NaslovnaNovostiNATO vežba 'Nepokolebljivi Branilac' se sa više strana približava Rusiji, posebno Kalinjingradu

NATO vežba ‘Nepokolebljivi Branilac’ se sa više strana približava Rusiji, posebno Kalinjingradu

Steadfast Defender 24 (Nepokolebljivi branilac 2024), najveća NATO vežba od Hladnog rata, u kojoj učestvuje ukupno 90.000 vojnika iz 31 zemlje članice NATO i novopridošle Švedske, već duže vreme je u žiži medija.

Naravno, vežba je odgovor na „Specijalnu vojnu opraciju“ i upozorenje upućeno Rusiji. No, plan i razvoj više vežbi u okviru Steadfast Defender, bez obzira na sve deklarativne izjave NATO, sve više ukazuju da se radi čak i o otvorenim pretnjama Moskvi.

Prvi deo vežbe STEADFAST DEFENDER 2024 traje od 1. februara do 15. marta 2024. a prvenstveno je usmeren na pomorske operacije. Cilj je obuka i ubežbavanje štabova u strateškom raspoređivanju snaga u kontinentalnom delu Evrope. U ovaj deo vežbe će biti uključena demonstracija sposobnosti NATO da izvrši amfibijski napad u prijateljskom i/ili neprijateljskom okruženju.

Drugi deo vežbe započet je 12. februara a trajaće do 31. maja 2024. godine. Ovo će biti multi-domenska demonstracija NATO i nacionalnih vojnih sposobnosti koju predvodi Komanda združenih snaga Brunsum (Allied Joint Force Command Brunssum, Holandija), a u koordinaciji sa nacionalnim vežbama širom Evrope.

nato vezbe
nato vezbe

Inače, misija Komande združenih savezničkih snaga Brunsum je „da neguje otvorenu i aktivnu porodicu štabova zasnovanu na trajnim odnosima koji se fokusiraju na pitanja od zajedničkog interesa kako bi se poboljšala koordinacija, saradnja i svest o situaciji“.

U drugom delu vežbe će učestvovati Zajednička operativna grupa veoma visoke spremnosti (kopno) (VJTF-L, Very High Readiness Joint Task Force -Land), koja je raspoređena u Poljsku radi integrisanja u vežbu Polish Dragon 24 (Poljski zmaj 2024).

U vežbi Polish Dragon 24 u severnoj Poljskoj, koja je započela 26. februara, učestvuje oko 20.000 vojnika i 3.500 jedinica tehnike i opreme iz Poljske, Velike Britanije, SAD, Nemačke, Turske, Francuske, Španije i Litvanije.

Vežba obuhvata operacije na kopnu, moru, u vazduhu i u sajber prostoru. Njen cilj je testiranje sposobnosti Alijanse u prelasku puteva, mostova i reka sa ciljem prodora do koridora Suvlaki (SC, Przesmyk suwalski), strateške tačke između Poljske, Litvanije, Belorusije i ruske eksklave Kalinjingrada.

Poljska 11. lubuška konjička oklopna divizija „kralja Jana III Sobjeckog“ (11 Lubuska Dywizja Kawalerii Pancernej)  je glavna snaga koja će učestvovati u ovoj vežbi. Uz nju, na terenu su i specijalne snage, vazduhoplovstvo, mornarica, teritorijalna odbrana kao i NATO enhanced Forward Presence Battle Group Poland.  

Ključni element vežbe,  prelazak oklopnih trupa preko najveće reke Poljske, Visle, započeo je 4. marta 2024. godine. Na prelazu od sela Opalenie (Pomeransko vojvodstvo) do Koženjova (Korzeniowo), u naredna tri dana će se uvežbavati tehnika forsiranja reke, otežanog nedavnim obilnim padavinama.

nato vezba ilustracija
nato vezba ilustracija

Pre toga, medijima su prezentovane kombinovane sposobnosti VJTF-L i njenih partnera. Prikazana oprema je uključivala niz vojnog hardvera koji je neophodan za prelazak Visle, što je ključni momenat  koji naglašava logističku i operativnu snagu zemalja učesnica.

U vežbu su uključena, između ostalog, amfibijska platforma Eisenwerke Kaiserslautern (danas General Dynamics  European Land Systems) – Royal Engineers M3, vozilo za spasavanje Land Rover SV-R (Special Vehicle Rating), Dstl laki top 105 mm L118 i kamion visoke pokretljivosti Supacat Mobility Weapon-Mounted Installation MWMIK Jackal. 

Početak vežbe je obeležilo i proglašenje pune operativne sposobnosti nemačko-britanskog pionirskog mosnog bataljona 130 (Pioneer Bridging Battalion 130) sa sedištem u Mindenu, Nemačka, koji je demonstrirao upotrebu amfibijske platforme M3.

Ovaj zajednički bataljon, koji se sastoji od dve nemačke amfibijske čete, britanskog 23 amfibijskog inženjerskog skvadrona (23 Amphibious Engineer Squadron) i raznih četa za podršku, sada ima oko 1200 vojnika. Spremnost bataljona naglašava posvećenost NATO na obezbeđivanju operacija na izazovnim terenima, poboljšavajući sposobnosti Alijanse za brzo reagovanje

pentagon nazvao poljsku liderom nato a u evropi
Nato snage u Poljskoj

Učesnike operacije posetili su predsednik Poljske Andrzej Duda i ministar odbrane Władysław Kosiniak-Kamysz, kao i predsednik Litvanije Gitanas Nausėda.

„Ovo su naše zajedničke vežbe za jačanje bezbednosti celog istočnog NATO krila, ne samo Poljske već i baltičkih država“, rekao je Duda. „Poljska je u svakom trenutku spremna da ispuni obaveze iz člana 5, odnosno kolektivne odbrane. Slažemo se da Rusija ostaje glavna pretnja Alijansi u celini, zbog čega se moramo fokusirati na jačanje istočnog krila NATO“, dodao je Nauseda. Poljsko ministarstvo odbrane je ranije već podvuklo da su i „Dragon 24 i Steadfast Defender 24 odbrambene vežbe i nisu usmerene protiv bilo koje zemlje, već su demonstracija sposobnosti da se suprotstave agresivnoj politici i provokativnim aktivnostima Ruske Federacije“.

FOS demonstracija sile: specijalne snage NATO raspoređuju se i na istočnom krilu, u „trojanskom tragu“

Od 4. do 15. marta 2024, pod kišobranom  STADFAST DEFENDER 2024, takođe će se održati inače redovna, dvogodišnja vežba Trojan Footprint (Trojanski otisak stopala, trag).   

Vežbu Trojan Footprint 24 u suštini podržava Evropska komanda SAD (EUCOM), a svake druge godine sprovodi Komanda specijalnih operacija SAD za Evropu (SOCEUR). Osmišljena je da pokaže sposobnost SAD, NATO saveznika i partnerskih zemalja da odlučno odgovore na svaku pretnju iz bilo kog pravca. Trojanski otisak je najveća evropska vežba specijalnih operacija u kojoj učestvuju SAD.

Seriju vežbi Trojan Footprint vodi EUCOM od 2002. Međunarodna svrha i format obeleženi su 2016. godine. Vežba Trojan Footprint 24 je takođe deo LSGE 24 (Globalna vežba velikih razmera 24) Ministarstva odbrane SAD.

LSGE se sastoji od serije vežbi u svim sredinama u kojima se izvode zajedničke multinacionalne vojne aktivnosti i operacije. Serija LSGE 24 je osmišljena da pokaže snažno globalno prisustvo NATO saveznika i partnera, kao i koheziju trajnih globalnih partnerstava SAD, navodi se u saopštenju EUCOM.

poljski general skrzipcak pozvao nato da zauzmu kalinjingradsku oblast
poljske trupe

Ove godine u vežbi učestvuje oko 2.000 vojnika iz 12 zemalja članica NATO i jedne partnerske zemlje.  Trojan Footprint se izvodi na lokacijama u Bugarskoj, Gruziji, Nemačkoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji.

U aktivnostima učestvuju vojnici iz Albanije, Bugarske, Francuske, Gruzije, Grčke, Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Portugala, Rumunije, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i 900 pripadnika američke armije.

1 KOMENTAR

  1. Да почнемо…..
    И кога ће ово уплашити ?
    Дакле читајући овај текст ја сам сконтао да ће НАТО окупирати Калињинградску област и да ће сви Руси из те области бити послати у концентрационе логоре.
    Руси и у Белорусији и у Калињинградској области сигурно држе тактичко нуклеарно оружје ..
    Дакле НАТО прети Калињинграду али ће “СУПЕРСИЛЕ” Литванија, Летонија и Естонија, са УКУПНОМ популацијом од једва нешто више од 6 милиона бити поштеђене од руског удара ?
    Људи, БАТИНА има два краја – немојте то заборавити.

    Добра идеја …
    Нека НАТО узме Калињинград док би Руси и Белоруси онда преостали ове три државе балтичке вукојебине које су заједно површински далеко веће … Пси лају а каравани пролазе, тако је са Западом…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave