalaženju projektila za oko 60 sovjetskih lansera i radara Buk 9К37 koji do tada nisu korišćeni u borbenim dejstvima.

Shvatajući da bi Zapadu bilo teško da nabavi rakete ruske proizvodnje za sisteme „Buk“, Ukrajinci su kao alternativu predložili da se njihovi lanseri preurede za korišćenje protivvazdušnih raketa NATO standarda dobijenaih od Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon toga a prema dostupnim podacima, do danas su Amerikanci kreirali sledeće sisteme:

  • lanser protivvazdušnih raketa „Buk” sa starim brodskim protivvazdušnim raketama RIM-7 Sea Sparrow i njihovim avijacijskim pandanom AIM-7 Sparrow;
  • Radar sovjetske proizvodnje sa zastarelim američkim avionskim raketama kratkog dometa AIM-9M Sidewinder.
  • Takođe se navodi da se razvija kompleks na osnovu starog sovjetskog protivvazdušnog sistema sa raketama iz PVO sistema Patriot.
aim 7
aim 7

Kako je Ukrajina rasporedila FrankenSAM sisteme prvi put, pisali smo dva dana pred početak 2024. godine. Reč FankenSAM je izvedena od reči Fankenštajn i SAM (Surface-to-air missile, projektil zemlja-vazduh).

Ovo nisu jedine modifikacije koje su osmislili ukrajinski i zapadni stručnjaci.

Prema ukrajinskim zvaničnicima, modifikovana protivbrodska raketa Neptun pogodila je i ruski raketni sistem S-400 Trijumf koji je bio raspoređen na poluostrvu Krim tokom leta, kao i kristaricu Moskva. U toku je i navodna modernizacija rakete.

Ukrajina je takođe rekonfigurisala stare raketne sisteme zemlja-vazduh S-200 iz sovjetske ere za kopnene napade. Još jedna varijanta, sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Raytheon MIM-23 HAWK (“Homing All the Way Killer”) iz doba Hladnog rata, je tokom oktobra 2023. prvi put demonstriran u borbama u Ukrajini, da bi danas videli i prvu poziranu fotografiju.

Relikvije protivvazdušne odbrane na ovaj način su ponovo oživeli i dospeli u žižu javnosti, što svakako raduje istoričare i ljubitelje naoružanja. Međutim koliko će usrećiti ukrajinske snage odbrane ostaje da vidimo.

mim 23 hawk sistem zemlja vazduh
mim 23 hawk sistem zemlja vazduh

Can Kasapoğlu, analitičar odbrane na Hudson institutu u Vašingtonu, pohvalio je ideju integracije opreme iz sovjetske ere sa naprednijim zapadnim projektilima kao način da se pomogne Ukrajini da „očuva svoj arsenal za dugi rat koji predstoji“.

To takođe „pruža priliku da se u praktičnu upotrebu stavi oružje koje skuplja prašinu na policama u prestonicama NATO država”.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave