NaslovnaNovostiIran predlaže vojne operacije i širenje frontova; Revolucionarna garda preti zatvaranjem istočnog...

Iran predlaže vojne operacije i širenje frontova; Revolucionarna garda preti zatvaranjem istočnog Mediterana

Komandant Iranske revolucionarne garde, Hosein Salami, predložio je juče u Teheranu, na muslimanskoj ceremoniji žaljenja (sličnoj 40-dnevnoj hrišćanskoj svetkovini) posvećenoj oficirima poginulim u bombardovanju zgrade iranskog konzulata u Damasku, proširenje frontova i zatvaranja istočnog Sredozemlja.

Podsećamo, izraelsko bombardovanje rezultiralo je ubistvom komandanta snaga Revolucionarne garde u Siriji i Libanu, generala Mohameda Reze Zahedija, početkom prošlog meseca.

mohamed reza zahedi copy
pokojni mohamed reza zahedi

Revolucionarna garda je 13. aprila izvela prvi ikada uzvratni udar sa svoje teritorije, sa desetinama projektila i dronova, kao odgovor na bombardovanje iranskog konzulata, bez presedana u istoriji svetske diplomatije.

Izrael je tvrdio da je iranski napad sprečen u 99 odsto slučajeva pre nego što je izraelska vojska pokrenula ograničeni napad na radarski sistem na vojnom aerodromu u blizini osetljivih nuklearnih objekata u centralnom gradu Isfahanu.

Salami je insistirao na tome da operaciju, nazvanu True Promise, opiše kao uspeh. On je rekao: „Ograničeni napad pokazao je krhkost najnaseljenijeg regiona na svetu sa sistemima protivvazdušne odbrane, uz podršku Amerike, Britanije, Francuske i nekih zemalja u regionu”.

Salami je ponovo osudio regionalno prisustvo Sjedinjenih Država, izrazivši uverenje da zemlje regiona „moraju da postanu polje svetog rata (džihada) protiv tirana, jer se suočavamo sa zajedničkim neprijateljem, zajedničkom sudbinom i zajedničkim vrednostima i ne možemo da živimo odvojeno.“

Salami, kojga citira iranska agencija Tasnim, rekao je: „Zatvorićemo put neprijatelju sa istočnog Mediterana i proširićemo frontove tako da neprijatelji budu raštrkani.”

Što se tiče uloge Kuds snaga, desne ruke Revolucionarne garde, Salami je rekao da ona ima odgovornost “da popuni uglove prodora neprijatelja” u regionu. On je tvrdio da su njegove snage „branile bezbednost i dostojanstvo” zemalja u regionu kao i „iransku nacionalnu bezbednost”.

U pitanju je prvi put da je visoki iranski lider zapretio vojnom akcijom na Mediteranu

Ovo je drugi put da visoki lider zapreti vojnom akcijom na Mediteranu. Generalni koordinator Revolucionarne garde Muhamed Reza Nagdi rekao je 23. decembra da će njegova zemlja „zatvoriti Sredozemno more, Gibraltarski moreuz i druge vodene puteve ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastave da vrše zločine u Gazi.”

Poslednjih meseci jemenski pokret Huti lojalni Iranu napali su komercijalne brodove koji plove kroz Crveno more, kao odgovor na izraelski rat u Pojasu Gaze.

Huti su eskalirali napade nakon što je iranski lider Ali Hamnei u novembru pozvao da se prekinu trgovinske veze i spreči izvoz nafte u Izrael. Lider Hutija je kasnije rekao da bi njegove snage mogle da gađaju izraelske brodove u Crvenom moru i moreuzu Bab al-Mandab.

Napadi Huta naveli su brodarske kompanije da promene rute, a Sjedinjene Države i Britanija su takođe počele da izvode udare na Jemen.

huti potpili britanski brod rubymar
huti potpili britanski brod rubymar

Iran podržava grupe otpora izraelskog nasilja u Gazi na Mediteranu, kao što je libanska grupa Hezbolah, i ostale grupe sa kojima su u savezu u Siriji.

Prošlog decembra, komandant Pomorskih snaga Revolucionarne garde, Ali Reza Tangsiri, najavio je formiranje Pomorskih snaga Basij, sastavljenih od jedinica oružanih grupa lojalnih Iranu, uključujući nevojne teške brodove i laka plovila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave