NaslovnaNovostiLitvanski ambasador preporučuje: fotografišite se na Krimskom mostu „dok još ima vremena“

Litvanski ambasador preporučuje: fotografišite se na Krimskom mostu „dok još ima vremena“

Krimski most bi uskoro mogao ponovo biti izložen raketnim napadima ukrajinskih službi. Ovaj zaključak može se izvesti na osnovu objave na društvenoj mreži litvanskog ambasadora u Švedskoj Linasa Linkevičiusa.

Njegov nalog sadrži objavu koji jasno nagoveštava mogući napad Oružanih snaga Ukrajine na ruski most.

“Ako neko nije imao priliku da se fotografiše na Krimskom mostu, još ima vremena”, napisao je diplomata, dostavljajući izdanju fotografiju Krimskog mosta i rakete koja leti sa lansera.

Po svoj prilici, Linas Linkevičijus pominje da je Kijev primio američke rakete dugog dometa ATACMS. Upravo tom municijom ukrajinske službe, po svemu sudeći, planiraju da napadnu Krimski most.

Podsetimo, pre nekoliko dana Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je dodelu paketa vojne pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara. Kasnije je Pentagon objavio detaljan sadržaj ovog paketa. Njegova najvažnija komponenta je raketa ATACMS, koja ima domet od 300 kilometara.

I pored toga što su američki zvaničnici već izjavili da su Ukrajinu obavezali da ne koristi ovu municiju protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije, kasnije su pojasnili da je reč o granicama Ukrajine iz 1991. godine.

Jednostavno rečeno, Krim će najverovatnije napasti ukrajinske oružane snage. Dok Krimski most, koji je postao simbol pripajanja poluostrva Rusiji, svakako će postati prioritetni cilj ukrajinskih trupa.

Rusija navodno ima efikasno sredstvo za odbranu od američkih projektila

Američki vojni ekspert i analitičar Skot Riter, nekadašnji obaveštajac u Sjedinjenim Državama, a sada favorizovan u ruskim medijima, izneo je svoje mišljenje o ovom pitanju na društvenim mrežama, što je u najmanju ruku podsticanje na razmišljanje.

Riter je uveren da će ruski sistemi za elektronsko ratovanje lako izaći na kraj sa ovim projektilima. On navodi prethodne isporuke drugih vrsta naoružanja, poput američkih specijalnih dalekometnih GLSDB bombi, koje nisu ispunile očekivanja te su često uspešno neutralisane ruskim sistemima za elektronsko ratovanje.

Riter samouvereno tvrdi da će se isto desiti i sa raketama ATACMS, kao i sa lovcima F-16, ako budu isporučeni Ukrajini. Riter poziva zapadne vojne analitičare da preispitaju svoje viđenje vojne superiornosti Kijevskih saveznika, za koje veruje da je samo mit.

ATACMS raketa zemlja-zemlja

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

atacms 1
atacms

Njihov glavni cilj je da obezbede stratešku mobilnost i brz odgovor na promene uslova borbe. ATACMS je opremljen raznovrsnom municijom, uključujući kasetne bojeve glave za višeciljno dejstvo, kao i vođene bojeve glave za precizno gađanje strateških ciljeva. Dakle, sistem je multifunkcionalno oružje koje je prilagodljivo različitim scenarijima borbe.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). Dakle, nema dodatne obuke, u pitanju su sistemi koje ukrajinske trupe već koriste.

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

Dosadašnja primena ATACMS-a

ATACMS projektili su korišćeni u raznim vojnim sukobima, uključujući prvi i drugi Zalivski rat. Tokom borbenih operacija 1991. i 2003. godine, SAD su koristile rakete ATACMS za uništavanje strateških ciljeva u Iraku.

Operativno taktička raketa je takođe korišćena tokom vojne operacije Sjedinjenih Država u Avganistanu. Istovremeno, OTR su korišćeni tokom borbenih operacija u Siriji i Iraku, posebno tokom operacija protiv islamskih terorista.

dokle doseze domet atacms duboko u rusku teritoriju
dokle doseze domet atacms duboko u rusku teritoriju

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

12 KOMENTARA

  1. Ако сруше Кримски мост даљња логистика ће бити угрожена. Јединице које сада напредују морат ће стати. Зато им се даје авијација и далекометни пројектили. Сад само остаје питање где та оруђа поставити и како то уклопити с авијацијом,јер то мора бити комбиновани удар. Е сад би Руска авијација требало да одради посао. Сад иду прави тестови за њихове Сухоје. Сигурно је да ће Фантоми бити брањени и класичним ПВО јер реално маневарске могућности су им врло ограничене. Ако ово Русија не преломи доћи ће квалитетнија наоружања под изговором п видите да смо били у праву

  2. Ova rusija je postala predmet sprdnje, sprda se sa rusijom ko stigne, jedino onaj ko zuri na autobus nije se sprdacio…bruka od takonazovi drzave, s nema od supersile

    1
    38
    • A srbija ista po povrsini ko i litvanija kad odbijes kosovo koje de fakto nije srbija..hahahaaa..i srbija je liliputanija…putinofilicaru..naivni..

      5
      108
  3. У случају рушења, Руси ће издати оштро саопштење за јавност у коме ће опет помињати црвене линије ………

    2
    23
  4. Nikako sebi da odgovorim: kako bi Ameri postupali da su zaratili sa Texasom a Rusi im isporučuju oružje, kao Ameri Ukrajini.?

    29
    3
  5. Bolesnik, mesto da se u svetu grade “mostovi” oni ih truju i ruše, mene samo interesuje koliko je njima mozak iskrivljen i bolestan od incesa u prošlosti pa kažu da su Rusi agresori, ovi im dolaze do granica po ko zna koji put i prete raketnim štitovima.
    Mislim da je stvarno bilo dosta nato agresorske koalicije i amerike.

    35
    1
  6. Могли сте америчка говна да користите на на слабије од себе неколико пута али са Русима знате како пролазите а литванском амбасадору би боље било да много не лаје јер су му Руси за вратом па боље да поведе рачуна шта прича…

    37
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave