NaslovnaNovostiKijev: Prvi lovci F-16 stižu u Ukrajinu odmah nakon pravoslavnog Uskrsa

Kijev: Prvi lovci F-16 stižu u Ukrajinu odmah nakon pravoslavnog Uskrsa

Prvi lovci F-16 koje je Zapad obećao Kijevu mogu se pojaviti u Ukrajini posle Uskrsa, koji ove godine pada na 5. maj, izjavio je Ilja Jevlaš, predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Ovo je njegov odgovor na pitanje o okvirnim datumima za početak borbenih dejstava na teritoriji Ukrajine. Istovremeno, Jevlaš nije mogao da navede tačan datum, samo je objasnio da su se datumi mnogo puta menjali.

Mi čekamo. Naš zadatak je da radimo sa onim što nam je obezbeđeno… Kada prvi lovci stignu u Ukrajinu, svakako ćemo razgovarati o tome, obećao je Jevlaš.

Belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder rekla je 26. aprila da bi kraljevstvo moglo da isporuči svoje borbene avione F-16 Ukrajini do kraja 2024. godine.

Ranije je Ilja Jevlaš izvestio da će lovci F-16 prebačeni u Kijev biti bazirani u podzemnim bunkerima u zemlji. Prema njegovim rečima, u tu svrhu se stvara odgovarajuća infrastruktura koja „treba da zaštiti avione od ruskih napada“.

Takođe, predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine rekao je da već postoji niz dešavanja i razmišljanja o tome kako će biti moguće rasporediti avione F-16 na teritoriji zemlje kako bi mogli efikasno da izvršavaju zadatke i štite vazdušni prostor.

f 16
f 16

Istovremeno, nebo nad Ukrajinom će postati najopasnije bojno polje na koje su naišli američki lovci.

SAD najavile isporuku F-16 sa punim kompletom naoružanja

Predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, general Čarls Braun, potvrdio je informaciju o predstojećoj isporuci lovaca F-16 Ukrajini, uz sveobuhvatan program obuke pilota i tehničkog osoblja.

General Braun je pojasnio da će Ukrajina pored direktnog prebacivanja aviona dobiti čitav niz naoružanja neophodnog za njihovu efikasnu upotrebu.

„Razgovaramo ne samo o transferu aviona, već i o njihovoj punoj primeni u borbenim dejstvima“, naglasio je on u izjavi.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin ranije je rekao da bi prva serija F-16 trebalo da stigne u bliskoj budućnosti, a sa njima će u Ukrajinu doći i grupa kvalifikovanih pilota koji su prošli specijalizovanu obuku za rad na ovim lovcima.

U kontekstu ovih događaja, bivši američki vojni obaveštajac koga često citiraju ruski izvori, Skot Riter izneo je mišljenje da je Rusija sposobna da uništi ove letelice odmah po njihovom dolasku.

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

Međutim, u Ukrajini su odlučili da avione smeste u podzemna skloništa, čime je njihovo otkrivanje gotovo nemoguće. Riter je takođe napomenuo da Grčka planira da prebaci Ukrajini 32 aviona F-16, ali stanje ovih aviona je upitno, slično situaciji sa transferom starih korveta koje zahtevaju značajne popravke.

9 KOMENTARA

  1. Te avijone ce im Rusi vrlo brzo polupati kao i sve do sad.Jos jedna blamaza Nato fasista 🤣😂 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    12
    7
  2. Majka ti je zlo što te rodila takvog. RUSIJA nikoga ne dira bez nevolje a to sa Ukrajinom je morala da uđe u taj nesretni rat. Sve je to Američko maslo.

    26
    13
  3. NATO ne prestaje da se bruka. Kakva li je to sramota da u sred Moskve bude izložena NATO tehnika? Ako i njihovi F16 imaju istu sudbinu kao i tenkovi, nema svrhe od postojanja NATO-a 🤭

    55
    1
    • Prijatelju imaju svrhu ako terorisu slabije od sebe banana drzave za to im ne treba bolje, verujem da bi sad razmislili malo kad bi nas napali ponovo jer bi se sad mogli braninti mnogo bolje nego ranije.

      12
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave