NaslovnaNovostiRusi na 23 minuta od Harkova: Pripadnici 1. tenkovske armije podigli zastavu...

Rusi na 23 minuta od Harkova: Pripadnici 1. tenkovske armije podigli zastavu u Kotljarovki

Ruska vojska zauzima sela jedno za drugim, napredujući u različitim pravcima na ukrajinskim frontovima. Ruski vojnici su 4. maja podigli zastavu Ruske Federacije u selu Kotljarovka u pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti.

Naselje su zauzeli pripadnici ruske 1. tenkovske armije. Jedinice 47. divizije su pre dva dana probile više linija odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Prema preliminarnim izveštajima, ruske snage završavaju operaciju čišćenja u toj oblasti.

Selo Kotljarovka se nalazi južno od Kislovke, gde su ruske snage zadobile uporište u istočnom delu naselja. Borbe su već u toku 23 minuta od Harkova. Ovo naselje se nalazi na brdu i pokriva magistralni put N-26 Kupjansk – Svatovo, dakle igra važnu ulogu u odbrani autoputa.

Očekuje se da će Ministarstvo odbrane Rusije proglasiti punu kontrolu nad Kotljarovkom narednih dana, nakon što oblast naselja bude potpuno obezbeđena.

Prema izveštajima iz ruskih ali od nedavno i zapadnih izvora, ukrajinski vojnici sa povlače svojih vojnih položaja pod teškim granatiranjem ruske artiljerije i masivnim vazdušnim napadima, uprkos naređenju ukrajinske vojne komande.

Izveštaji iz Kijeva ovakve poteze nazivaju neophodnim „taktičkim pregrupisavanjem snaga“ i „zauzimanjem pripremljenih pozicija za odbranu“.

Napredovanje u ovom pravcu pokazalo se krajnje neočekivanim za ukrajinske snage, te trenutno pokušavaju da izvrše kontranapad. Međutim, sudeći po napredovanju ruskih trupa, u bliskoj budućnosti mogu pasti i naselja u blizini Kotljarka.

Ruske trupe zauzele su Arhangelskoje severoistočno od Očeretina

Postalo je poznato da su jedinice Oružanih snaga Rusije od Oružanih snaga Ukrajine zauzele selo Arhangelskoje, koje se nalazi nekoliko kilometara severoistočno od sela Očeretino na teritoriji Donjecka.

Ove informacije donose ruski vojni dopisnici i specijalizovni mediji, pozivajući se na informacije sa prve linije fronta. U publikacijama se navodi da su ukrajinske snage brzo napustile Arhangelskoje pod pritiskom ruskih trupa.

Na snimku sa lica mesta vidi se kako pripadnici Oružanih snaga Ukrajine jure iz sela kroz polje pored šumskog pojasa i na njih puca artiljerija Oružanih snaga Rusije.

Još jedna ruska zastava:

Ove prateće slike sadrže nepristojne reči, tako da ih ne možemo citirati u materijalu, ali ih svako može lako pronaći na internetu.

Nakon toga, Oružane snage Ukrajine pokušale su da se učvrste i zaustave napredovanje jurišnih grupa Oružanih snaga Rusije kod opornika, koji se nalazi zapadno od sela. Međutim, prema istim izvorima, napori ukrajinskih snaga bili su uzaludni, Rusi su ih izbacili sa položaja, proširivši njihovu zonu kontrole i primoravši ih da se još više povuku.

“Neočekivani i munjevit napad zbunio je komandu i jedinice Oružanih snaga Ukrajine na ovom sektoru fronta. Liniju fronta probijale su oklopne udarne grupe Oružanih snaga Rusije, koje su podržavale artiljerija i avijacija”, tvrde iz ruskih izvora.

Povlačenje ukrajinskih trupa možete snimcima u videu ispod:

Istovremeno, ukrajinska javnost i resursi za praćenje kao što su sistemi onlajn mapa DeepState i Liveuamap to još nisu potvrdili, što ukazuje da je deo Arhangelskog još uvek u sivoj zoni. Vrlo je verovatno da oni jednostavno čekaju zeleno svetlo od Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine i glavnokomandujućeg Aleksandra Sirskog.

Nekoliko dana ranije, zabeleženo je povlačenje ukrajinske famozne 47. motorizovane brigade Magura iz Novokalinova u Arhangelskoje. Kao što čujemo na videu, trenutku tenzije, borci su zaboravili ukrajinski i počeli da viču na čistom ruskom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave