NaslovnaNovostiRusi potpuno zauzeli Novomihajlovku i žustro jure na Uglendar i Konstantinovku dok...

Rusi potpuno zauzeli Novomihajlovku i žustro jure na Uglendar i Konstantinovku dok Kijevu ne stigne pomoć iz SAD

U međuvremenu, očekuje se da će ukrajinska vojska dobiti nove rakete ATACMS sa dometom od 300 km kao deo američkog vojnog paketa pomoći.

Dok se Amerikanci pripremaju za opremanje ukrajinskih oružanih snaga novim sistemima naoružanja, uključujući nove rakete ATACMS, navodi se da su ruske trupe u potpunosti zauzele naselje Novomihajlovka u pravcu Donjecka.

Još jedno naselje u rukama Rusa

Detaljnije i prema novim ažuriranjima relevantnih medija, ruska vojska je uspešno završila operaciju zauzimanja Novomihajlovke u pravcu Donjecka. Ovo dostignuće daje ruskim trupama mogućnost da dalje napreduju u ovom sektoru fronta.

Ruski izvori javili su da ruska vojska trenutno „čisti“ područje oko naselja, međutim, većina ukrajinskih vojnika je prethodnih dana već masovno pobegla iz Novomihajlovke. Konkretno, rečeno je da je 155. brigada marinaca Moskve proterala jedinice ukrajinske vojske sa tog područja.

Za Ruse, zauzimanje Novomihajlovke smatra se velikim uspehom, jer će pomoći snagama da prošire svoje taktičke sposobnosti i bolje koordiniraju napad na obližnji Uglendar i da se time približe Konstantinovki.

novomihajlovka
novomihajlovka

Operacija ruskih trupa zauzimanja Novomihajlovke bila je prilično komplikovana i teška, prenose Rusi i dodaju da je to selo donedavno bilo jedan od najkritičnijih utvrđenih centara ukrajinske vojske, dajući mu pristup u pravcu južnog Donjecka i okolina od Uglendara.

Rakete ATACMS za Ukrajince

U drugim nedavnim vestima, s obzirom na to da je Predstavnički dom SAD odobrio paket pomoći Ukrajini, očekuje se da će Kijev dobiti nove sisteme naoružanja, uključujući rakete dugog dometa ATACMS. Ove rakete pokazuju sposobnost da pogode neprijateljske ciljeve čak i na udaljenosti od 300 kilometara.

Paket vojne pomoći koji treba da bude dostavljen ukrajinskim oružanim snagama ima ukupnu vrednost od 61 milijardu dolara i odobren je sa višemesečnim zakašnjenjem zbog prigovora republikanaca iz američkog Kongresa.

Nakon odobrenja Predstavničkog doma SAD, dokument će biti poslat Senatu SAD i ako ga on odobri, ići će na konačan potpis američkom predsedniku Džou Bajdenu.

mgm 140 atacms
mgm-140 atacms

Očekuje se da će neki od sistema uključenih u paket početi da se isporučuju u Ukrajinu vrlo brzo, čak i tokom sledeće nedelje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je nedavno da će rakete dugog dometa ATACMS “pomoći Ukrajini da pogodi vazdušne baze na privremeno okupiranom Krimu odakle Rusija lansira precizno navođene rakete”.

Američki general Braun: mali rizik od eskalacije u slučaju isporuke raketa ATACMS Ukrajini

Predsednik Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD, general Čarls Braun, u vezi sa perspektivom snabdevanja Kijevu raketama proširenog dometa ATACMS, najavio je smanjenje rizika od eskalacije u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, „uzdržan odgovor“ Rusije na seriju nedavnih napada UAV u unutrašnjosti zemlje omogućio je Pentagonu da prilagodi svoju analizu rizika od isporuke balističkih projektila Ukrajini.

Smatram da rizik od eskalacije nije tako visok kao što je možda bio na početku procesa, rekao je američki general na sastanku sa vašingtonskom grupom vojnih posmatrača.

general carls braun
general carls braun

S tim u vezi, Braun je pozvao Kongres na brzo usvajanje paketa pomoći Kijevu. On je dodao da će se Ukrajina u doglednoj budućnosti suočiti sa kontinuiranim granatiranjem. Ali on je dodao da su strahovi od velike ruske prolećne ofanzive „preuveličani“.

Ne znam da li će Rusi uspeti da organizuju veliku ofanzivu. Mislim, ako pogledate šta se desilo tokom prošle godine, Rusi su zaista bacili sve svoje snage i sve svoje ljudstvo i oružje i oklop da postignu ono što su postigli, rekao je general, očigledno zamenivši teze.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

atacms 1
atacms 1

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

15 KOMENTARA

 1. Nije to ni vidjelo senata tosu navisticki lufaci kojisu bonbardovali Srbiju bez saglasnost S.B….U.N.
  Kako oni mogu slati rakete dugig dometa znaci da ubija Ruski narod znaci da amer objavljuje rat Rusiji.
  Sta misle da tako Rus salje rakete Meksiku fa Meksikanci tuku po Ameriki.
  Ameri bi odma zaratili.
  Zasto Rus to neupozori i dase odma vrati istim putem jer Rusisu jaca vojna sila od amera .
  Gdjegodsu ameri poceli rat izginulisu i pobjegli.Samo primjer Vijetnam Avganistan i.t.d.Nikakvi borci.

 2. Kako god, rat se nastavlja do poslednjeg Ukrajinca i narednih par godina. Teške, krvave, borbe tek predstoje…
  Žali Bože toliko mladih života a sve zbog politike “Vlade u sjenci” i planova najvećeg zla na svijetu -cIONISTA.

  56
  68
  • Pa oni USA se nadaju da ce uzeti Ono sto ostane
   od Ukrajine. To su vec kupili isporukom oruzja. To I’m je cilj , iskorijeniti mladu Ukrajinsku musku populaciju. Lakse ce vladati. Ukrajinci su to sami odabrali.
   Neka izginu. Koga briga.
   Greska je to sto vi tamo u Srbiji mislite, da su Ukrajinci I Rusi braca. Jesu isto kao I Srbi I Hrvati. Cilj liberalog zapada antikrista da unisti pravoslavlj a kanije I katolicanstvo
   U svakom slucju kriscanstvo.
   Ukrajinci su samo oruzje koje oni koriste.
   Neka izginu. Koga briga.

   57
   69
   • Za skoro sve napisano si apsolut u pravu ! Samo jedan detalj, ako je to detalj. Vecina zapadnih ukropa i rusi (kazem vecina, vrv i velika) jesu u odn sa Rusima kao mi Srbi i Hrvati. Dok vecina istocne Ukre (i to sigurno velika vecina) jesu sa Rusima ne bracja, nego su bukvalno Rusi. Zarobljeni i utamniceni od strane ovih prvih ! Oni su Rusi jezicki, kulturoloski, istorijski, i u svakom drugom smislu, u srcu i dusi.
    I to je jedan od bitnih faktora koji u ovoj Ruskoj prici sa ukrom jebe koku, a nije petao. Sve ostalo sto si napisao potpisujem.

    16
    25
 3. moze neko da mi pojasni ne znam bas kako funkcionse taj americki sistem…naprimer kongres je odobrio…ali ako senat ne odobri sta se dalje desava sta je starije cija se postuje…kongres je nesto kao kod nas parlament…a senat je vlada…kod nas je parlmanet bitnije a kod USA?

  16
  1
  • Senat je gornji dom u parlamentu koji ima dva doma. U SAD, parlament je poznat kao Kongres. Drugi deo američkog Kongresa je Predstavnički dom. U Kapitol zgradi u Vašingtonu se nalazi Kongres SAD. Dakle Predstavnički dom = donji dom dok Senat = gornji dom. Kad predlog prođe oba onda ga potpise ili vrati predsednik.

   Predstavnički dom ima najviše članova koje bira narod i sama reč kaže.

   Senat ima po dva senatora iz svake države dakle 100 političara.

   Predsednik je jedan i zove se Bajden.

   “Liberalno zelenoj demokratiji” su problem pravili oni kojih ima najviše i koji su najbliži narodu.

   Sada više nema problema.

   8
   3
   • znaci sad kad jenkiji odobre 95 milijadi dolara msm nastapaju jer je amerika odavno nema pokrice sa svoje troskove hoce to uticati na obican narod u USA…stavrno te pitam ne zezam se ….jer kod nas kad se stampa novac odmah se oseti ide inflacija gore…a u USA…

    20
    26
    • Nacionalni dug je 34 biliona, a vraćaju svi kojima U.S gospodare. Najveći vlasnici duga su japan pa britanija. Paradoksalno, japan je najveći dužnik na svetu sa 260% bdp, a najveći vlasnik japanskog duga je U.S koji su takodje najveći vlasnici dugova ostalih zemalja po svetu.

     11
     21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave