NaslovnaNovostiNovi Bredli M2A4E1 BVP američke vojske po prvi put ima sistem aktivne...

Novi Bredli M2A4E1 BVP američke vojske po prvi put ima sistem aktivne zaštite Iron Fist

Prošle nedelje, američka vojska je predstavila M2A4E1 varijantu borbenog vozila pešadije (BVP) Bredli. Ova najnovija verzija predstavlja značajan iskorak kako u pogledu modernizacije tako i u pogledu nivoa zaštite koji novi oklop ima. M2A4E1 Bredli se ističe kao najnaprednija verzija do sada, sa brojnim poboljšanjima.

Predstavnici kancelarije za kopnene borbene sisteme (PEO GCS) američke vojske predstavili su borbeno vozilo pešadije M2A4E1 Bradley (IFV) 30. aprila 2024. na događaju američke vojske u Saku, Mejn.

Ova najnovija verzija američkog Bredlija sada ima sistem aktivne zaštite Iron Fist, poboljšani infracrveni nišanski sistem i novu kontrolnu jedinicu.

Američka vojska je izdvojila sredstva za nabavku jednog Bredlija M2A4E1 za svaki Bredli koji je ranije poslat Ukrajini, što je ukupno oko 200 vozila do danas.

M2A4E1 Bredli trebalo bi da bude najnaprednija verzija do sada, sa brojnim poboljšanjima. Ključna među ovim nadogradnjama je integracija sistema aktivne zaštite Iron Fist Light (IFL), dizajniranog da efikasno suprotstavi napadima protivtenkovskih sistema.

Sistem Iron Fist bi trebalo biti najznačajnija komponenta koja daje oklopnom Bredliju mogućnost zaštite od raznih pretnji, uključujući raketne granate, u okruženjima u rasponu od otvorenog terena do gusto naseljenih urbanih područja.

Iron First radi na principu izraelskog sistema aktivne zaštite TROPHY. On detektuje neprijateljsku vatru, izračunava ugao i vreme udara i ispaljuje municiju na projektil. Domet je mali da ne bi ugrozio pešadiju koja može biti okolo, a sistem je efikasan protiv protivtenkovskih projektila, RPG-ova i drugih sličnih projektila.

Njegov mehanizam uključuje lansiranje eksplozivnog punjenja u pravcu nadolazeće municije, detonirajući je stvaranjem udarnog talasa koji prekida ili odbija eksplozivno punjenje.

Osnova modela M2A4E1, Bredli M2A4, je poboljšana verzija dizajnirana da odgovori na izazove sa kojima su se suočavali raniji modeli Bredlija M2, koji su bili opremljeni dodatnim oklopom i elektronskim sistemima tokom rata u Iraku. Ove modifikacije su dodale težinu i smanjile operativne mogućnosti vozila.

Američka vojska se fokusirala na vraćanje mobilnosti BVP Bredlija postavljanjem lakših gusenica, novih amortizera, sistema za pomoć pri vešanju i jačih torzionih šipki kako bi se bolje izdržala povećana težina, uz održavanje dovoljnog razmaka od tla za neravni teren i smanjenje ranjivosti na improvizovane eksplozivne naprave (IED).

Pored sistema Iron Fist, M2A4E1 Bredli takođe ima druga poboljšanja, kao što su bolji infracrveni nišanski sistem visoke rezolucije i kontrolna jedinica.

Treba napomenuti da je borbeno vozilo pešadije Bredli jedan od najčešće stradalih primeraka američke opreme u službi ukrajinske vojske. Kako su izračunali zapadni novinari, samo je 47. brigada Oružanih snaga Ukrajine, tokom svog postojanja izgubila minimum 40 Bredlija.

U seriji uništenih i onesposobljenih koje smo odavno prestali da brojimo, juče je nešto stariji M3A3 Bredli u retkoj modifikaciji B-FiST zarobljen kod Avdijevke.

1 KOMENTAR

  1. Sve je to lepo,ali konzerva ostaje konzerva,u sukobu dve ozbiljne vojske za svaki oklop se brzo nadje resenje,a onda sledi roštilj…..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave