NaslovnaNovostiM2 Bredli uništio ruski oklopni transporter MT-LB na frontu u Ukrajini

M2 Bredli uništio ruski oklopni transporter MT-LB na frontu u Ukrajini [VIDEO]

Salva projektila sprečila je ruski MT-LB da se povuče sa fronta, a zatim ga je zapalila. Ovaj video snimak dele ukrajinski resursi se na društvenim mrežama, a ukrajinski vojni zvaničnici sugerišu da je snimak nedavno snimljen, pružajući nam uvid da ukrajinske kopnene snage grčevito bore sa ruskim na liniji fronta.

Ukrajinske kopnene snage objavile su snimak na kojem se vidi kako je ukrajinska vojska uništila ruski pešadijski transporter uz pomoć borbenog vozila pešadije (BVP) Bredli. Sukob se navodno dogodio u blizini Avdijevke, gde ukrajinske trupe rapidno gube mesto za mestom.

Oklopno vozilo koje su uništili Ukrajinci je ruski oklopni transporter MT-LB. Najmanje deset ruskih vojnika se moglo videti kako se penju na krov, zaštićeni mrežom.

Iako ne služi kao neprobojna zaštita, čini se da se mržna nadstrešnica koristi za kamuflažu i kao zaštita od dronova. U jednom trenutku rusko vozilo staje i vojnici odmah počinju da se razilaze, tražeći zaklon među obližnjim žbunjem i drvećem.

Na snimku se vidi kako se ruske trupe iskrcavaju iz borbenog vozila dok samo vozilo počinje da se brzo kreće. Ukrajinske trupe su zatim otvorile vatru iz Bredlija, imobilišući ruski transporter. Kasnije, na snimku se vidi kako je rusko borbeno vozilo pešadije zahvaćeno plamenom kao posledica pogodaka.

Ukrajinski vojni zvaničnik je, komentarišući za ukrajinsko glasilo Kijiv Post nakon što je pogledao snimak, pohvalio rad operatera dronova koji su otkrili rusku grupu, ali i način na koji je delovala posada BVP Bredlija.

Po njegovom mišljenju, operateri Bredlija ne bi mogli sami da otkriju i angažuju rusko pešadijsko vozilo zbog njegove udaljenosti.

bredli pogodio mt lb
bredli pogodio mt lb

Ukrajinski vojni oficir je napomenuo da su misije vazdušnog izviđanja odigrale ključnu ulogu u pružanju pomoći operateru BVP Bredli da gađa i uništi pokretnu metu, za koju se smatra da je „najteže eliminisati na bojnom polju, gotovo nemoguće“.

U međuvremenu, Kremlj prikazuje zarobljeno ukrajinsko i zapadno oružje u Moskvi, što je potez koji se smatra provokativnim i ostavlja gorak ukus svima na zapadu, posebno među proizvođačima sistema poput Bredlija.

Među eksponatima su navodno tenkovi Leopard, Abrams ali i borbena vozila pešadije Marder i Bredli i razna druga zapadna vojna oprema. Bredli se nalazi među najčešće uništavanim ali i zarobljenim vozilima zapadne proizvodnje u ukrajinskom sukobu.

Pre samo 10 dana, američka vojska je predstavila M2A4E1 varijantu borbenog vozila pešadije (BVP) Bredli. Ova najnovija verzija predstavlja značajan iskorak kako u pogledu modernizacije tako i u pogledu nivoa zaštite koji novi oklop ima. M2A4E1 Bredli se ističe kao najnaprednija verzija do sada, sa brojnim poboljšanjima.

Bredli

Borbeno vozilo M2A4 Bredli je srednje oklopno vozilo čija je primarna funkcija da obezbedi zaštićeni transport pešadijskih odreda koji idu u borbu sa neprijateljem.

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

Trup mu je izrađen od zavarenog aluminijumskog oklopa, dok je prednji luk izrađen od razmaknutog laminiranog čelika i aluminijumskog oklopa. Pored toga, sadrži HBO (nuklearni, biološki i hemijski) odbrambeni sistem i eksplozivno reaktivne oklopne blokove.

Naoružan je kupolom za dva čoveka sa lančanim Bushmaster od 25 mm sa dvostrukim napajanjem koji može da ispaljuje protivoklopne i eksplozivne metke.

bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil
bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil

Bredli ima BGM-71 lanser raketa sistema TOW koji može da nosi dve protivtenkovske rakete. BGM-71E TOW ima oblikovano punjenje teško približno 6 kilograma i može da gađa ciljeve udaljene više od tri kilometra.

Pored toga, tu je i koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm. U prilog o Bredlijevom borbenom dosijeu je i podatak da su tokom američkih vojnih operacija u Iraku od 2003. do 2011. godine, oklopna vozila serije Bredli uništila više iranskih oklopnih vozila nego Abrams tenk. Jedan Bredli je čak uništio T-72 ovim lančanim topom tokom Pustinjske oluje, tvrde SAD.

14 KOMENTARA

    • Ово је оно као сугестивно питање, хајде кажи нам како га опремате?

  1. Мислим да ово нису изгинули Руси већ Украјинци. Немогуће је да Руски војник погине. То једноставно није тачно. Они су надљуди а такви не гину.

    37
    54
    • To su ljudi od krvi i mesa budalo ,ne podsmevaju se ljudima koji daju svoje živote nizašta.Ratuju Rusi sa Rusima ovo je najveća pobeda zapada od drugog svetskog rata.

      • Није подсмевање. Прочитај коментаре о томе како само Украјинци гину. Кад Украјинци погину онда иде рокај нацисте. Када напишеш да гину и Руси онда си непријатељ. Свако на овом свету има право да се изјасни како жели тако да не можеш да напишеш или још тачније да тврдиш да ратују Руси против Руса. Пусти ме те приче са гостима из Актуелности и сличним емисијама.

        1
        17
        • У насловима и чланцима је обратно (као уосталом и у овом), у њима само Руси гину, немогуће је да Украјинац погине или не дај Боже изгуби неки положај или још горе место. Украјинци су иберменши, поготово азовци из треће јуришне бригаде. Авдејевка вероватно још није пала, то је вероватно руска пропаганда?

  2. Pogledajte dobro snimak. Prvi Bredli koji otvara vatru je u njivi okružen rastinjem i drvećem,zadnji koji puca(sniman od napred) u nekoj pustinji ili na poligonu. U ovakvom sukobu gledamo savršen snimak od napred dok oruđe izvodi gađanje. Nemam reči neko se potrudio u montaži.

    47
    4
  3. Da koriste obične metke samo bi sevalo ko da je prskalicama gađan, bredli koristi topljive metke sa punjenjem, kao pancir metci, nešto slično koriste i Rusi kod terminatora, za..bana municija nema šta, pritom sam vozač MT je napravio glupost što se okrenuo i krenuo da beži, mada možda je dotle i trebalo da dostavi vojnike a ovaj je čekao da se okrene i da mu gađja ranjiviju zadnju stranu.
    Sve u svemu dobro ga je protreso pre paljenja.

    17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave