NaslovnaNovostiSatelitski snimci pokazali oštećenje radara PVO sistema S-300PMU2 u iranskoj bazi Isfahan

Satelitski snimci pokazali oštećenje radara PVO sistema S-300PMU2 u iranskoj bazi Isfahan

Iran International je 21. aprila objavio, kako je rekao, slike pre i posle izraelskog napada 19. aprila na lokaciju protivvazdušne odbrane u blizini snažno utvrđenog nuklearnog objekta Natanz u blizini grada Isfahana.

Slike, koje tek treba da budu proverene, pokazuju da je tokom napada pogođen radar jednog od iranskih sistema PVO dugog dometa S-300PMU2.

Treba napomenuti da je Iran International inače opoziciono glasilo, kritično prema iranskoj vladi. Navodno ga finansira Saudijska Arabija, a sedište im je u Londonu, glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva.

Teheran je priznao da je napad bio usmeren na vazdušnu bazu Isfahan, poznatu i kao Osmi Šekari, gde se nalazi dotično mesto protivvazdušne odbrane. Međutim, tvrdi se da nije bilo žrtava niti materijalnih gubitaka.

Izrael je u napadu navodno koristio tajne balističke rakete lansirane iz vazduha, kao i male bespilotne letelice kamikaze lansirane na teritoriju Irana, prema nekoliko nedavnih izveštaja. Nejasno je koje od ovih oružja je pogodilo radar S-300PMU-2.

Izraelski napad je usledio kao odgovor na iranske raketne i bespilotne udare 13-14. aprila na Izrael, što je bila odmazda na izraelski napad na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije, Damasku, početkom meseca, koji je odneo živote nekoliko visokih pripadnika Korpusa garde islamske revolucije.

Izrael nije priznao napad, niti je za njega zvanično okrivio Iran. Međutim, zvaničnici dve zemlje, kao i Sjedinjenih Država, potvrdili su za nekoliko novinskih kuća da je izraelska vojska odgovorna.

izrael pokrenuo ograničeni napad ciljeve u iranu, ne i na nuklearne iranci tvrde nema štete
izrael pokrenuo ograničeni napad ciljeve u iranu, ne i na nuklearne iranci tvrde nema štete

Iranske snage protivvazdušne odbrane koriste četiri baterije S-300PMU2 koje je Rusija isporučila 2016. godine kao deo sada nevažećeg nuklearnog sporazuma potpisanog godinu dana ranije.

Sistem raspoređen na lokaciji protivvazdušne odbrane u vazduhoplovnoj bazi Isfahan smatra se glavnom linijom odbrane nuklearnog objekta Natanz.

Napad na Isfahan je očigledno imao za cilj da pošalje poruku Iranu da izraelska vojska može da udari na njegova snažno utvrđena nuklearna postrojenja. Međutim, pretpostavlja se da je Izrael time razotkrio mnoge svoje tajne sposobnosti i taktike tokom napada.

15 KOMENTARA

  1. Što više država bliskog istoka se uključi u napade na Izrael, to je nama bolje. Ne samo da bi uništenje Izraela značilo da Amerika i tzv razvijeni Zapad ne može da zaštiti svoje saveznike, koje nikada ni nije, već bi značilo da mi možemo slobodno da povratimo Kosovo i Metohiju pod ustavni poredak Srbije.

    8
    1
      • U poslednjem napadu Izraela na Palestinu je poginulo 9 osoba. Od njih 6 dece.
        S obzirom na sve prethodne izveštaje Izrael sprovodi GENOCID i čini mi se da nikoga nije briga.
        Zašto?
        Mislim, ovo isto što Izrael radi protiv Palestine ćemo i mi morati da uradimo Albancima.
        Mi moramo da proteramo Albance iz Srbije.
        Ali da li će ovako ćutati demokrate i divljaci sa zapada kada mi SRBI budemo krenuli da rešavamo problem Albanaca????!!!!!!!!!!

        5
        1
  2. Video sam snimke kako se ruski vojnici bore lopatama protiv dronova ali vrh toga je kako ruski vojnik granom drveta se bori protiv drona. Satraše se ruski vojnici sa strategijom ww2. Jos malo pa ce pesaka ici na front kada se istrose kineska golf vozila.

    1
    6
  3. Osnova svakog dobrog ratovanja je dobra prevara i zavaravanje protivnika o vasim mogucnostima.Iran je,ako je pametan,svjesno zrtvovao dio protiv vazdusne odbrane za da Izrael misli da mogu slobodno da udju u Iranski vazdusni prostor.Ovo sve do sada je dogovoreno ratovanje u kojem Iran javi kada i na kojim pravcima ce da lete dronovi za da Ameri,Izrael i zapad mogu da ih obore i Ameri i Izrael dogovore sa Iranom kada,kako i sta da gadjaju u Iranu.Ako pocne prava igranka,e onda cemo da vidimo da li Izrael moze da obori balisticke i ultra brze rakete koje lete brzinama od par kilometara u sekundi,a do sada se u Ukrajini pokazalo da nijedna takva ultra brza raketa ( kindzal ) nije oborena…

    • S300 brani savršeno dobro, samo nema ko da ga reklamira kao što reklamišu Patriota. Jadan taj Patriot koji nije uspeo ni jedan Iskander da obori za cele 2 godine. Ispostavilo se da nije ništa modernizovaniji nego kada je bio osramoćen u saudijskoj Arabiji.

      14
      9
    • Krim svo vreme neometano nadlecu sa granice teritorijalnih voda Americki dronovi za upravljanje i korekciju vatre…rusi ih iz meni nepoznatih razloga ne diraju,valjda da ne zapocnu treci svetski rat…inace bi kurac pogodili.Da su Ukrajinski bili bi oboreni za 5 min…

      12
      10
    • te ruske prangije nisu ni za ku.ac, taj metalolom nemoze da obori ni slepog misa, vidimo da samo leti u vazduh, eno u sirijiinsu ga postavili ali ni do dan danas ni da beeekne…plus su im jedno brdo aviona skinulini silnu vojski pobili…kazem po 100ti put…rusi su ku.ac na biciklo i oni i njihova zelezarija od oruzja

      1
      8

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave