NaslovnaNovostiNATO demonstrira silu u Evropi: Vežbaju najveći vazdušni desant posle Drugog svetskog...

NATO demonstrira silu u Evropi: Vežbaju najveći vazdušni desant posle Drugog svetskog rata

Približno 5.000 vojnog osoblja i 320 tehničkih sredstava, iz sedam NATO i njima partnerskih zemalja, učestvovaće, od 5. do 24. maja, u multinacionalnoj vežbi SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 Komande američke vojske za Evropu i Afriku (USAREUR-AF).

Tokom vežbe biće izvedena i jedna od najvećih vazdušno-desantnih operacija od Drugog svetskog rata.

SWIFT RESPONSE 24 je vežba specifična za misije u vazduhu, čiji scenario uključuje oporavak okupirane vojne baze, postizanjem nadmoći u vazduhu, spuštanjem savezničkih snaga padobranom. i pucanje na poligonu (LIVEX).

Prikaz sile i u nama susednoj Rumuniji

U okviru vežbe održaće se jedna od najvećih vazdušno-desantnih operacija u Evropi od Drugog svetskog rata, u kojoj će učestvovati približno 2.000 padobranaca iz Francuske, Nemačke, Rumunije, Španije, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

Glavne sekvence vežbe će se odvijati u rumunskoj 71. vazduhoplovnoj bazi General Emanoil Jonesku u Kampiji Turzi, poligonu Bogata u Turdi, Nacionalnom centru za borbenu obuku Getica u Sinku i poligonu u komuni Štiuka.

Takođe, koristiće se i objekti rumunskog komandanta vazduhoplovne baze 90. vazdušno-transportne baze Đorđe Banciulescu u Otopeniju, vazduhoplovne baze za obuku i obuku vazduhoplovnog osoblja Aurel Vlaicu u Bobocu i Banatskog aerodroma u Karansebešu.

Šta je BRZI ODGOVOR 24 (vežba u okviru velike vežbe DEFENDER 24)

SWIFT RESPONSE 24 predvodi V korpus Vojske Sjedinjenih Država i uključuje zajedničke vazdušne operacije za povećanje spremnosti i interoperabilnosti sa savezničkim snagama, doprinoseći naporima NATO-a u odvraćanju (ipak, u pitanju je odbrambeni savez).

Vežba uključuje približno 3.650 američkih vojnika i 9.500 iz savezničkih i partnerskih zemalja, a planirano je da počne vazdušnim i desantnim operacijama. Ove godine SWIFT RESPONSE je povezan sa nacionalnim vežbama KUADRIGA JUG u Nemačkoj, DACIA 24 u Rumuniji i SPRING STRIKE u Švedskoj.

Platformu za obuku DEFENDER 24 (koja se sastoji od vežbi SABRE STRIKE 24, IMMEDIATE RESPONSE 24 i SWIFT RESPONSE 24) planira Komanda američke vojske u Evropi (USEUCOM) i koju vodi Komanda američke vojske u Evropi i Africi (USAREUR-AF).

Vežba traje od 28. marta do 31. maja, uključuje više od 40.000 vojnika iz 20 savezničkih i partnerskih zemalja i najveća je američka vojna vežba u Evropi.

Vežba ima za cilj razvoj obuke u savezničkom formatu i jačanje odbrambenih kapaciteta Alijanse, povezujući se sa NATO vežbom STEADFAST DEFENDER 24.

5 KOMENTARA

  1. Iz 7 zemalja i cirka 750 miliona stanovnika skupili jedva 2000 ljudi. Da bacaju bar 30000 pa da se covek pozamisli, toliko ce Srbija sama skupiti na vezbi.

    19
    2
    • Još kad bi čitao vest kako treba a ne samo prvu rečenicu, a i nju čitao selektivno ?!
      “Na vežbi će učestvovati preko 40,000 vojnika iz 20 NATO zemalja.”

  2. NATO je jak samo u ratu sa malima i nemoćnima, ako je to demonstracija sile, ajte na rusku vojsku pa da vidite stvarnu snagu NATO-a, ovo je smejurija.

    48

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave