mh 60 dopunjuje hc 130
mh 60 dopunjuje hc 130

Američka mornarica izgubila višenamenski helikopter MH-60R Seahawk u zalivu San Dijego

Helikopter američke mornarice MH-60R srušio se u zalivu San Dijego u Kaliforniji. Incident se dogodio u četvrtak, 11. januara, u 18.40 po lokalnom vremenu u okviru planskog zadatka. Bet Tič, portparolka Pacifičke flote američke mornarice, prijavila je incident.

U trenutku nesreće u helikopteru je bilo šest članova posade. Prema navodima američke vojske, svi vojnici koji su bili deo posade helikoptera uspeli su da prežive.

Pripadnici Federalne vatrogasne spasilačke službe brzo su stigli na lice mesta i evakuisali sve članove posade iz vode, nakon čega su izvezeni na obalu na lekarski pregled zbog povreda.

Vazduhoplovstvo Pacifičke flote SAD saopštilo je da je istraga o okolnostima incidenta u toku. Mesto pada helikoptera je pod zaštitom jedinica američke obalske straže.

Pre samo dva meseca, pet američkih vojnika za specijalne operacije poginulo je u padu helikoptera MH-60  u istočnom Mediteranu. Nesreća se odigrala 10. novembra.

Posada helikoptera MH-60 je tada bila u misiji obuke za punjenje gorivom kada se letelica srušila kod obala Kipra, rekli su izvori pod uslovom anonimnosti, dodajući da je nesreća pod istragom.

Američka vojska je čekala, te nije htela da imenuje vrstu letelice koja se srušila i nije dala informacije o sudbini njene posade, kada smo informaciju o tragediji prvi put pisali. Uzrok nesreće takođe nije bio poznat.

Pentagon je navodno “tiho poslao grupe specijalnih snaga sa Kipra, iz Zajedničke komande za specijalne operacije, uključujući Delta Force i Navy SEAL tim 6, da budu u pripravnosti u slučaju da je potrebna njihova intervencija za evakuaciju američkih državljana iz regiona”.

MH-60 Seahawk

Oboreni helikopter MH-60R Sea Hawk je deo HSM-41 i smatra se jednim od najnaprednijih helikoptera u službi američke mornarice. Helikopter MH-60R poznat je po visokim tehničkim karakteristikama i širokim mogućnostima primene, uključujući traganje i spasavanje, kao i borbene misije.

U dinamičnom svetu pomorskih operacija, jedan helikopter se izdvaja kao nezamenjiv igrač u vazduhoplovstvu SAD – MH-60 Seahawk. MH-60 je proizašao iz dugogodišnjeg razvoja, postajući nezamenjiv deo pomorskih operacija.

Različite varijante, poput MH-60R Seahawk i MH-60S Knighthawk, prilagođene su specifičnim potrebama i misijama.

Sa sposobnošću da operiše sa različitih pomorskih platformi, MH-60 Seahawk je ključni partner nosača aviona, krstarica, razarača i fregata. Njegova fleksibilnost ga čini nezaobilaznim u pomorskim snagama širom sveta.

MH-60R Seahawk je koristan u otkrivanju i praćenju podmornica. Opremljen sonarima i torpedima, ovaj helikopter je ključni čuvar podvodnih prostora.

MH-60S Knighthawk pruža dodatnu dimenziju sa svojom višenamenskom sposobnošću. Ovaj helikopter se koristi za transport, dopunu goriva, spasilačke operacije, i druge zadatke koji zahtevaju brzu i efikasnu reakciju.

Avionika MH-60 Seahawk je na zavidnom nivou, uključujući radare, senzore i komunikacione sisteme. Automatizovani sistemi pružaju podršku pilotima u izvršavanju preciznih misija.

Sposobnost operacija tokom noći je jedna od bitnih stavki, a MH-60 Seahawk to postiže sa sistemima za noćno izviđenje. Takođe, implementacija pojedinih elemenata stealth tehnologije smanjuje detekciju kod neprijateljskih snaga te povećavajući efikasnost.

MH-60 Seahawk, osim SAD, koriste vojne snage mnogih drugih zemalja širom sveta.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave