NaslovnaNovostiU Ukrajini prvi put primećen lovac MiG-29 sa francuskom vođenom bombom HAMMER

U Ukrajini prvi put primećen lovac MiG-29 sa francuskom vođenom bombom HAMMER

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je očigledno dobilo bombe francuskog naoružanja Air-Sol Modulaire (AASM), poznatije kao visoko agilna modularna municija proširenog dometa (HAMMER).

Izdanje Army regonition piše da je u Ukrajini primećen borbeni avion sovjetske proizvodnje MiG-29 sa francuskom bombom AASM (HAMMER). Kako navodi izdanje, primećen je avion ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa jednom bombom ovog tipa ispod krila.

Sa druge strane, da je Kijev po prvi put upotrebio francuske vođene bombe AASM-250 da gađa ruske ciljeve pisali smo još 8.3.2024. godine. General-potpukovnik Mikola Oleščuk, komandant Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, tvrdio je da je ukrajinska vojska koristila precizno navođenu municiju AASM-250, koju je isporučila Francuska.

Ova operacija je označila prvu upotrebu takve municije od strane ukrajinskog vazduhoplovstva u kontekstu aktuelnog sukoba, tvrde u Kijevu. Međutim, tada nije bilo navedeno koji avioni su izvršili udar.

AASM je moderna raketna vođena bomba francuskog porekla. Razvijena je za upotrebu kao precizno oružje. Odugovlačenje razvoja dovelo je do toga da je Francuska nabavila Enhanced Paveway II kao privremeno oružje. Navodno se AASM pokazao veoma efikasnim u borbi.

Nabavku ove municije potvrdio je ranije francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Tokom konferencije za novinare, on je najavio odluku Francuske da Ukrajini isporuči rakete SCALP-EG i vođene bombe vazduh-zemlja modularnog oružja (AASM, Armement Air-Sol Modulaire), uključujući početnu seriju od 40 krstarećih projektila SCALP-EG i naknadne isporuke AASM bombi.

Francuska je u januaru najavila novu vojnu pomoć Ukrajini, koja se sastojala od 40 raketa dugog dometa SCALP-EG, 50 AASM bombi (modularne vazduh-zemlja) mesečno tokom narednih godinu dana.

Ova pomoć je u skladu sa prethodnim obećanjima francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukoliko se obistini namenjena je snabdevanju ukrajinskog vazduhoplovstva sa skoro 600 takve municije do kraja godine.

aasm hammer
aasm hammer

AASM municija, takođe poznata kao HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range), poboljšaće donekle sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva, kao što je precizno gađanje ciljeva velikog dometa.

AASM je zasnovan na konvencionalnoj glupoj bombi i dodaje deo za navođenje napred i deo za pojačavanje pozadi. Pojačivač se sastoji od raketnog motora na čvrsto gorivo i četiri fiksna krila. Odeljak za navođenje dolazi u tri tipa glava tragača i ima osam skraćenih krila koja služe kao kontrolne površine.

Sve tri opcije koriste GPS i inercijalnu navigaciju. Jedna opcija dodaje infracrveno navođenje za mapiranje terena, a druga dodaje poluaktivno lasersko navođenje. AASM se može nositi raznim zapadnim avionima, uključujući Rafale i Mirage 2000.

Strateški, upotreba AASM municije od strane Ukrajinaca mora uzeti u obzir izuzetno naprednu rusku protivvazdušnu odbranu, koja može da presreće takve navođene bombe.

aasm 1000
aasm 1000

Stoga, uprkos njihovoj preciznosti i dometu, njihova efikasnost nikako nije zagarantovana protiv protivnika poput Rusije, opremljenog sofisticiranim protivmerama kao što su sistemi za elektronsko ratovanje. Takođe, upotreba ove municije povećava rizik za ukrajinske avione, čiji je broj svakim danom sve manji.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine: Isporuka F-16 bi mogla da dovede do preokreta na frontu, ali za sada imamo akutnu nestašicu municije

Istovremeno, avioni zapadne proizvodnje još uvek nisu prebačeni u Ukrajinu, iako se o njihovoj nabavci već više od godinu dana razgovara. Danska i Holandija su se prve odrekle svojih lovaca američke proizvodnje F-16 Fighting Falcon u korist Ukrajine.

Prema izveštajima zapadne štampe, prve isporuke aviona, koje su prvobitno bile planirane za zimu, a zatim za proleće ove godine, mogle bi da budu izvršene u julu.

Stručnjaci kao glavne prepreke za prebacivanje američkih lovaca u Oružane snage Ukrajine nazivaju nedostatak obučenog osoblja – pilota i tehničkih specijalista, kao i nedostatak odgovarajuće infrastrukture za održavanje aviona ovog tipa.

U međuvremenu, zamenik šefa ukrajinskog Ministarstva odbrane po imenu Gavriljuk napominje da je situacija sa municijom u zemlji blizu kritične. Prema rečima zamenika ministra, „zalihe nekih vrsta municije su pale na kritičan nivo“.

f 16 i zelenski
f 16 i zelenski

Istovremeno, Gavriljuk izražava nadu da će „američki F-16 omogućiti da se postigne prekretnica u situaciji na frontu“. “Ovo će poboljšati naše mogućnosti na zemlji. Ali dok nema aviona, moramo priznati da je količina municije nekog tipa pala na kritične nivoe.”

Prethodno je Zapad saopštio da Oružane snage Ukrajine imaju poteškoća u pogledu artiljerijskih granata različitih kalibara, ali su najveći problemi povezani sa akutnim nedostatkom municije za sisteme PVO. Tvrdilo se da bi neki sistemi PVO mogli da ostanu bez municije pre kraja marta.

Podsetimo, Kijev je ranije nazivao „tačkom preokreta na frontu” i snabdevanje tenkova Leoparda, Abrama, raketa Storm Shadow i sistema PVO Patriot… Lista se nastavlja, međutim, ni zapadni lovci F-16 kao ni AASM francuske bombe neće promeniti situaciju na frontu.

2 KOMENTARA

  1. Komsijama stizu sa Rafalima u tzv.”osnvnom paketu naoruzanja”. Moze li clanak o tome s kakvim sve avio bombama raspolaze Srbija te postoje li projekti namenske industrije u tom smislu?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave