NaslovnaNovostiFrankenSAM: SAD objavile početak masovne modernizacije ukrajinskih sistema PVO za američke rakete

FrankenSAM: SAD objavile početak masovne modernizacije ukrajinskih sistema PVO za američke rakete

Administracija Bele kuće najavila je početak projekta modernizacije i prilagođavanja sovjetskih protivvazdušnih raketnih sistema zapadnim raketama. Projekat pod nazivom „FrankenSAM“ biće realizovan i u SAD kao i u Ukrajini.

Bela kuća je zvanično saopštila da je ukrajinskoj strani predata tehnička dokumentacija za početak proizvodnje nekih projekata “FrankenSAM”.

Ovaj potez je deo šireg plana za ubrzanje ponovnog naoružavanja i jačanje protivvazdušne odbrane. Prethodno su Sjedinjene Države već izvršile sličnu modernizaciju sovjetskih kompleksa Buk, što je omogućilo njihovu prilagodbu za upotrebu sa zapadnim raketama.

Prema preliminarnim podacima, domet delovanja PVO sistema se neće menjati, međutim, ključni razlog modernizacije je nedostatak raketa za takve sisteme u Oružanim snagama Ukrajine, dok SAD očigledno imaju višak raketa.

U očajničkoj potrebi za protivvazdušnom odbranom, Ukrajina forsira SAD da stvore oružje nalik Frankenštajnu, pisala je i Lara Džejks u časopisu Njujork Tajms još oktobru mesecu.

2924560

Tačan spisak samih sistema nije otkriven, ali su generalno poznata tri takva projekta. Prvi je sa AIM-9M, drugi je adaptacija raketa RIM-7 Sea Sparrow na PVO sistem Buk, treći je hibrid raketa i lansera Patriot sa ukrajinskim radarom.

Jedna verzija ove ideje iz oktobra meseca predviđa kombinaciju samohodnih PVO raketnih lansera raketa (ZRK) Buk 9К37 iz sovjetske ere (uveden 1972) sa američkim raketama srednjeg dometa vazduh-vazduh AIM-7 Sparrow.

Druga varijanta FrankenSAM-a je kombinacija radara (radiolokacionih stanica, RLS) iz sovjetske ere i američkih raketa vazduh-vazduh kratkog dometa AIM-9 (Air Intercept Missile) Sidewinder. Ovaj bastard je testiran tokom proteklih nekoliko meseci na vojnim poligonima u SAD i trebalo bi da bude isporučen Ukrajini pre kraja godine.

Još jedna varijanta, sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Raytheon MIM-23 HAWK (“Homing All the Way Killer”) iz doba Hladnog rata, je tokom oktobra 2023. prvi put demonstriran u borbama u Ukrajini.

frankensam
frankensam

Relikvije protivvazdušne odbrane će na ovaj način ponovo oživeti i dospeti u žižu javnosti, što svakako raduje istoričare i ljubitelje naoružanja. Međutim koliko će usrećiti ukrajinske snage odbrane ostaje da vidimo.

4 KOMENTARA

  1. Sta tu može da podje po zlu zar ne? Braniće SAD Ukrajinu do poslednjeg ukrajina i poslednje cigle…. Hitler je posle Kurska i invazije na Normandiju znao da je gotov… Ali je rat trajao jos skoro dve godine poginuli su zalud milioni… Mislim da je i ovde to slučaj, jedina je razlika sto nece ginuti amerikanci i britanci vec ukrajinci i rusi

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave