NaslovnaNovostiAmeričke snage za specijalne operacije izgubile 5 vojnika i MH-60 helikopter nedaleko...

Američke snage za specijalne operacije izgubile 5 vojnika i MH-60 helikopter nedaleko od obala Kipra

Pet američkih vojnika za specijalne operacije poginulo je u padu helikoptera u istočnom Mediteranu 10. novembra, saopštili su juče američki zvaničnici.

Vojska je bila članovi posade helikoptera MH-60 u misiji obuke za punjenje gorivom u petak uveče kada se letelica srušila kod obala Kipra, rekli su izvori pod uslovom anonimnosti, dodajući da je nesreća pod istragom.

Američka vojska je čekala, te nije htela da imenuje vrstu letelice koja se srušila i nije dala informacije o sudbini njene posade, kada smo informaciju o tragediji prvi put pisali. Uzrok nesreće takođe nije bio poznat.

Pentagon je navodno “tiho poslao grupe specijalnih snaga sa Kipra, iz Zajedničke komande za specijalne operacije, uključujući Delta Force i Navy SEAL tim 6, da budu u pripravnosti u slučaju da je potrebna njihova intervencija za evakuaciju američkih državljana iz regiona”.

Ove snage su takođe obučene za sprovođenje misija spasavanja talaca. Desetak američkih talaca je uzeto kada je Hamas napao Izrael 7. oktobra, međutim, zvaničnici Bajdenove administracije su insistirali da ne planiraju da intervenišu na terenu u gusto naseljenom pojasu Gaze, gde izraelska vojska već uveliko sprovodi kopnene operacije.

Članovi posade helikoptera koji su učestvovali u nesreći bili su među vazduhoplovcima koji su bili zaduženi za prevoz američkih komandosa u takvim tajnim misijama.

U saopštenju u nedelju, američka evropska komanda priznala je smrt petorice svojih vojnika u, kako je rekla, “rutinskoj misiji dopunjavanja goriva”, ali nije dala više detalja, održavajući tajnost oko njihove misije.

Sekretar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je u nedelju: „Ožalostimo tragični gubitak pet američkih vojnika tokom nesreće na obuci u Sredozemnom moru”.

Predsednik Bajden je, napominjući da je to bio vikend za Dan veterana, rekao: „Naši pripadnici svakodnevno stavljaju svoje živote na kocku za našu zemlju. Oni voljno rizikuju da bi zaštitili američki narod.”

MH-60 Seahawk, Knighthawk

U dinamičnom svetu pomorskih operacija, jedan helikopter se izdvaja kao nezamenjiv igrač u vazduhoplovstvu SAD – MH-60 Seahawk. MH-60 je proizašao iz dugogodišnjeg razvoja, postajući nezamenjiv deo pomorskih operacija. Različite varijante, poput MH-60R Seahawk i MH-60S Knighthawk, prilagođene su specifičnim potrebama i misijama.

Sa sposobnošću da operiše sa različitih pomorskih platformi, MH-60 Seahawk je ključni partner nosača aviona, krstarica, razarača i fregata. Njegova fleksibilnost ga čini nezaobilaznim u pomorskim snagama širom sveta.

MH-60R Seahawk je koristan u otkrivanju i praćenju podmornica. Opremljen sonarima i torpedima, ovaj helikopter je ključni čuvar podvodnih prostora.

MH-60S Knighthawk pruža dodatnu dimenziju sa svojom višenamenskom sposobnošću. Ovaj helikopter se koristi za transport, dopunu goriva, spasilačke operacije, i druge zadatke koji zahtevaju brzu i efikasnu reakciju.

Avionika MH-60 Seahawk je na zavidnom nivou, uključujući radare, senzore i komunikacione sisteme. Automatizovani sistemi pružaju podršku pilotima u izvršavanju preciznih misija.

Sposobnost operacija tokom noći je jedna od bitnih stavki, a MH-60 Seahawk to postiže sa sistemima za noćno izviđenje. Takođe, implementacija pojedinih elemenata stealth tehnologije smanjuje detekciju kod neprijateljskih snaga te povećavajući efikasnost.

MH-60 Seahawk, osim SAD, koriste vojne snage mnogih drugih zemalja širom sveta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave