NaslovnaNovostiFAB-3000: Rusi bi mogli početi udare vazdušnom bombom uporedivom sa taktičkim nuklearnim...

FAB-3000: Rusi bi mogli početi udare vazdušnom bombom uporedivom sa taktičkim nuklearnim oružjem

Vojni analitičari i eksperti nastavljaju da daju prognoze u vezi sa razvojem situacije na ukrajinskom frontu, a mnogi od njih izražavaju zabrinutost zbog mogućih dodatnih gubitaka za Rusiju ako se sukob odugovlači.

Penzionisani pukovnik i vojni kolumnista Komsomolske Pravde Viktor Baranec je u intervjuu za ruski portal ukraina.ru podelio svoja razmišljanja o trenutnoj situaciji.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je zauzimanje Avdijevke od strane Oružanih snaga Ruske Federacije predstavljalo moralni udarac za ukrajinsku vojsku, ali je, po njegovom mišljenju, otvorilo mogućnost ruskim trupama da nastave ofanzivu i postignu veći uspeh.

Međutim, kako napominje ekspert, ruska vojska je umesto toga stala, što je ukrajinskim snagama omogućilo da naprave uporište i zauzmu odbrambene pozicije.

„Nemoguće je da se Ukrajinci ponovo zakopaju u zemlju kao Avdejev“, naglasio je Baranec, napominjući da bi ovo odlaganje moglo da dovede do dodatnih gubitaka za Rusiju.

Prema njegovom mišljenju, ruske oružane snage i dalje imaju nadu za upotrebu moćne municije tipa FAB-3000, koja može da uništi minska polja, uporišta i druge utvrđene objekte.

fab 3000
fab 3000

FAB-3000 je sovjetska vazdušna bomba velikog kalibra, teška kao što ime kaže 3000 kilograma. Razvijena je tokom Drugog svetskog rata i široko je korišćena u posleratnim godinama. Bomba je imala veliku razornu moć i korišćena je za uništavanje velikih objekata i širokih površina.

Istovremeno, ekspert priznaje da je malo verovatno da će u bliskoj budućnosti doći do radikalnog pomeranja fronta, ali naglašava da će Rusija nastaviti ofanzivu i pritisak na ukrajinske oružane snage.

On je rekao da će ruske trupe napredovati kroz naseljena područja dok ne dostignu svoje ciljeve u Kramatorsku i Slavjansku.

Međutim, s obzirom na tempo napredovanja ruskih trupa, u najboljem slučaju to će se desiti do kraja leta, a važno je razumeti da su Oružane snage Ukrajine već dobile zapadnu vojnu pomoć, što može stvoriti dodatne poteškoće za ruske oružane snage.

Istovremeno, stručnjaci napominju da je za Rusiju ključna briga za bezbednost osoblja, te je stoga logično pretpostaviti da će ruska avijacija i artiljerija nastaviti da polako ali sigurno melju utvrđene oblasti Oružanih snaga Ukrajine i zapadne opreme.

Najava ruskih predstavnika od pre mesec dana u vezi sa početkom masovne proizvodnje avionske bombe FAB-3000 izazvala je zabrinutost kako ukrajinskih tako i zapadnih zvaničnika i stručnjaka.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je početak masovne proizvodnje visokoeksplozivnih avio-bombi FAB-3000 od tri tone krajem marta, čime je obeležena nova etapa u razvoju vojno-industrijskog kompleksa zemlje.

masovna proizvodnja fab 3000
masovna proizvodnja fab 3000

Tako se i prema rečima penzionisanog pukovnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), vojnog eksperta Olega Starikova, nova-stara ruska bomba po snazi može uporediti sa taktičkim nuklearnim oružjem.

Pričvršćivanjem krila i satelitskih kompleta za navođenje na FAB bombe od 500, 1.000 i 1.500 kilograma, Rusi su bili grublje u stanju da proizvedu municiju donekle analognu američkim JDAM i francuskim kliznim bombama Hammer.

Sa ovom lakom municijom, koju su često koristili sa udaljenosti od 40 do 70 km, ruski lovci-bombarderi Suhoj Su-34 mogli su da pojačaju svoja dejstva bez izlaganja ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

Rusi su samo ove godine lansirali oko 3.500 bombi FAB-500, 1000 i 1500, prema ukrajinskoj strani, 16 puta više klizećih bombi nego što je lansirano tokom cele 2023. godine.

Opremljen krilima i satelitskim navođenjem, FAB-3000 bi bila izuzetno moćna bomba koja bi mogla da izazove ogromna razaranja, možda čak i više nego što je Rusima potrebno protiv Ukrajine, skreću pažnju stručnjaci na zapadu.

Međutim, velika veličina bombe izaziva niz ograničenja u njenoj upotrebi. Najverovatnije, FAB-3000 ne može da se lansira sa Su-34, a rusko vazduhoplovstvo će možda morati da ih instalira na bombardere Tupoljev Tu-22M, smatraju zapadni stručnjaci.

bacanje sovjetske bombe fab 1500m54 „tepih bombardovanje iz su 34 u herson liman kupjansk
bacanje sovjetske bombe fab 1500m54 „tepih bombardovanje iz su 34 u pravcu herson liman kupjansk

Sa druge strane, izveštaji su već pokazali da je ruski odbrambeni sektor takođe započeo masovnu proizvodnju FAB-1500.

Postoje i Fab-9000 bombe

Treba napomenuti i moguću upotrebu i ponovnu masovnu proizvodnju takozvane „Car-bombe“ ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, FAB-9000 od 9000 tona.

Podsetimo, Tu-95 je projektovan tako da može da nosi bombu od 9 tona slobodnog pada, uključujući i nuklearnu.

Ukoliko ruske snage uspeju potpuno da neutrališu PVO ukrajine, čak i bez dodavanja UMPK modula, avioni poput Tu-95 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga dobiće priliku da ispuste FAB-3000 preko linije fronta, onda, iz očiglednih razloga, nikakva „linija Sirskog“ neće spasiti Kijev od novog gubitka kontrole nad teritorijama.

fab 9000
Bomba FAB-9000 M-54, razvijena kasnih 1950-ih, jedna je od najmoćnijih nenuklearnih bombi ikada u arsenalu Sovjetskog Saveza, a kasnije i Rusije, na kojoj sedi veseli entuzijasta

26 KOMENTARA

  1. Није могуће употребити ове бомбе а камоли ове од девет тона јер је нереално очекивати да ће Руси ризиковати тактичке бомбардере. Да би их бацили морали би да се превише приближе мети а то би омогућило украјинској ПВО да их лако обори.

    9
    53
  2. Hmm zao mi onog udje Ali mozda mu posalju postom jednu 3000 pa I NATO daje ukrajini Ali nesto su lose jbg puno srece kasnije

    11
  3. Бацаће их ближе.. јер због тежине неће стићи далеко, али.то неће помоћи украјинцима. Миц по миц..украјину ће претворити у пустињу. А можда и ове фаб 3000 одраде посао. Жао ми што не бомбардују запад..него страдају ваша,словенска браћа..док запад трља руке. Суровикин управо доноси планове и добија чкн заменика Шојгуа….што значи да ће Суровикин ударити најјаче, и тамо ђе се не надају.

    34
    2
    • Slovenska braća se ne bore protiv rusa, bore se ukro nacisti i njh zreba uništiti. Kome je nacizam doneo dobro?

      12
  4. Samo rokajte braco Rusi kad mi ne mozemo.Sve ove Fasisticke i Nacisticke zemlje da sjebete da se nikad ne oporave.Ako sad popustite nema od vas a i nas nista.

    258
    2
  5. He, he! Moji Rusi su genijalci. Kao i uvek kasne, jer su zanemarili koji su se sve zlotvori urotili protiv njih! Ali! Jebe* ti, to kad grune?! A ne mož’ zamisliti FAB6000 i FAB9000, koje su u fazi prototipa! Majku ti j** em , koje je će to biti bummmm! Moćno je što su u fazi obogaćivanjem termoberičkog efekta ravnog nuklearkama! Naravno, TRIDESET-ČETRDESET HILJADA nuklearki, koje su pripremili (oko 6000 zvanično) naravno čuvaju za ove JAKE! Osim toga, ne žele bespotrebno da zagade “kuglu” nuklearkama! Dovoljne će biti FAB ili “Kinžal” ili “Cirkon”!

    202
    3
  6. Ajde tetrebu idi cekaj putina malog na Dunavu..hehehehe..samo pazi da ne docekas penziju, a ako si penzioner da ne docekas kosaca..

    2
    168
  7. Ovi rusi su stvarno najveca sprdnja na ovom svetu, ko da su iskocili iz nekog ormara davno zaborabljenog na tavanu, pre monogo desetljeca, ove mrcine treba dovuci do iznad mete pa ih izbaciti a to znaci da ce nosac(avion) biti u zonu poraza pvo sisteme, ostace rusi i bez ono malo aviona sto im je ostalo. Po ovome a i po predhodno vidjenog u ove dve godine a i u Sirijii, moze se zaklnucitinda su rusi teska zabluda za sve one koje su mislili da ce konacno neko da stane na put zapadnim fukarama..teska zabluda!

    5
    170
      • Ajde tetrebu idi cekaj putina malog na Dunavu..hehehehe..samo pazi da ne docekas penziju, a ako si penzioner da ne docekas kosaca..

        2
        168
    • Ne citas tekst sa razumevanje, cisto da bi mogao da lajes, problem ove bombe je avion koji moze da je ispusti a dobice krila ko i ove manje tako da uopste nije u pitanju blizina PVO ispustace ih sa 50-60-70km daljine ko i predhodne

      159
      1
      • Dobice m..labudova..ovakva masa i tezina ne moze da glajda pa makar joj postavili i krila boinga…ovo je teska sprdnja!

        2
        170
        • Бацаће их ближе.. јер због тежине неће стићи далеко, али.то неће помоћи украјинцима. Миц по миц..украјину ће претворити у пустињу. А можда и ове фаб 3000 одраде посао. Жао ми што не бомбардују запад..него страдају ваша,словенска браћа..док запад трља руке. Суровији управо доноси планове и добија чкн заменика Шојгуа….што значи да ће Сурови ударити најјаче, и тамо ђе се не надају.

          45
        • Biti glup, nije sramota. SRAMOTA JE TIME SE PONOSITI.
          Na kolektorskom zaprdu su se smejali “Putinovim crtaćima” o Kinžalu, Posejdonu, Avangardu, …. a sada plaču.
          Pametnom dosta, mada ti ćeš to vrlo teško shvatiti.

    • Anonimuse , skini masku Seronjo. SVI koji su RUSE ( Kroz Istoriju potcenjivali) znamo kako su završili . Samo su toliko glupi da čak ni ove Bombetine ih ( Do sada) nisu dozvale pameti. A koliko mozga imaju EU , SAD i NATO vidi se po izloženom naoružanju u Moskvi!

      117
      3
    • slazem se spradaju se vec 3 godine sa 33 zemlje sveta…..od toga navodno bar polovina u top 20 ekonomija i opet ne mogu da dodure dovoljno nauoruzanja Klovnu u Kijevu da istera Ruse iz 5 sela kako vi kazete…prvo su stigli Himarsi cudotvorni pa nista, pa onda laeopradi pa nista, pa celedzeri i ambramsi pa nista. pa storm shadow pa nista, sad atacms pa nista….Patrote sam zaboravio kako gore…shvati da za svako zapadno naoruzanje Rusi imaju analog plus je mnogo jeftinije….i sami proizvedu naoruzanja godisnje vise od svih 33 clanice NATO-a….nisam Rusofil a jos manje Zapadno orejetisan jer ni jedni nisi med i mleko…samo cu ti reci da su geopolicka struktura menja i da se teziste prebacuje na Aziju tamo je buducnost Evropa ce uskoro biti kao Bliski istok, jer mladi nemci traze Kalifat, premijer Skotske Hamza Jusuf citokrvni gortak, premijer Britanije Sunak potomak kralja Edvarda IV…lozis se tu na zapad na Evropu ona je ovde zrtveni Jarac…Amerika ce se lako preorjetisati i sklonit iz evrope to joj je najmanji problem oni su globalna sila sta cemo sa ovim nasim mucenicima po evropi kakav ce tu haos da bude za deceniju najvse dve….Kinezi i Rusi su sad saveznici silom prilika jer su Kinezi svesni ako zapad dokusuri Rusiju da su oni sledeci..e ovako ce oni zajedno da rese taj problem, zapad je klinicki mrtav…..ovo zapad msm za zapadnu evropu + britaniju tu ne spada USA…USA je posebna prica veliki globalni igrac koji zna kad treba da stane..

      142
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave