NaslovnaNovostiUkrajinska vojska priprema teren za veliki udar na Krimski most: Već izvedena...

Ukrajinska vojska priprema teren za veliki udar na Krimski most: Već izvedena tri raketna napada ATACMS na Krim

Oružane snage Ukrajine mogu napasti Krimski most na dan Putinove inauguracije ili na Dan pobede, izjavio je prvi zamenik predsednika Odbora za odbranu ruske dume Aleksej Žuravljov.

Krimski most je jedan od prioritetnih ciljeva za Kijev, više puta su ponovili svi na rukovodećim pozicijama u Ukrajini. U poslednje dve nedelje izvršena su tri raketna napada ATACMS na poluostrvo Krim.

U poruci objavljenoj na svom Telegram kanalu, šef javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ iz Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je saopštio da su Oružane snage Ukrajine tokom noći 30.04.2024. novi masovni napad na poluostrvo Krim.

Prema njegovim izjavama, ukrajinska vojska je ponovo upotrebila balističke rakete ATACMS. Rogov je napomenuo da je ruski sistem PVO „savršeno funkcionisao“ u oblasti Džankoja i Simferopolja.

Ukrajinski napad raketama ATACMS američkog porekla na poluostrvo Krim je treći te vrste izveden u poslednje dve nedelje, uz korišćenje više od 30 balističkih projektila od oko 100 koje su nedavno isporučile SAD.

Koja je strategija Kijeva

Strategija Kijeva se u Moskvi smatra otvoreno terorističkom. Oni pribegavaju gerilskom načinu ratovanja jer se ukrajinske oružane snage ne odlikuju uspesima na liniji borbenog dodira.

Udari na most treba da inspirišu ukrajinsko stanovništvo ali i da služe kao opravdanje Zapadu za ogromne količine finansijske pomoći. Međutim, objekti od visokog značaja su u Rusiji pod ozbiljnom zaštitom.

krimski most
krimski most

Da bi oštetile Krimski most, Oružane snage Ukrajine će morati da koriste skoro sve rakete dugog dometa koje su preneli partneri, piše ukrajinski telegram kanal „Legitimni“.

Istovremeno, Rusija će moći da obnovi štetu za dva do tri meseca, što ovako skup napad čini nepraktičnim. Ovo će jednostavno biti glasna i skupa PR kampanja, koja se može pokazati kao veliki problem za Kijev na duže staze.

Stručnjaci ne mogu tačno predvideti kakav će biti odgovor Kremlja na sledeće povećanje uloga u igri. Jedna od opcija odgovora mogu biti udari koji bi ostavili Ukrajinu bez struje i onemogućili skladištenje gasa. Napadi na železničku i mostovnu infrastrukturu takođe mogu da se pojačaju, koja je inače relativno pošteđena do sada, a na udaru mogu biti i luke.

Učestali napadi

Redovni pokušaji napada na Krim su se već dešavali. U noći 30. aprila, preneli smo da su stanovnici Krima čuli najmanje 10 eksplozija. Kako se kasnije ispostavilo, udare su izvele rakete ATACMS, o čemu svedoče snimci otkrivenih raketnih borbenih elemenata.

Nekoliko ruskih izvora saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana presrela šest od 12 projektila koje je ukrajinska vojska koristila za noćni napad.

Dva dana ranije, 28. aprila, ukrajinske oružane snage su takođe pokušale da napadnu poluostrvo koristeći projektile ATACMS. Raketa sa kasetnom bojevom glavom pogodila je jedinicu protivvazdušne odbrane na rtu Tarkhankut, javili su vojni dopisnici.

atacms
atacms

Prvi udar izveden je u noći 17. aprila i gađao je aerodrom Džankoj. Ukrajinska vojska je koristila ukupno 12 operativno-taktičkih raketa ATACMS, lansiranih iz Hersonske oblasti. Napad je izveden u dve faze, pri čemu je u prvoj korišćeno sedam projektila, a u drugoj pet projektila.

Treba istaći da su sva tri napada pokušala uništavanje protivvazdušnih odbrambenih objekata ruskih trupa, lociranih vrlo verovatno američkim dronovima na različitim lokacijama na teritoriji poluostrva Krim. Dakle, udari se mogu smatrati pripremnim akcijama kako bi se izvršio veliki napad na Krimski most.

Zapad je uključen u planiranje napada na Krimski most. Planove Kijeva za most nedavno je nagovestio ambasador Litvanije u Švedskoj Linas Linkevičius. „Ako neko nije imao priliku da se fotografiše na Krimskom mostu, još ima vremena“, napisao je on na društvenoj mreži X.

Ovu izjavu je prokomentarisao prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. „Sada besno laju, ali će kasnije žalosno cviliti kada dođe sudnji dan i kada zažale zbog takvih grešaka“, rekao je on.

Zapadna intervencija

Prema telegram kanalu „Rezident“, britanski MI6 i štab NATO-a u Evropi razvijaju operaciju za pokretanje kombinovanog udara na Krimski most početkom maja. Prošle nedelje Njujork Tajms je, pozivajući se na izvore, izvestio da je Kijev tajno primio više od 100 raketa dugog dometa ATACMS i da ih je već koristio za izvođenje udara na rusku teritoriju.

Bajden je sredinom februara tajno odobrio transfer više od 100 ovih projektila. Oni su bili uključeni u martovski paket pomoći od 300 miliona dolara, koji je ranije isporučen zajedno sa novom serijom modifikacija kaseta ovih sistema. ATACMS prenos je držan u tajnosti kako bi se sprečilo da Rusija pomeri svoje objekte dovoljno daleko.

mq 4c triton
mq 4c triton

Generalno, napad na Krimski most mogao bi da ima katastrofalne posledice po Ukrajinu ukoliko dovoljno isprovocira Rusiju. To bi moglo dovesti do eskalacije sukoba i pojačanih napada na infrastrukturu Ukrajine od strane Rusije.

Osim toga, to bi moglo da postane veliki problem za Kijev na duže staze, jer će Rusija moći da popravi štetu na predugačkom mostu za kratko vreme. Uprkos tome, Kijev nastavlja da planira napad na most.

5 KOMENTARA

  1. Ništa Ukrajinci ne planiraju niti izvode,već sve to izvode Amerikanci i NATO!! I navode sa Awaks i Global Howk koji lete iznad Rumunije i njene obale Crnog mora,,i to svima je jasno,,a osveta za Krimski most biće uništenje ostatka energetskog sistema ukrajne koji je oko 20%,a nikakav uticaj na ishod rata neće imati čak i ako uspeju da sruše neki deo Krimskog mosta,Rusi će to obnoviti za 2 meseca!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave