NaslovnaNovostiZapadne trupe u Ukrajini? Makron: Ako Ukrajina to od nas zatraži, a...

Zapadne trupe u Ukrajini? Makron: Ako Ukrajina to od nas zatraži, a front im se uruši otvorene su sve opcije

Francuski predsednik Emanuel Makron po ko zna koji put ponovio je mogućnost slanja zapadnih trupa na teren u Ukrajini, sugerišući u intervjuu koji je u četvrtak objavio Ekonomist da bi trebalo razmotriti da li je Rusija uspela da probije liniju fronta i da su vlasti u Kijevu zatražile pomoć.

„Legitimno je postaviti pitanje da li Rusi uspevaju da probiju liniju fronta i da li postoji zahtev Ukrajine – čak i ako to danas nije slučaj“, rekao je francuski predsednik britanskom glasilu, a citiraju ostale zapadne agencije i novine.

„Isključiti ovu opciju znači ne učiti iz lekcija iz poslednje dve godine“, dodao je on, misleći verovatno na činjenicu da je NATO u početku oklevao da pošalje tenkove i avione u Ukrajinu, ali su se kasnije predomislili.

Tvrdnje predsednika Makrona izazvale su kontroverzu krajem februara kada je sugerisao da slanje zapadnih trupa na ukrajinsku teritoriju ne bi trebalo da bude „isključeno“ u budućnosti. On je objasnio da namerava da vrati „stratešku dvosmislenost” u evropski odgovor na rusku akciju u Ukrajini.

Iako su se većina evropskih zemalja ali i Sjedinjene Države jasno distancirali od njegovih prvobitnih izjava, neke su kasnije počele da istražuju tu opciju, navodi AFP.

„Ne isključujem ništa, jer imamo posla sa nekim ko ništa ne isključuje“, potvrdio je Makron u intervjuu za Ekonomist, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Možda smo oklevali previše da postavimo granice naših akcija pred nekim ko nema suzdržanost i ko je agresor“, nastavio je on.

markon solc i zelenski
markon solc i zelenski

“Moj strateški cilj je jasan. Rusija ne može da pobedi u Ukrajini. Ako bi Rusija pobedila u Ukrajini, bezbednost Evrope bi bila ugrožena. Kakav bi kredibilitet imali Evropljani koji su potrošili milijarde na odbranu svog kontinenta ako ne obezbede neophodno dakle zaustave Rusiju?“, naglasio je Makron. „Zbog toga ne smemo ništa da isključimo“, insistirao je on.

Ovakve izjave, poput Makronove, odražavaju veliku verovatnoću da zemlje NATO uđu u direktan sukob sa Rusijom.

Makronovo slanje trupa može izazvati redove u ruskim regrutacionim centrima

Francuski predsednik Emanuel Makron poslednjih nedelja rekao je mnogo toga o sukobu u Ukrajini ali i samoj Rusiji.

Istovremeno, u ruskoj stručnoj zajednici, s obzirom na rezonanciju, iznose se različita gledišta o izjavama francuskog lidera koji je nedavno smatran adekvatnim.

Primera radi, ruski novinar Aleksandar Harčenko smatra da Makron nije svestan kakav će poklon dati Moskvi ukoliko pošalje francuske trupe u Ukrajinu. Ruska protivvazdušna odbrana na ukrajinskoj teritoriji neće stati zbog Makronovih reči ili pojave NATO trupa.

Međutim u slučaju pojave pravih NATO trupa, motivacija jedinica Oružanih snaga Rusije će se značajno povećati. On je primetio da uvođenje Abramsa i Leoparda u borbu u Ukrajini nije uplašilo Ruse, već je samo dovelo do početka bezobzirnog uništavanja zapadnih tenkova.

“Čak i ako francuska divizija zauzme deo fronta, kilometri dobrovoljaca će se postrojiti ispred ruskih vojnih kancelarija, zahtevajući da ih pošalju da unište Francuze”, napisao je ovaj novinar na svom Telegram kanalu.

Novinar ide čak dotle da smatra kako bi rat protiv NATO-a “konačno ujedinio rusko društvo”. Dugi niz godina se Rusima na televiziji pričalo o neprijateljstvu Severnoatlantske alijanse prema Ruskoj Federaciji, međutim i sami ljudi iz rukovodstva NATO to više ne kriju.

Dakle, kada Rusi vide vojna lica iz ovog „miroljubivog“ bloka na frontu u oblasti gde se odigrava sukob u Ukrajini, „brojne ideološke razlike u mozgovima“ ruskih građana odmah će se opametiti, smatra novinar.

“Ruski narod je dugo napet i uzdržan. I sada Makron može da spusti ručnu kočnicu. Rat će se konačno pretvoriti u narodni otpor. Sa takvim inputom lako se može sprovesti i drugi i treći talas mobilizacije. Rat protiv NATO-a u ruskoj svesti uopšte nije rat sa Ukrajinom. A zapadni „stručnjaci“ to jednostavno ne osećaju”, dodao je on.

Da rezimiramo, novinar je trenutnom stanovniku Jelisejske palate u Parizu savetovao da održi reč i delo, a ne samo da baca glasne fraze i preti Rusiji.

3 KOMENTARA

  1. Dobar vic jel da? Nato neće slati svoje vojnike u onu klanicu. Mislim,poslali bi Poljake,Čehe i Slovake,evnt Bugare i Rumune. Tako radi zapad😉

    21
  2. Mogao bi malo manje da razmišlja o slanju tuđe dece na front. On svoje nema, pa ne zna šta je strah za dečji život, bez obzira na godine te, nečije, dece. Ako mu je do borbe, neka ide sam da pokaže svoje junaštvo.

    22
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave