NaslovnaNovostiRusi izveštavaju o zauzimanju sela Solovjevo, napeto u Kislovki i Paraskovjevki; Da...

Rusi izveštavaju o zauzimanju sela Solovjevo, napeto u Kislovki i Paraskovjevki; Da li je front pred kolapsom?

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je uspešan završetak operacija zauzimanja Solovjeva u Donjeckoj Narodnoj Republici i Kotljarovke u Harkovskoj oblasti. Kao rezultat ovih operacija koje su izvele jedinice grupe snaga Centar, naneti su značajni udarci ljudstvu i tehnici Oružanih snaga Ukrajine, tvrde iz ruskog ministarstva.

Među ključnim dostignućima navode poraz jedinica 92. jurišne, 31., 100., 115. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, 109. brigade teritorijalne odbrane i 2. brigade narodne garde u rejonima naselja Novgorodskoje, Rozovka, Kalinovo, Umanskoje i Progres.

Tokom borbi odbijeno je sedam kontranapada jurišnih grupa 68. jegerske, 142., 143. pešadijske, 59. motorizovane pešadijske, 24., 47. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima Novokalinove, Očeretina, Netajlova i Berdičija.

Ukupni ukrajinski gubici su iznosili do 370 poginulih, uništena su borbena oklopna vozila, 20 vozila, kao i haubica D-30 kalibra 122 mm, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Slične akcije izvela je i grupa trupa Zapad, koja je napala jedinice 14., 44., 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 119. brigade teritorijalne odbrane u oblastima Kupjanska, Stelmahovke i Novosadoja.

Ovde su, prema ruskim tvrdnjama, odbijena tri kontranapada jurišnih grupa 54. mehanizovane i 77. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Tokom borbi uništeno je do 120 boraca, dva tenka, među kojima jedan Leopard, dve haubice M777, haubica Msta-B i tri samohodna topa Gvozdika.

U toku zauzimanje Kislovke u oblasti Harkova

Ruske vojne jedinice nastavljaju da izvode svoje specijalnu operaciju, postigavši značajan uspeh u oblasti Kislovke. Prema podacima ruskih izvora dobijenim od ukrajinskih službi za praćenje, ruske trupe su uspele da napreduju u oblasti širine i dubine nešto više od kilometar.

ukrajinska vojska ilustracija

Ova ofanziva prati nedavno zauzimanje sela Kotljarovka, koje se takođe nalazi u oblasti Harkova.

Zauzimanje Kotljarovke od ukrajinskih oružanih snaga bilo je značajan uspeh za rusku vojsku, tvrde, a ovaj napredak jača njihovu poziciju u regionu, stvarajući preduslove za dalje operacije. Očekuje se napad na Ivanovku.

U oblasti Kislovke, ruske trupe su pojačale svoje prisustvo, koristeći taktičku prednost stečenu nakon zauzimanja Kotljarovke. Jedinice uključene u ofanzivu uključuju mehanizovane brigade, koje koriste različite vrste teške tehnike i artiljerije za probijanje odbrambenih linija.

Prodor na teritoriju sela Paraskovijevke

Iz ruskih izvora takođe se iveštava se da su njihove trupe uspešno stekle uporište u selu Paraskovjevka, što ocenjuju kao “značajno dostignuće” u trenutnim neprijateljstvima. Prema ruskim izvorima sa terena, Paraskovjevka, koja se nalazi na samo 500 metara od nedavno zauzete Novomihajlovke, sada je pod kontrolom ruskih trupa.

Ovo strateški važno selo nalazi se na magistralnom putu koji vodi ka Marinki i Ugledaru, gde su ukrajinske oružane snage prethodno postavile svoje odbrambene linije.

Uspešna konsolidacija u Paraskovjevki omogućava Oružanim snagama Ruske Federacije da ojačaju svoje pozicije i stvore preduslove za dalje napredovanje u ovim strateškim pravcima.

Posle proboja u Očeretinu, odbrana Oružanih snaga Ukrajine može da se uruši

Italijanska publikacija IL Fatto Quotidiano izveštava o kritičnoj situaciji na ukrajinskom frontu u regionu Očeretino, gde su ruske trupe postigle značajan prodor. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj događaj bi mogao da izazove „domino efekat“ i da dovede do kolapsa odbrambenih linija ukrajinskih oružanih snaga.

kontraofanziva ilustracija

Analitičari ističu da ukrajinske trupe nemaju dovoljno kadrovskih rezervi da se efikasno suprotstave ofanzivi. Poteškoće u popunjavanju osoblja i moguće iscrpljivanje borbenih resursa mogu kritično uticati na odbrambenu sposobnost Oružanih snaga Ukrajine.

Prema pisanju publikacije, čak i značajna vojna pomoć sa Zapada može biti neefikasna ako ruske trupe nastave da brzo napreduju i uništavaju ukrajinske odbrambene linije. U ovom slučaju, pitanja logistike i stvaranja skladišta za nove zalihe oružja postaće posebno aktuelna, jer će biti nejasno na kojoj teritoriji se ono može bezbedno postaviti.

4 KOMENTARA

  1. Meksiko je namenska industrija Amerike. Samo što Meksiko proizvodi drogu za američku elitu. To im ne smeta.

    1
    1
  2. Vidim ja da ovde Rusi uništavaju ukraincima tehniku a ukrosi preuzimaju zasluge i kače kao da su oni uništili Rusko pa slade još.
    Svi se hvale uništavanjem i ubijanjem i koliko njihovo oružije može ubiti.
    A ljudi ginu li ginu, kad je tuđe još se likuje.
    Bože zdravlja pa tima koji likuju bilo ko Ukrajnskom i Ruskom narodu gde ginu najmiliji dok ovi zarađuju milione, da krene i u Teksasu pa da ne moraju da transportuju preko pola sveta do Libije, Sirije, Palestine a i Ukrajne.

    25
    • Nigde veze.
      Eno Meksikanci pobiše sve koje se protive trgovinom drogom namenjenoj za Ameriku.
      Isto je u Boliviji i Kolumbiji.
      Svako ko se suprotstavi dopremanju narkotika je neprijatelj Raqzvijenog Zapada…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave