NaslovnaNovostiPeking izaziva u ruskom stilu: Kineski lovac ispalio toplotne mamce u blizini...

Peking izaziva u ruskom stilu: Kineski lovac ispalio toplotne mamce u blizini australijskog helikoptera MH-60R Seahawk

Kina sve hrabrije nastupa nad vodama u svojoj neposrednoj bizini. Australija se požalila i osudila “agresiju” Narodnooslobodilačke vojske nakon što je kineski lovac ispalio rakete mamce “na australijski helikopter”.

Reč je o australijskom helikopteru MH-60R Seahawk koji je 4. maja 2024. godine bio u misiji iznad međunarodnih voda u Žutom moru, u kontekstu mera koje su UN nametnule za sprovođenje sankcija Severnoj Koreji.

Australijski helikopter je delovao sa razarača HMAS Hobart u međunarodnim vodama Žutog mora.

Incident je potvrdilo Ministarstvo odbrane u Kanberi, a australijski premijer Entoni Albanes ga je opisao kao “neprihvatljiv”.

Australija je uputila vojnu i diplomatsku protestnu notu Pekingu nakon što je kineski lovac “ugrozio helikopter i članove posade”.

Za sada nema reakcije Kine, a Australijanci ne preciziraju ni o kom je avionu reč.

Ričard Marles, ministar odbrane Australije, kojeg citira CNN, izneo je više detalja.

“Čini se da je kineski borbeni avion presreo australijski helikopter i potom lansirao rakete – termičke protivmere – samo 300 metara ispred australijske letelice i oko 60 metara iznad nje.”

mh 60

Marles kaže da nije prijavljena šteta ili povrede članova posade, ali da je incident mogao da dovede do pada helikoptera da su lopatice rotora bile oštećene ili da su motori helikoptera “progutali” komponente rakete.

MH-60 Seahawk je dvomotorni helikopter sa tročlanom posadom.

Ovo nije prvo kinesko za pokretanje termičkih protivmera protiv helikoptera

Si-En-En odmah podseća da se sličan incident dogodio prošlog oktobra kada je drugi kineski lovac pokrenuo termičke protivmere na helikopter kanadske mornarice.

Incident je i tada navodno doveo helikopter u opasnost, a i Kanađani su diplomatski i vojno protestovali.

Posle tog incidenta, Kina je branila svoje postupke i optužila kanadske snage za izvođenje „zlonamernih i provokativnih dela sa prikrivenim motivima“.

Australija stub SAD u regionu

Australija se u poslednje vreme posebno približila SAD, postajući “stub za kinesko odvraćanje u regionu”, gde u tom pogledu SAD imaju formirana dva saveza, a Australija je deo oba.

Reč je o tome da AUKUS (vojni savez Australije, Velike Britanije i SAD) i KUAD (savez Indije, Japana, Australije i SAD) imaju za cilj da izoluju Kinu i “obeshrabre je da pribegne vojnim akcijama u regionu”.

Bliskost Vašingtona i Kanbere se najslikovitije opisuje po socijalnim mrežama, gde korisnici navode da postoji treći savez SAD u regionu, Australija bi sigurno bila član.

MH-60 Seahawk

Spomenuti helikopter MH-60R Sea Hawk smatra se jednim od najnaprednijih helikoptera u službi kako australijske tako i američke mornarice. Helikopter MH-60R poznat je po visokim tehničkim karakteristikama i širokim mogućnostima primene, uključujući traganje i spasavanje, kao i borbene misije.

Različite varijante, poput MH-60R Seahawk i MH-60S Knighthawk, prilagođene su specifičnim potrebama i misijama.

Sa sposobnošću da operiše sa različitih pomorskih platformi, MH-60 Seahawk je ključni partner nosača aviona, krstarica, razarača i fregata. Njegova fleksibilnost ga čini nezaobilaznim u pomorskim snagama širom sveta.

MH-60R Seahawk je koristan u otkrivanju i praćenju podmornica. Opremljen sonarima i torpedima, ovaj helikopter je ključni čuvar podvodnih prostora.

MH-60S Knighthawk pruža dodatnu dimenziju sa svojom višenamenskom sposobnošću. Ovaj helikopter se koristi za transport, dopunu goriva, spasilačke operacije, i druge zadatke koji zahtevaju brzu i efikasnu reakciju.

mh 60 dopunjuje hc 130
mh 60 dopunjuje hc 130

Avionika MH-60 Seahawk je na zavidnom nivou, uključujući radare, senzore i komunikacione sisteme. Automatizovani sistemi pružaju podršku pilotima u izvršavanju preciznih misija.

Sposobnost operacija tokom noći je jedna od bitnih stavki, a MH-60 Seahawk to postiže sa sistemima za noćno izviđenje. Takođe, implementacija pojedinih elemenata stealth tehnologije smanjuje detekciju kod neprijateljskih snaga te povećavajući efikasnost.

MH-60 Seahawk, osim SAD, koriste vojne snage mnogih drugih njima savezničkih zemalja širom sveta.

2 KOMENTARA

  1. Kineske provokacije u Kineskom zutom moru😂😂😂, ja rekko po naslovu da se incident dogodio iznad Australie.

    109
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave