NaslovnaNovostiNjujork Tajms: Novi PVO sistemi Patriot stižu u Kijev najkasnije do kraja...

Njujork Tajms: Novi PVO sistemi Patriot stižu u Kijev najkasnije do kraja juna zajedno sa lovcima F-16

Novi PVO sistemi Patriot koji su obećani Kijevu, kao i drugo veliko naoružanje, stići će u Ukrajinu najkasnije do kraja juna. Njujork tajms izveštava o logističkim poteškoćama u isporuci neophodnog naoružanja, što bi moglo da utiče na sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da odvrate napredovanje ruskih oružanih snaga.

Pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, Njujork tajms piše da bi sistemi PVO Patriot mogli da stignu zajedno sa nekoliko lovaca F-16 za oko dva meseca.

Kašnjenje u isporukama je zbog nekoliko faktora, uključujući potrebu za obukom novih posada PVO. Trenutno je oko 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine počelo obuku za rad sa PVO sistemom Patriot na jednom od poligona u Nemačkoj.

Sjedinjene Države su do sada bile u mogućnosti da isporuče samo dve male količine protivtenkovskih raketa, artiljerijskih granata kalibra 155 mm i projektila ATACMS, ali će preostale isporuke biti izvršene kasnije, nakon procene postojećeg arsenala.

Najveća količina naoružanja finansiranog novom američkom pomoći, pa čak i nešto municije, neće stići iz SAD do leta – ili čak kasnije.

ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj

Ne može se odmah nabaviti svo obećano oružje. Biće potrebno vreme da se utvrdi koje oružje može biti prebačeno Ukrajini bez iscrpljivanja jedinica NATO-a, piše Njujork tajms.

Publikacija naglašava da je Bajdenu i drugim saveznicima Ukrajine teško da održavaju operativno snabdevanje na stalnoj osnovi. Ali dvomesečno odlaganje „baca sumnju na sposobnost Ukrajine da odvrati ruske napade“ na svim sektorima fronta.

Sa druge strane, nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je u prošli petak od evropskih saveznika da preispitaju da li mogu da daju veću podršku protivvazdušnoj odbrani Ukrajine. On je podsetio da je Nemačka odlučila da Ukrajini preda treći po redu PVO sistem Patriot, dok krstareće rakete Taurus ostaju u Nemačkoj.

Prema Rojtersu, Grčka i Španija su bile pod pritiskom da Kijevu obezbede PVO sisteme. Od obe zemlje je zatraženo da Ukrajini predaju po jedan sistem Patriot. Atina i Madrid su odbili, ali je Španija ipak obećala da će poslati rakete na ove sisteme.

Izrael planira da postepeno ukine upotrebu raketnih sistema zemlja-vazduh Patriot, koji su decenijama služili kao oslonac njihove protivvazdušne odbrane. Gde će tačno biti preusmereni rashodovani Patriot sistemi ostaje nepoznato. Međutim, stručnjaci veruju da oprema koja je uklonjena iz upotrebe može biti prebačena u Kijev.

Zelenski nastavlja da stoji ispružene ruke, zahtevajući sisteme protivvazdušne odbrane od svojih saveznika, ali trenutno je samo Nemačka pristala da deli protivvazdušne sisteme sa Kijevom. U tom kontekstu, SAD su pojačale pritisak na svoje saveznike.

ukrajinac pored izvrljanog sistema patriot
ukrajinac pored išaranog sistema patriot

Podsetimo, pre manje od 24 časa uništen je još jedan lanser PVO sistema isporučenih Ukrajini sa zapada, ovoga puta nemački IRIS-T.

Što se F-16 lovaca tiče, prvi koje je Zapad obećao Kijevu mogu se pojaviti u Ukrajini posle Uskrsa, koji ove godine pada na 5. maj, izjavio je Ilja Jevlaš, predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, čini se da je ta izjava bila ironična, s obzirom da se o dolasku aviona u Kijev priča već više od godinu dana, a termini su stalno pomerani.

IzvorNYT

5 KOMENTARA

    • То прво слово ‘Ј’ у имену не спада у србски језик, увео га ћопави Вук! Избаци га да би био свој!

  1. znaci car putin mali do tog datuma moze da se setka po rusijii avionom posle to lokdaun, nema avion, morace tenkom..

    2
    38
    • Nacistički parlament… Pardon, Evropski parlament je pre par godina raspravljao kako Rusiju treba podeliti u male države pod kontrolom Divljaka sa razvijenog Zapada.
      Ali to nećete pročitati u fašističkim mejnstrim medijima…

      15
    • Nacisti iz ndh mogu samo da kukaju …..idite u ukrajinu i podržite mini firera…svaka budala vidi kako će se ovo završiti a ukrajina ako ostane u bilo kom obliku ličiće na pejzaž meseca.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave