NaslovnaNovostiKoristeći raketni sistem Tornado-S sa navođenom municijom Rusi unštili dva lansera HIMARS...

Koristeći raketni sistem Tornado-S sa navođenom municijom Rusi unštili dva lansera HIMARS [VIDEO]

Video snimak udara na lansere HIMARS postavljen je na društvene mreže 1. maja. Dva lansera su gađana ubrzo nakon što su stigla u malu šumu u blizini naselja Leljukivka u oblasti Harkov.

Prema ruskim izvorima, lanseri su prebačeni u to područje u pripremi za napad na obližnji ruski region Belgorod. Međutim, ruska vojska ih je otkrila.

Prema ruskim izvorima vesti, oba lansera HIMARS bila su gađana ruskim višecevnim raketnim bacačem Tornado-S koristeći precizno navođenu municiju od 300 mm. Ruski odgovor na HIMARS je upravo raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

Sjedinjene Države su isporučile kijevskim snagama najmanje 39 lansera HIMARS od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ovi lanseri su obično naoružani GMLRS GPS-navođenim raketama serije M30/M31, koje imaju domet veći od 70 kilometara, ili taktičkim balističkim raketama MGM-140 ATACMS sa dometom između 165 i 300 kilometara u zavisnosti od verzije.

Po svemu sudeći ukrajinska vojska priprema teren za veliki udar na Krimski most, odmah nakon pravoslavnog Uskrsa, upravo lanserima HIMARS sa raketama ATACMS.

Pre samo nekoliko dana, ruska vojska uništila je višecevni raketni bacač HIMARS američke proizvodnje ukrajinskih snaga koristeći municiju Lancet po prvi put.

Ruska vojska je već oštetila ili uništila mnoge ukrajinske lansere HIMARS. Ovo u kombinaciji sa naporima ruske protivvazdušne odbrane i sredstava za elektronsko ratovanje u velikoj meri je ograničilo efikasnost američkog sistema, međutim isti idalje prave velike probleme Rusima.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

himars i tornado s
himars i tornado s

Što se lansera HIMARS tiče pored ruskog analoga Tornado-S postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Sa druge strane ruski Tornado-S kalibra 300 milimetara, poznat i kao 9K515 „Tornado-S“, predstavlja značajnu nadogradnju sistema „Smerč“. Sistem naoružanja ima ugrađene sisteme za kontrolu i komunikaciju i automatizovani sistem za navođenje i kontrolu vatre.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave