NaslovnaNovostiU Rusiji počela masovna proizvodnja zastrašujućih avio bombi FAB-3000: Koje ciljeve će...

U Rusiji počela masovna proizvodnja zastrašujućih avio bombi FAB-3000: Koje ciljeve će gađati džinovi od 3 tona sa UMPK?

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je početak masovne proizvodnje visokoeksplozivnih avio-bombi FAB-3000 od tri tone, čime je obeležena nova etapa u razvoju vojno-industrijskog kompleksa zemlje.

Ova informacija postala je poznata tokom inspekcije državnog odbrambenog naloga u preduzećima u oblasti Nižnji Novgorod, koju je sproveo ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prilikom posete jednom od preduzeća u sektoru odbrane, ministar je upoznat sa značajnim povećanjem proizvodnje avionskih bombi: proizvodnja FAB-500 je povećana nekoliko puta, FAB-1500 – udvostručena, a još od februara 2008 kada je stala, ove godine je pokrenuta masovna proizvodnja FAB-3000.

Takođe se navodi da se širi asortiman proizvedene artiljerijske municije. Stručnjaci ne isključuju da se povećana proizvodnja može direktno povezati sa spremnošću za ugradnju UMPK modula na avio-bombe, što će povećati njihov domet bacanja.

Napominje se da je od prošle godine obim proizvodnje savremenog artiljerijskog i avijacionog naoružanja povećan čak pet puta.

Ovakvi rezultati postignuti su zahvaljujući rekonstrukciji i tehničkom preopremanju proizvodnih objekata, kao i modernizaciji proizvodnih linija korišćenjem savremene visokotehnološke opreme. U proteklih godinu dana, fabrika se rekonstruisala i modernizovala, prema ruskim izvorima.

Preduzeće je prešlo na 24-časovni režim rada u tri smene, što je omogućilo značajno povećanje proizvodnje. Pored toga, broj osoblja preduzeća se povećao za više od 1.100 ljudi od 2022. Poboljšanje uslova rada, povećanje tarifnih stopa, plata i promena sistema bonusa doveli su do prosečnog povećanja zarada u fabrici za 20%, tvrde ruski izvori vesti.

Podsetimo, pre samo 15-ak dana izveštaji su pokazali da je ruski odbrambeni sektor takođe započeo masovnu proizvodnju FAB-1500.

Ukoliko uzmemo u obzir da duplo lakša, FAB-1500 od 1,5 tone, ima kapacitet da stvori eksploziju koja je jednaka visini stambene zgrade od 20 spratova, možete sami pretpostaviti razornu moć FAB od 3 tone.

Ko će biti nosač avio bombi od 3 tone sa dodatim UMPK modulima?

S obzirom da za najveće bombe, FAB-5000 i FAB-9000 ne postoji odgovarajući nosač, vraćamo se na FAB-3000, koji su već korišćene tokom operacije zauzimanja Mariupolja (napadi na Azovstal).

masovna proizvodnja fab 3000
masovna proizvodnja fab 3000

Očigledno, s obzirom na to da Kijev ima savremene PVO sisteme, upotreba ovih bombi će biti omogućena samo u kombinaciji sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK) i, verovatno, sa akceleratorima baruta za povećanje dometa uništenja.

Saznali smo da je praktični domet jedrenja FAB-1500 nešto manji od FAB-500. Očigledno je da povećanje mase avionske municije negativno utiče na razdaljinu koju prelazi. FAB-3000 će se verovatno pokazati slično u ovom smislu.

Jedini razumni nosač nove-stare bombe je dalekometni bombarder Tu-22M3. U teoriji, FAB-3000 se može koristiti sa strateških nosača raketa Tu-160 i Tu-95MS, ali će to zahtevati nadogradnju njihovih unutrašnjih odeljaka, što je malo verovatno da će biti sprovedeno.

Šta je sa Su-34?

Uprkos činjenici da ovaj frontalni bombarder može da nosi spoljni rezervoar za gorivo PTB-3000 (iste mase kao i FAB-3000), malo je verovatno da će dimenzije vazdušne bombe omogućiti da se bezbedno postavi na bilo koji od ogibljenja.

fab 3000 na proizvodnoj traci
fab 3000 na proizvodnoj traci

Tu-22M3 ima tri uporišta koja mogu da izdrže težinu bombe od 3 tone – centralno (ventralno) i dva krilna. Ovo su tri bombe.

Štaviše, u teoriji, “Tupoljev” će moći da odvuče i 42 FAB-500 ili 8 FAB-1500. Zvuči mnogo impresivnije od tri FAB-3000.

Za koje će ciljeve biti namenjene najmoćnije bombe FAB-3000 sa UMPK?

Očigledno je da Vazdušno-kosmičke snage Rusije stvaraju jedinstven, visoko specijalizovan avijacijski kompleks povećane snage, odnosno za jedinstvene prilike. Za ciljeve koji se ne mogu efikasno uništiti postojećim bombama i projektilima.

Na kraju krajeva, na liniji borbenog dodira retko kada se pojavi toliko značajnih ciljeva na kojima bi trebalo da se koristi tako moćna municija.

Međutim, postoje mostovi preko Dnjepra i još su čitavi.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave